StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
Agenda
  Januari
  Februari
  Maart
  April
  Mei
  Juni
  Juli
  Augustus
  September
  Oktober
  November
  December
  Agendapunt inbrengen

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSMZoekenGeplaatst op:06-02-2013
Bijgewerkt op:02-01-2024 14:39

December

  

Aciviteiten Knooppunt: Knooppunt – Voor de actieve 55-plussers (knooppuntmontfoort.nl)

Elke woensdag van 10.00-12.00 uur organiseert SWOM Digicafé. Gratis inloop voor al uw digitale vragen in het Huis van Ervaring, Kasteelplein 7 in Montfoort.

Elke 1e vrijdag van de maand inloop van 13.30-16.00 uur in het Repair Café in het Huis van Ervaring, Kasteelplein 7, Montfoort.

Elke 3e vrijdag van de maand inloop van 13.30-16.00 uur in het Repair Café in de Brede Vaart, Laan van Rapijnen 36, Linschoten.

Voor activiteiten en mogelijkheden bij de Steenfabriek Montfoort kijk op de website: https://desteenfabriekmontfoort.nl/activiteiten

Stadswandeling in Montfoort.  Altijd al meer willen weten over de geschiedenis van Montfoort? Neem dan deel aan een rondwandeling door Montfoort onder leiding van een kundige stadsgids. De route gaat langs de belangrijkste monumenten van de stad en duurt ca. 1,5 uur. De kosten bedragen € 4,00 per persoon. De gids vertelt over het ontstaan van de stad, de verhalen van roemruchte burggraven en hun kasteel, waarom het Oude Stadhuis zo bijzonder is, over de knoperdraaiers en nog veel meer. 

Stichting Oud Montfoort (SOM) beschikt over 13 opgeleide gidsen. De SOM verzorgt ook rondleidingen en lezingen op afspraak, bijvoorbeeld voor families, vriendengroepen, verenigingen, scholen en bedrijven. Bij rondleidingen is ook ‘maatwerk’ mogelijk. Bijvoorbeeld door het combineren van onderdelen van verschillende rondleidingen, aangepaste aanvangstijd of tijdsduur of het bezoek aan een speciaal monument. 

Meer informatie en boeken: www.oudmontfoort.nl/stadswandeling/
Tel.: 0348-472 485 of mail naar: info@oudmontfoort.nl

Tentoonstelling herbergen en uitspanningen in Stadsmuseum de Knoperij. Reizen duurde lang vroeger. Met de vervoersmiddelen van vroeger legde je maar beperkte afstanden af. Waar overnachtten de mensen vroeger in Montfoort? Wat waren de plekken waar werd gegeten en gedronken ? Waarom waren er op de wegen buiten Montfoort een flink aantal uitspanningen zoals Het Hemeltje en De Posthoorn?  Wat is een ‘uitspanning’ eigenlijk ? De ouderen onder ons kennen wellicht nog verhalen van de koffietenten ’t Zonnetje, ‘t Hemeltje of de Wederopbouw, die halverwege de 20e eeuw floreerden.

Dat bracht de voorbereidingsgroep van stadsmuseum De Knoperij tot een expositie over herbergen, uitspanningen én koffietenten. Het geeft een mooi inkijkje in hoe het vroeger ging.

Verantwoordelijke voor deze expositie Peter Versloot: “Voor de tijd van de auto,  reisden veel mensen met paard en wagen. Denk aan de postkoets, de diligence, het koetsje, enzovoorts. Bij lange reizen werden de vermoeide paarden onderweg omgewisseld voor verse. Dan werden de paarden ‘uitgespannen’. Dat deed je in een ‘uitspanning’. De paarden werden er goed verzorgd. In de tussentijd maakten de passagiers van de gelegenheid gebruik om iets te eten en te drinken en bleven vaak een nachtje slapen in de ‘herberg’.”

De tentoonstelling vertelt van de eeuwenoude herbergen Het Gouden Hooft en de Gouden Leeuw en van hotel de Zwaan maar ook van hun exploitanten. In de schatkamer van de gemeente, de Oudheidkamer, bleek nog mooi  beeldmateriaal te zitten van het Hemeltje en ’t Zonnetje. Peter Gruters, Kees Peek, Edith Ferrée-Donck en Toos Vergeer van de expositiegroep bezochten intussen familie van de (voormalige) eigenaren en ontfutselden mooie verhalen uit het verleden. Dit alles bij elkaar heeft weer een spraakmakende expositie opgeleverd.

Begin december startte ook een nieuwe gasexposant: Hans Dronkert. Hans schildert graag en veel zeegezichten. Kom naar Stadsmuseum De Knoperij en ga eens voor de schilderijen van Hans Dronkert staan. Je hoort bijna de zee ruisen, meeuwen krijsen en in de verte het roepen van de vissers op hun schip. Wil je terug in de stilte, doe dan een paar stappen opzij en kijk naar de winterse landschappen. Nu hoor je de leegte, met hooguit een plof van vallende vlokken of het gekraak van eenzame voetstappen in de verse sneeuw.

Stadsmuseum De Knoperij, Keizerstraat 25 is op zaterdag open van 10-16 uur en op  woensdag-, donderdag- en vrijdagmiddag van 13.30-16.00 uur.

Gaat u mee op vakantie?
SWOM organiseert jaarlijks een vakantiereis voor inwoners van Montfoort en Linschoten vanaf 55 jaar en ouder, die zelfstandig wonen en weinig tot geen hulp of verzorging nodig hebben. Zaterdag 08 juni t/m zaterdag 15 juni 2024 reist de groep af naar het Stadshotel in Ootmarsum. Gebruikt u een rollator? Dan kunt u die gewoon meenemen. Of helpt de thuiszorg u bij het aantrekken van uw steunkousen? De zorgverlener kan ook naar het hotel komen om u te helpen. Dit moet u wel zelf met uw zorgverlener regelen.

Er is plaats voor maximaal 46 personen. Het volledige weekprogramma ligt voor u klaar bij de receptie van SWOM. Loop gerust even binnen om het weekprogramma op te halen.

Inschrijven
Wilt u mee met deze gezellige groepsreis? Noteer dan alvast vrijdag 19 januari 2024 in uw agenda. U kunt zich tussen 10:00 en 12:00 uur inschrijven op ons kantoor in Montfoort voor deelname aan deze sreis. Twijfelt u nog? En wilt u eerst meer informatie, neem gerust telefonisch contact op met een medewerker van team Welzijn. Zij zijn op werkdagen bereikbaar op 0348-469109.

 

  


Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Middag mix


Regionieuws

Login

 
 Print
Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2024