Geplaatst op:10-09-2021 Bijgewerkt op:19-09-2021 14:40 De kluwen ontrafeldBron: Gemeente Montfoort, RTV Utrecht, Redactie RSMRecent werden we bijgepraat over bovenstaande eindrapportage door wethouder Koster en de heer Maijenburg. Doelstelling van de bijeenkomst was om eventueel aanvullende vragen te stellen, waarvan zeker gebruik werd gemaakt, o.a. Door RTV Utrecht. De link van dit interview vindt u hieronder:
https://rtvu.nl/n/3155472/
Er waren een aantal aanvullende vragen, zoals wat er is gebeurd met de eerder opgerichte platforms. Wethouder Koster geeft aan dat het op dit moment niet de opzet is, deze nieuw leven in te blazen. Ook de toewijzing van huizen aan mensen van elders stelt ons soms voor problemen, aldus de wethouder. Een van de redenen is dat Montfoort te weinig huurwoningen heeft ten opzichte van de landelijke norm. Deze is 30% terwijl Montfoort maar 16% sociale huurwoningen heeft. Ook het toewijzen van woningen aan bepaalde groeperingen, kan het college weinig aan doen, vanwege landelijke richtlijnen. Deze taakstelling is ook reeds gesignaleerd aan gedeputeerde van de provincie. De gemeente gaat in ieder geval trachten de zaken beter te begeleiden en iedereen een plek in de Montfoortse samenleving te geven.
Onderstaand het persbericht wat de gemeente heeft uitgegeven.
Movisie heeft in samenwerking met de Uitvoeringsbrigade en Stichting Reindert de afgelopen periode een actieonderzoek uitgevoerd. De aanleiding hiervoor was een demonstratie van inwoners in januari jl. als gevolg van een geweldsincident. Na een gesprek met de initiatiefnemers van de demonstratie hebben we Movisie opdracht gegeven onderzoek te doen naar de leefbaarheid in onze gemeente. Hierbij zijn ook de onderwerpen die de initiatiefnemers hebben benoemd meegenomen.
De belangrijkste uitkomsten van het onderzoek zijn dat er onvoldoende samenwerking is tussen de gemeente en onze inwoners (een kloof), dat het ‘wij’ gevoel in de gemeenschap afbrokkelt en dat we voor een leefbaardere gemeenschap de samenwerking met onze partners moeten verbeteren.
We kunnen ons vinden in de bevindingen van Movisie: de kloof tussen gemeente en onze inwoners is er én is (te) groot. Blijkbaar hebben we moeite om de aansluiting met onze inwoners te vinden. Waar ze met vragen, ideeën of problemen terecht kunnen is onvoldoende bekend. En dan ontstaat het beeld van ‘niet gehoord worden.’ Wat we doen en vooral ook waarom we het doen moet beter gaan aansluiten bij wat er in de gemeenschap leeft. De aankomende tijd gaan we aan die aansluiting werken, waarbij het ook van belang is om juiste verwachtingen te scheppen.
Dat vraagt om een andere manier van denken en doen van ons als gemeente, maar ook van onze partners.
Eén van de concrete acties uit de aanbevelingen voeren we direct uit: we stellen een gebiedsmanager aan. Hij vormt het eerste aanspreekpunt voor inwoners, hij is een ‘linking pin’. Een verbinder tussen inwoners en gemeente, zicht- en benaderbaar omdat hij op gezette tijden fysiek in de wijk(en) aanwezig is. Hiermee willen we intensiever contact met onze inwoners bereiken en daardoor beter kunnen aanvoelen hoe we de aansluiting weer vinden.
De nieuwe gebeidsmanager Mark van Maijenburg
Ken je buren en ken je mede-wijkbewoners: het ‘wij’ gevoel is voor een groot deel afhankelijk van hoe inwoners dit zelf invullen. Praten mét in plaats van óver elkaar is een voorwaarde om meer een ‘wij’ gevoel te krijgen. Het organiseren van wijk- of buurtactiviteiten kan hiervoor een goed middel zijn. We zien voor ons een rol als facilitator, door mensen met elkaar in gesprek te brengen en te kijken of we een bijdrage kunnen leveren.
