StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
Agenda
  Januari
  Februari
  Maart
  April
  Mei
  Juni
  Juli
  Augustus
  September
  Oktober
  November
  December
  Agendapunt inbrengen

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSM



Zoeken


Stuur dit document naar

Note: Meerdere ontvangers moeten door een comma worden gescheiden

Uw Email adres


Bericht


Menselijke controle: (Vul hier 3417 in).
Om spam tegen te gaan controleren we dit veld op deze waarde.


Geplaatst op:21-06-2017
Bijgewerkt op:20-04-2024 11:24

Mei

  

Elke woensdag van 10.00-12.00 uur organiseert SWOM Digicafé. Gratis inloop voor al uw digitale vragen in het Huis van Ervaring, Kasteelplein 7 in Montfoort.

Elke 1e vrijdag van de maand inloop van 13.30-16.00 uur in het Repair Café in het Huis van Ervaring, Kasteelplein 7, Montfoort.

Elke 3e vrijdag van de maand inloop van 13.30-16.00 uur in het Repair Café in de Brede Vaart, Laan van Rapijnen 36, Linschoten.

Stadswandeling in Montfoort.  Altijd al meer willen weten over de geschiedenis van Montfoort? Neem dan deel aan een rondwandeling door Montfoort onder leiding van een kundige stadsgids. De route gaat langs de belangrijkste monumenten van de stad en duurt ca. 1,5 uur. De kosten bedragen € 4,00 per persoon. De gids vertelt over het ontstaan van de stad, de verhalen van roemruchte burggraven en hun kasteel, waarom het Oude Stadhuis zo bijzonder is, over de knoperdraaiers en nog veel meer. 

Stichting Oud Montfoort (SOM) beschikt over 13 opgeleide gidsen. De SOM verzorgt ook rondleidingen en lezingen op afspraak, bijvoorbeeld voor families, vriendengroepen, verenigingen, scholen en bedrijven. Bij rondleidingen is ook ‘maatwerk’ mogelijk. Bijvoorbeeld door het combineren van onderdelen van verschillende rondleidingen, aangepaste aanvangstijd of tijdsduur of het bezoek aan een speciaal monument. 

Meer informatie en boeken: www.oudmontfoort.nl/stadswandeling/
Tel.: 0348-472 485 of mail naar: info@oudmontfoort.nl

Expo van De Keizerstraat in Stadsmuseum de Knoperij
Tijdens de inventarisatie in de Oudheidskamer liep het expositiecomité tegen het Keizerstraatlied aan. Een lied gemaakt in 1945 waarin alle toenmalige bewoners van de Keizerstraat worden bezongen. Dat bracht het expositiecomité op het idee om de Keizerstraat met haar panden en markante bewoners eens in het zonnetje te zetten.

Het is niet helemaal zeker waar de naam Keizerstraat vandaan komt. Pas in de 17e eeuw komt het in de archieven voor. Daarvoor heette het Lapstraat. Het zou goed kunnen dat de straat is genoemd naar Keizer Karel V. De oostkant van de Keizerstraat bestond lange tijd voor een flink deel uit pakhuizen, omdat de achterzijde aan de Haven lag. Nu is het een echte woon-winkelstraat.

De kadastrale kaart van 1832 laat ons mooi zien welke families in deze straat woonden en wat hun beroep was. Opvallend is dat bijna alle namen nog steeds bekende Montfoortse familienamen zijn.

De expositie neemt u mee naar markante bewoners van de Keizerstraat. Veel oude panden zijn in de afgelopen eeuw gesloopt. Daarmee is het karakter wel veranderd. De bijzondere bewoners zijn gebleven en geven genoeg voer voor een interessante expositie. Wat te denken van garagebedrijf Van Jaarsveld die in de Keizerstraat startte, Dolderman , van Kortenhof, Rutges, van der Wijngaard, Wensing en Jacob en Sientje Kijzer ? Stuk voor stuk goed voor mooie verhalen. De expositie laat niet eerder getoond beeldmateriaal zien.

Stadsmuseum De Knoperij aan de Keizerstraat 25 is op zaterdag geopend van 10.00-16.00 uur en op  woensdag-, donderdag- en vrijdagmiddag van 13.30-16.00 uur. De toegang is gratis. Meer info op www.oudmontfoort.nl

Houdt u van vertellen? Hoe leuk is het om een verhaal te vertellen aan kinderen, die vervolgens aan je lippen hangen. Of op een verjaardag of andere gelegenheid. Dan vertel je vaak wat je mee maakte. Maar je kunt ook vertellen over het boek wat je net las, over een vakantieavontuur of.....  Je kunt over veel dingen vertellen. Spannend, met humor of gewoon omdat je iets interessants te vertellen hebt. Als je vertellen leuk vindt, lees dan even verder…

Stadsmuseum De Knoperij vertelt ook verhalen, historische verhalen. Meestal door een expositie in te richten. Met foto’s of andere afbeeldingen en met korte teksten. Maar je kunt die historische verhalen ook anders vertellen. Bijvoorbeeld door een historische figuur uit te lichten en een stukje geschiedenis, door zijn of haar ogen gezien, te vertellen.

