StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSM



Zoeken



Geplaatst op:12-10-2023
Bijgewerkt op:12-10-2023 16:43

Voormalige pastorie aan de Dorpstraat in Linschoten krijgt monumentenstatus

Bron: Gemeente Montfoort
  

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 2 mei 2023 het pand aan de Dorpstraat 51 in Linschoten aangewezen als gemeentelijk monument. Op woensdag 11 oktober heeft wethouder Van Dalen een monumentenschildje overhandigd aan de eigenaar van het pand. Het gaat om de voormalige pastorie van de Hervormde Gemeente Linschoten. De pastorie is in 1915 gesticht en ligt midden in het historische hart van Linschoten.

Wethouder Van Dalen: “Linschoten is een monument rijker. Met dank aan Stichting Hugo Kotestein die ons gewezen heeft op de waarde van dit karakteristieke pand. Het pand is van grote waarde voor de kerkhistorie en de uitstraling van het dorp. Op deze manier blijft dit bijzondere pand in het hart van Linschoten behouden, ook voor volgende generaties.”

Unieke cultuurhistorische waarde
De pastorie is aan de buitenzijde in goede staat en is door zijn afwijkende hoogte en ligging op het perceel herkenbaar als pastorie. In de context van de lokale kerkhistorie is het van groot belang om het pand een beschermde status te geven.

Bouwstijl
Het gebouw is omstreeks 1915 gebouwd en vormgegeven in een sobere klassieke bouwstijl uit het begin van de vorige eeuw. Kenmerkend is de symmetrische gevel met geblokte pilaren op de hoek en een forse schildkap met rode dakpannen en een witte kroonlijst.

Ligging
Het pand heeft een beeldbepalende plek in dit gedeelte van de Dorpstraat. Aan de achterzijde maakt de tuin deel uit van een groter groengebied dat altijd eigendom is geweest van de plaatselijke Hervormde Gemeente. Zo grenst de tuin aan de terp waar de Grote of St. Jans Kerk (historische dorpskerk) is gebouwd én aan de bijzondere slangenmuur dat de status van Rijksmonument heeft. De slangenmuur is tussen 1766 en 1778 gebouwd om vruchtbomen in een beschermde omgeving te kweken.

Restauratiefonds
De familie Groenewold wil als nieuwe en trotse eigenaar het pand restaureren en herbestemmen. Deels om te wonen en deels om als boutique bed & breakfast te exploiteren. Gekeken wordt hoe waardevolle elementen behouden en teruggebracht kunnen worden. Remco Groenewold: “In deze tijd is het verduurzamen van een dergelijk historisch pand onontkoombaar, maar daar hangt ook een fors prijskaartje aan. Datzelfde geldt voor het renoveren van de pastorie. Zo zijn inmiddels de originele details van de kamer en-suitekasten op zowel de begane grond als de eerste etage weer zichtbaar gemaakt. Omdat het pand een monumentstatus heeft, konden wij voor het verduurzamen en restaureren aanspraak maken op het restauratiefonds. Zij hebben een lening met een lage rente verstrekt, waardoor wij een deel van de investeringen middels dit fonds hebben kunnen financieren”.

  






Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Stadspraet (herhaling)


Regionieuws

Login

 
 Print
© Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2024