StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSMZoekenGeplaatst op:10-09-2021
Bijgewerkt op:19-09-2021 14:40

De kluwen ontrafeld

Bron: Gemeente Montfoort, RTV Utrecht, Redactie RSM
    

Recent werden we bijgepraat over bovenstaande eindrapportage door wethouder Koster en de heer Maijenburg. Doelstelling van de bijeenkomst was om eventueel aanvullende vragen te stellen, waarvan zeker gebruik werd gemaakt, o.a. Door RTV Utrecht. De link van dit interview vindt u hieronder:

https://rtvu.nl/n/3155472/

Er waren een aantal aanvullende vragen, zoals wat er is gebeurd met de eerder opgerichte platforms. Wethouder Koster geeft aan dat het op dit moment niet de opzet is, deze nieuw leven in te blazen. Ook de toewijzing van huizen aan mensen van elders stelt ons soms voor problemen, aldus de wethouder. Een van de redenen is dat Montfoort te weinig huurwoningen heeft ten opzichte van de landelijke norm. Deze is 30% terwijl Montfoort maar 16% sociale huurwoningen heeft. Ook het toewijzen van woningen aan bepaalde groeperingen, kan het college weinig aan doen, vanwege landelijke richtlijnen. Deze taakstelling is ook reeds gesignaleerd aan gedeputeerde van de provincie. De gemeente gaat in ieder geval trachten de zaken beter te begeleiden en iedereen een plek in de Montfoortse samenleving te geven.

Onderstaand het persbericht wat de gemeente heeft uitgegeven.

Movisie heeft in samenwerking met de Uitvoeringsbrigade en Stichting Reindert de afgelopen periode  een actieonderzoek uitgevoerd. De aanleiding hiervoor was een demonstratie van inwoners in januari jl. als gevolg van een geweldsincident. Na een gesprek met de initiatiefnemers van de demonstratie hebben we Movisie opdracht gegeven onderzoek te doen naar de leefbaarheid in onze gemeente. Hierbij zijn ook de onderwerpen die de initiatiefnemers hebben benoemd meegenomen. 

De belangrijkste uitkomsten van het onderzoek zijn dat er onvoldoende samenwerking is tussen de gemeente en onze inwoners (een kloof), dat het ‘wij’ gevoel in de gemeenschap afbrokkelt en dat we voor een leefbaardere gemeenschap de samenwerking met onze partners moeten verbeteren.

We kunnen ons vinden in de bevindingen van Movisie: de kloof tussen gemeente en onze inwoners is er én is (te) groot. Blijkbaar hebben we moeite om de aansluiting met onze inwoners te vinden. Waar ze met vragen, ideeën of problemen terecht kunnen is onvoldoende bekend. En dan ontstaat het beeld van ‘niet gehoord worden.’ Wat we doen en vooral ook waarom we het doen moet beter gaan aansluiten bij wat er in de gemeenschap leeft. De aankomende tijd gaan we aan die aansluiting werken, waarbij het ook van belang is om juiste verwachtingen te scheppen.

Dat vraagt om een andere manier van denken en doen van ons als gemeente, maar ook van onze partners.   

Eén van de concrete acties uit de aanbevelingen voeren we direct uit: we stellen een gebiedsmanager aan. Hij vormt het eerste aanspreekpunt voor inwoners, hij is een ‘linking pin’. Een verbinder tussen inwoners en gemeente, zicht- en benaderbaar omdat hij op gezette tijden fysiek in de wijk(en) aanwezig is. Hiermee willen we intensiever contact met onze inwoners bereiken en daardoor beter  kunnen aanvoelen hoe we de aansluiting weer vinden.  

De nieuwe gebeidsmanager Mark van Maijenburg

Ken je buren en ken je mede-wijkbewoners: het ‘wij’ gevoel is voor een groot deel afhankelijk van hoe inwoners dit zelf invullen. Praten mét in plaats van óver elkaar is een voorwaarde om meer een ‘wij’ gevoel te krijgen. Het organiseren van wijk- of buurtactiviteiten kan hiervoor een goed middel zijn. We zien voor ons een rol als facilitator, door mensen met elkaar in gesprek te brengen en te kijken of we een bijdrage kunnen leveren. 