In het depot van De Knoperij zijn duizenden voorwerpen, waarvan veel met een verhaal, en honderden boeken. In veel van die boeken staan gebeurtenissen die best eens verteld zouden mogen worden. Bijvoorbeeld het verhaal van het ‘Wonder van Montfoort’ of een verhaal over de meisjes in het kasteel. Een verhaal over de onderduikers in de oorlog of over de voedseltochten. Een ridderverhaal kan ook. Er is materiaal genoeg.

Woensdagavond 1 mei komen we met een paar mensen bij elkaar in Stadsmuseum De Knoperij. Wij gaan dan met elkaar eens brainstormen welke verhalen interessant zouden kunnen zijn en hoe ze verteld zouden kunnen worden. Kom vrijblijvend eens mee praten en denken en wie weet ontstaat er een Vertelkring die in de winter eens wat verhalen kan vertellen voor een klein publiek. Van harte welkom om 20.00 uur in De Knoperij, Keizerstraat 25!

Donderdag 2 mei organiseert ontmoetingscentrum ’t Bakkershuis haar maandelijkse informatieavond dementie in zalencentrum Sint Joseph. Sjuul Schaepkens van Riemst is daar te gast en zij maakte de documentaire ‘Als ik ga – ga ben’. Met elkaar kijken we naar deze documentaire. Daarin vertelt zij over haar moeders wens, de uiterst onzekere situatie waarin de huisarts zorgvuldige stappen moest zetten en de casemanagers die alles goed in de gaten hielden om haar wens te kunnen volbrengen.

“Ik kijk, samen met mijn familieleden, met positieve gevoelens en respect terug op deze intensieve en emotionele periode”, vertelt Schaepkens van Riemst. Na afloop van de documentaire is er volop gelegenheid om in gesprek te gaan met de documentairemaker zelf of om vragen te stellen.

Vragen vooraf doorgeven
U mag uw vragen ook vooraf doorgeven via mail of persoonlijk aan Marjon de Jong; coördinator van ’t Bakkershuis of aan Liesbeth Kuil en Natasja Cassin, casemanagers dementie van de Rijnhoven. Stuur uw vragen naar m.dejong@swomontfoort.nl, lkuil@rijnhoven.nl of ncassin@rijnhoven.nl.De bijeenkomst start om 19.30 uur. U kunt vanaf 19.00 uur binnen lopen en de toegang is gratis. 

Dodenherdenking Montfoort, zaterdagavond 4 mei. Het 4 en 5 mei comité Montfoort organiseert op zaterdagavond 4 mei traditiegetrouw de herdenkingsplechtigheid op het Kasteelplein. Vanaf 19.45 uur kunnen mensen verzamelen en luisteren naar passende muziek van muziekvereniging Ons Genoegen en naar een ode aan gevallenen in en rondom Montfoort.

Even voor acht uur ’s avonds wordt op het Kasteelplein de Taptoe geblazen. Om 20.00 uur zijn er de twee minuten stilte, waarna het programma wordt vervolgd met het zingen van het Wilhelmus, een toespraak door de loco-burgemeester, een voordracht, muzikaal intermezzo en zang.

Rond 20.30 uur wordt afgesloten met de bloemlegging. Het zou fijn zijn als veel mensen aan de bloemlegging mee doen. Daarom roept het comité bezoekers op om bloemen mee te brengen en vooral hun kinderen te stimuleren één of meerdere bloemen bij het monument te leggen. Bij onverhoopt heel slecht weer is er een uitwijkscenario naar het atrium in Antoniushof.

Vlagprotocol voor thuis: vlag halfstok vanaf zonsopgang tot zonsondergang. Contact met het secretariaat: hans.elzas@ziggo.nl of via het nummer 06-25017730

Het Bevrijdingsvuur naar Linschoten. De Nationale Bevrijdingsvuurestafette is sinds 1948 een landelijke traditie die jaarlijks wordt georganiseerd. In de nacht van 4 op 5 mei komen hardlopers vanuit het hele land naar Wageningen, 'Stad der Bevrijding', om het Bevrijdingsvuur op te halen. Vervolgens brengen loopgroepen vanaf het 5 Mei Plein het vuur naar meer dan 80 gemeenten in Nederland. Dit jaar doen er zo’n 2500 lopers mee. 

Het vuur symboliseert de bevrijding van Nederland, draagt bij aan de boodschap van vrede en vrijheid en is een belangrijk moment in de overgang van het herdenken op 4 mei en het vieren & koesteren van de verkregen vrijheid op 5 mei. Dit jaar zal de Loopgroep Linschoten met 20 deelnemers het vuur naar Linschoten brengen, een afstand van 75 kilometer. Naar verwachting komen de lopers op 5 mei rond 9.30 uur aan bij 't Kruispunt. Hier worden zij feestelijk ontvangen door het jeugdorkest van Linfano. Ook dichteres Maartje van den Bosch zal haar medewerking verlenen. Aansluitend volgt er in 't Kruispunt een viering met als thema: 'Vrijheid'. Iedereen is hierbij van harte uitgenodigd.

Donderdag 23 mei Ouder-kind café in Bibliotheek Montfoort. Elke tweede donderdag van de maand opent de bibliotheek  haar deuren speciaal voor (groot)ouders en kinderen. Er is ruimte voor het uitwisselen van ervaringen, ontspanning en er staat maandelijks een ander informatief thema centraal. Het ouder-kindcafé is elke tweede donderdag van de maand tussen 11.00 en 12.00 uur. Iedereen is van harte welkom!

  






Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Oranje Top 30


Regionieuws

Login

 
 Print
© Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2024