Onze partners hebben veel contacten met inwoners en daardoor een belangrijke rol in de ervaren leefbaarheid. Het verbeteren van wijken, ervoor zorgen dat onze jongeren in de gemeente kunnen blijven en een impuls geven aan de sociale cohesie, zijn vraagstukken waarover we als partners, gemeente en inwoners met elkaar de samenwerking moeten (blijven) opzoeken.
Peter de Graaff, één van de initiatiefnemers van de demonstratie in januari over de rapportage van Movisie: “Het is goed dat er onderzoek is gedaan naar waar de problemen liggen. We zien en merken al dat er actie is ondernomen en dat de problemen worden aangepakt. We snappen ook dat niet alles in één keer kan worden opgelost. We zijn daarom heel benieuwd naar de verdere uitwerking en de stappen die worden gezet. We houden bij de voortgang de vinger aan de pols. Dat er een gebiedsmanager is aangesteld, zien we als een goede stap om op de ingeslagen weg van meer verbinding zoeken en samen optrekken door te gaan.”
Yolan Koster – Dreese, verantwoordelijk wethouder: “We hebben veel geleerd de afgelopen maanden. De demonstratie was voor ons de aanleiding om Movisie te vragen na te gaan waar het aan schort. En dat is nu duidelijk. De adviezen uit het rapport gaan we uitvoeren. Dat gaat tijd en inspanning kosten. De gemeente, de partners en de inwoners zullen dit samen op pakken. En dat gaat voor het verschil zorgen. Niet van vandaag op morgen maar wel al vanaf vandaag merkbaar. Zo bouwen we samen aan Montfoort waar het nog beter leven is.”
|
Meer berichten in deze categorie: Zonnepanelen of meer windmolens in Reijerscop (07-01-2025)
Politie onderzoekt geweldsincident Woerden en zoekt getuigen (02-01-2025)
Brand onder zonnepanelen door vuurwerk (24-12-2024)
Logeerhuis Bredius (24-12-2024)
Politie onderschept miljoenen contant geld op de Nederlandse wegen (22-12-2024)
2e verzamelalbum Montfoort over Oorlog, bevrijding, herdenking en wederopbouw (13-12-2024)
Man met geweld beroofd in Montfoort (11-12-2024)
Tijgermug in 23 gemeenten, in 10 provincies (02-12-2024)
Feest op de kerstmarkt in het 100-jarige RK kerkgebouw te Montfoort! (27-11-2024)
Nieuwe stoomketel gemaal Kamerik-Teylingens (23-11-2024)
Explosie G van Damstraat - Montfoort (17-11-2024)
Politiek cafe in Linschoten 27 november (14-11-2024)
Gedegen begroting in antwoord op toenemende risico's goedgekeurd, waterschapsbelasting 2025 bekend (14-11-2024)
Nieuwe Jeugdklimaatraad geïnstalleerd!! (12-11-2024)
Mogelijk blauwalg in Cattenbroekerplas (11-11-2024)
162 boetes voor negeren rode kruizen (07-11-2024)
Een warmtepomp aanschaffen: Doen of niet? (06-11-2024)
Getuige gezocht met blauwe bakfiets na woninginbraak in De Meern (01-11-2024)
Persbericht: Unieke oplossing voor de arbeidsmarkt (29-10-2024)
Zeer grote brand op industrieterrein Krekenburg in Montfoort (28-10-2024)
Persbericht: Bibliotheek Het Groene Hart fuseert (21-10-2024)
Persbericht Brandpreventieweek in Oudewater (12-10-2024)
infoavond warmtepompen 23 oktober (10-10-2024)
Workshop "van vullen naar voeden" (aanpassing) (10-10-2024)
|