Geplaatst op:12-03-2013 Bijgewerkt op:28-10-2024 18:10 OktoberBron: Ingeleverd bij nieuws@radiostadmontfoort.nlAciviteiten Knooppunt: Knooppunt – Voor de actieve 55-plussers (knooppuntmontfoort.nl)
Elke woensdag van 10.00-12.00 uur organiseert SWOM Digicafé. Gratis inloop voor al uw digitale vragen in het Huis van Ervaring, Kasteelplein 7 in Montfoort.
Elke 1e vrijdag van de maand inloop van 13.30-16.00 uur in het Repair Café in het Huis van Ervaring, Kasteelplein 7, Montfoort.
Elke 3e vrijdag van de maand inloop van 13.30-16.00 uur in het Repair Café in de Brede Vaart, Laan van Rapijnen 36, Linschoten.
Elke vrijdag en zaterdag geopend van 12.00-17.00 uur: Galerie Montfoort. Expositie hedendaagse kunst in Het Oude Stadhuis, Hoogstraat 36. Bewonder – Verstilling – Verbazing – Emotie. Als de galerie gesloten is en je wilt heel graag een kijkje nemen, bel dan: Marcel Wammes, tel. 06 16720889 of Piet van der Wildt: 06 57428221
Stadsmuseum De Knoperij : Ontstaan en geschiedenis van Montfoort, wisselende (gast)exposities, audiovisuele informatie, diverse boeken en streekproducten, stadswandelingen én Toeristisch Informatie Punt (TIP). Geopend op woensdag-, donderdag- en vrijdagmiddag van 13.30-16.00 uur en op zaterdag van 10.00-16.00 uur. www.oudmontfoort.nl.
‘Onderweg in Montfoort’ is de titel van de huidige expositie in het stadsmuseum. Het verhaalt over het vervoer van mensen en goederen door de tijd heen. En daar is veel over te vertellen en te laten zien.
Waar eerst het vervoer meer over water ging, omdat de wegen soms onbegaanbaar waren, veranderde dat met de komst van de bus, de vrachtwagen en de auto en de verbetering van de wegen aan het begin van de 19e eeuw.
Fam. van Aelst had de eerste omnibus ca 1884 |
Gezicht op Onder de Boompjes, de Hollandsche IJssel en de IJsselkade met bebouwing te Montfoort uit het noordoosten. 1920- Utrechts Archief |
De Hollandse IJssel was eeuwenlang eigenlijk de A12 voor Montfoort, de hoofdverbinding West-Oost. Er waren, vanaf Onder de Boompjes, geregelde afvaarten naar diverse grote plaatsen volgens een nauwkeurig schema. De Estafette was de laatste reguliere passagiersboot.
De expositie laat zien hoe de ontwikkeling van het busvervoer was. Eerst was er de Omnibus en later de bus van P. van Rossum en (Blom en) Zanen. Recenter is de periode met de gele bussen van de VAGU.
Namens het expositieteam vertelt Peter Versloot: “Het is nauwelijks voor te stellen dat de bus tot de aanleg van de Provinciale weg midden door het stadje Montfoort reed. Daarna reed de bus tot De Plaats de stad in en keerde daar om. Een flinke klus zonder stuurbekrachtiging”
Vrachtvervoer is altijd belangrijk geweest in Montfoort. De expositie toont foto’s van het vrachtvervoer van o.a. Van der Does, Vreeswijk maar ook van de Vier Gemeenten en natuurlijk de geschiedenis van Inter Rutges.
De twee carrosseriefabrieken die Montfoort rijk was, Domburg en Van Rooijen komen ook aan bod.
Peter Versloot ”Uit de schatkamer van de Stichting Oud Montfoort (SOM) zijn tal van bijzondere voorwerpen over vervoer gehaald en tentoongesteld. Uit de beeldcollectie van de SOM zijn zo’n 100 afbeeldingen te zien. Iedereen heeft met vervoer te maken. Veel mensen zullen hier herinneringen aan hebben. Ik nodig de mensen uit om te komen kijken.“
Stadsmuseum De Knoperij aan de Keizerstraat 25 is op zaterdag geopend van 10-16 uur en op woensdag-, donderdag- en vrijdagmiddag van 13.30-16.00 uur. Het museum is gratis. De expositie loopt tot medio oktober 2024. Meer info op www.oudmontfoort.nl
Stadswandeling in Montfoort. Altijd al meer willen weten over de geschiedenis van Montfoort? Neem dan deel aan een rondwandeling door Montfoort onder leiding van een kundige stadsgids. De route gaat langs de belangrijkste monumenten van de stad en duurt ca. 1,5 uur. De kosten bedragen € 4,00 per persoon. De gids vertelt over het ontstaan van de stad, de verhalen van roemruchte burggraven en hun kasteel, waarom het Oude Stadhuis zo bijzonder is, over de knoperdraaiers en nog veel meer.
|
Stichting Oud Montfoort (SOM) beschikt over 13 opgeleide gidsen. De SOM verzorgt ook rondleidingen en lezingen op afspraak, bijvoorbeeld voor families, vriendengroepen, verenigingen, scholen en bedrijven. Bij rondleidingen is ook ‘maatwerk’ mogelijk. Bijvoorbeeld door het combineren van onderdelen van verschillende rondleidingen, aangepaste aanvangstijd of tijdsduur of het bezoek aan een speciaal monument.