Onze partners hebben veel contacten met inwoners en daardoor een belangrijke rol in de ervaren leefbaarheid. Het verbeteren van wijken, ervoor zorgen dat onze jongeren in de gemeente kunnen blijven en een impuls geven aan de sociale cohesie, zijn vraagstukken waarover we als partners, gemeente en inwoners met elkaar de samenwerking moeten (blijven) opzoeken.  

Peter de Graaff, één van de initiatiefnemers van de demonstratie in januari over de rapportage van Movisie: “Het is goed dat er onderzoek is gedaan naar waar de problemen liggen. We zien en merken al dat er actie is ondernomen en dat de problemen worden aangepakt. We snappen ook dat niet alles in één keer kan worden opgelost. We zijn daarom heel benieuwd naar de verdere uitwerking en de stappen die worden gezet. We houden bij de voortgang de vinger aan de pols. Dat er een gebiedsmanager is aangesteld, zien we als een goede stap om op de ingeslagen weg van meer verbinding zoeken en samen optrekken door te gaan.”

Yolan Koster – Dreese, verantwoordelijk wethouder: “We hebben veel geleerd de afgelopen maanden. De demonstratie was voor ons de aanleiding om Movisie te vragen na te gaan waar het aan schort. En dat is nu duidelijk. De adviezen uit het rapport gaan we uitvoeren. Dat gaat tijd en inspanning kosten. De gemeente, de partners en de inwoners zullen dit samen op pakken. En dat gaat voor het verschil zorgen. Niet van vandaag op morgen maar wel al vanaf vandaag merkbaar. Zo bouwen we samen aan Montfoort waar het nog beter leven is.” 

 

    Meer berichten in deze categorie:
Primeur voor waterschap: vislift bij gemaal de Zwaan in Lopik (15-08-2022)
Waarschuwing blauwalgen Cattenbroek Woerden (13-08-2022)
Woonruimte voor Oekraiense vluchtelingen in Woerden (09-08-2022)
Willie Wortels gezocht die bodemdaling remmen door innovatie (03-08-2022)
Bij brand in Mijdrecht hennepkwekerij ontdekt (01-08-2022)
Fotowedstrijd Oude Hollandse Waterlinie (01-08-2022)
Geen trampolines in Cattenbroekerplas (29-07-2022)
Waterschap houdt rekening met verdere daling rivierwater (25-07-2022)
Na Assen nu ook tijgermuggen bij bandenbedrijven in Lelystad en Montfoort (22-07-2022)
Groeiend tekort aan beveiligers in Midden-Utrecht (21-07-2022)
Waarschuwing voor gevaarlijk zwemwater (20-07-2022)
Buddygezinnen helpen Oekraense gezinnen (20-07-2022)
Hondenstrand Cattenbroekerplas moet blijven (13-07-2022)
CarProf de Goey Montfoort steunt jonge verkeersslachtoffers (12-07-2022)
Regentonactie Duurzaam Montfoort succesvol (07-07-2022)
n miljoen euro voor verplaatsen Nieuwkoopse boeren (01-07-2022)
Eerst afbreken, maar de nieuwbouw zal u aanspreken. (28-06-2022)
Zonne-energie combineren met andere opgaven (27-06-2022)
Vmbo-ers Minkema lopen sponsortocht voor waterproject Oeganda (21-06-2022)
Op 17-18 en 19 juni het 1e IJsselweekend Montfoort! (17-06-2022)
Fly by met historische Spitfire (16-06-2022)
Invallen na grootschalig onderzoek naar verdovende middelen in Mijdrecht (12-06-2022)
Weer 7 jaar cel en tbs voor pakketbezorger Woerden (09-06-2022)
Rijkswaterstaat start renovatie draaibrug Montfoort najaar 2022 (07-06-2022)
Presentatie Memorials Montfoort (26-05-2022)


Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Nachtprogramma


Regionieuws

Login

 
 Print
Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2022