Meer informatie en boeken: www.oudmontfoort.nl/stadswandeling/
Tel.: 0348-472 485 of mail naar: info@oudmontfoort.nl.
Elkaar steunen bij Post-Covid in gemeente Montfoort.
Ongeveer 1 op de 8 mensen die corona hebben gehad ervaren dagelijks klachten. Zij voelen zich constant uitgeput, hebben moeite met slapen en kunnen zich moeilijk concentreren. Sommigen hebben het benauwd, voelen zich snel geïrriteerd, krijgen hartkloppingen bij het opstaa, of hebben een bonzende hoofdpijn. Deze klachten kunnen je ernstig belemmeren in je dagelijks leven. Daarom worden er in Montfoort en Linschoten bijeenkomsten georganiseerd om elkaar te steunen.
De eerste bijeenkomst is op dinsdag 15 oktober om 10.00 uur in het Huis van Montfoort. De tweede en derde bijeenkomst zijn op 29 oktober en 12 november. In deze zelfhulpgroepen delen maximaal 8 mensen hun ervaringen met Post-Covid. De gesprekken geven een gevoel van herkenning, hoop en steun. Samen zoek je naar manieren om beter met de dagelijkse ongemakken om te gaan, om weer meer grip te krijgen op je leven.
Aanmelden
Wil je deelnemen? Meld je dan aan op de website van PostCovid NL: postcovidnl.nl/ontmoet-elkaar.
Wat doet PostCovid NL?
PostCovid NL is de patiëntenorganisatie voor mensen met Post-Covid. Zij zetten zich in voor meer begrip en betere zorg voor mensen met Post-Covid. Naast het organiseren van steunbijeenkomsten, bieden ze heldere en betrouwbare informatie. Via hun nieuwsbrief blijf je op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen die je kunnen helpen om je beter te voelen.
Samenwerking met Stichting Welzijnsondersteuning Montfoort-Linschoten (SWOM)
SWOM biedt ons een fijne plek voor de bijeenkomsten en zij helpen met de organisatie en communicatie.
Meer informatie
Wil je meer weten? Bezoek dan de website postcovidnl.nl/ontmoet-elkaar. De vrijwillige gespreksleider en ervaringsdeskundige uit Montfoort/Linschoten is Marian Romijn-Scheel. Je kunt haar gerust een e-mail sturen op: marianromijn@vrijwilligerpostcovidnl.nl.
TAFELTENNIS met Kick-off van Bettine Vriesekoop. Woensdagmiddag 30 oktober van 14.30 uur tot 16.00 uur. Inloop vanaf 14.00 uur. Het is zover! Op woensdagmiddag 30 oktober komt Bettine Vriesekoop naar Sporthal Hofland, Bovenkerkweg 80 in Montfoort!! Zij geeft hier een kick-off aan 50-plussers om te laten zien hoe leuk het is om te tafeltennissen.
Veel mensen hebben al wel eens een balletje geslagen op een camping. Maar ook als je nog nooit achter een tafeltennistafel hebt gestaan is het echt de moeite waard om het eens te proberen. Het Old Stars project is een initiatief van het Nationaal Ouderenfonds en wordt ondersteund door de diverse sportbonden. Het Ouderenfonds wil met het Old Stars project 50-plussers stimuleren meer en vaker te bewegen.
De kick-off van Bettine Vriesekoop zal de start zijn van 7 à 10 trainingen aan 50-plussers, die willen uitzoeken of tafeltennissen iets voor hen is. De trainingen worden gegeven door leden van de tafeltennisvereniging. Drie leden van de Schans hebben hiervoor een speciale opleiding gevolgd. Iedereen is van harte welkom. Laat je door Bettine inspireren om in beweging te komen! Meer informatie en aanmelden kan via ttv-deschans/oldstars/
Donderdag 31 oktober: Inspirerende workshop ‘God in de supermarkt'. Het is vast herkenbaar. Je staat in de supermarkt en je vraagt je af: wat eten we vanavond? De biologische boontjes uit Egypte of de ‘gewone’ boontjes uit Nederland? Een hamburger of een sojaburger? Of toch vis? En wat betekent dan dat gekke keurmerk precies? Gaan we voor het gezonde, plantaardige Alpro-toetje of toch een emmertje met yoghurt en aardbeien dat eigenlijk het lekkerst is?
Juist omdat het niet altijd makkelijk is als consument om de goede keuzes te maken, organiseert de Protestantse Gemeente 't Kruispunt op 31 oktober de workshop ‘God in de supermarkt’. Want hoe doe je dat, een goede afweging maken tussen: lekker, goedkoop, gezond, milieuvriendelijk, diervriendelijk en eerlijk voor de producent?
Interactieve workshop. Je bent van harte welkom bij deze interactieve workshop. Workshopleiders Samuël en Yvonne verzorgen een informatieve, actieve en afwisselende avond. Zij gaan daarbij in gesprek met de deelnemers en maken daarnaast gebruik van actuele documentaires en websites.
Vooraf aanmelden. Vanaf 19.30 uur staat de thee/koffie klaar in 't Kruispunt, Nieuwe Zandweg 16 in Linschoten. De workshop begint om 20.00 uur. Aanmelden kan t/m 29 oktober. Stuur een mail naar an@kruispuntlinschoten.nl.
|