StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSMZoekenGeplaatst op:03-06-2023
Bijgewerkt op:03-06-2023 10:23

Duurzaamheidsprijs uitgereikt in Montfoort

Bron: Nettie Kuijer, redactie Radio Stad Montfoort
  

Vrijdag 2 juni verzamelden zich vele natuurliefhebbers bij Boer Hans In Montfoort voor de prijsuitreiking van de Duurzaamheidsprijs.

Geertrui Verbraak, voorzitter van Platform Duurzaam Montfoort en Linschoten, vertelde over het thema van dit jaar: biodiversiteit. "Zoveel mooie, motiverende verhalen." Ze nodigde de genomineerden uit om te vertellen over hun activiteiten, o.a:

Proeftuin van Linschoten:
Naast het landgoed Linschoten heeft Natascha tijdens de Covid tijd een deel van de perenboomgaard die bij het huis hoorde omgebouwd tot een ecologische tuinderij met groente.
Het besef dat de wereld tot stilstand kwam en dat dit een positief effect had op de aarde was het startpunt van dit project. Dat groeide steeds verder uit tot een grote proeftuin en dit is inmiddels dankzij de hulp van veel vrijwilligers een bron van groente en fruit voor wel 80 personen in de regio. Hierbij is veel aandacht voor ecologie en samenhang met de omgeving. Er worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt en door de groente te verdelen door de tuin en teeltwisseling  spreiden ze het risico. “ De vogels helpen ons,” vertelde Natasha. “We hebben nestkastjes opgehangen om ze te lokken.”  Mensen uit de regio kunnen een groenteabonnement afnemen.

Geveltuintjes Timotheushof
Een initiatief van Arianne van Nostrum. Zij zag wel potentie in het gezamenlijk plaatsen van groen en deed na wat overleg met buren bij alle bewoners een briefje door de bus met verschillende mogelijkheden, o.a. heggen, leilindes maar ook geveltuintjes. Daar werd enthousiast op gereageerd en 8 van de 13 bewoners hebben meegedaan.
Omdat de stoepen op particulier terrein liggen konden zij zelf bepalen wat de wensen zijn. Alle buren hebben tijdens Coronatijd met elkaar via de laptop overlegd en zijn toen het weer kon samen naar de Groenrijk, waar meegedacht werd over verschillende wensen zoals zon/schaduw en veel/ weinig onderhoud. Daarnaast werden aarde, zand en sluitbanden in één gekocht en geleverd. Het samenwerken heeft ervoor gezorgd dat iedereen elkaar kon helpen en ondersteunen. Iedereen had een eigen rol, van het verzorgen van gereedschap, het uitdelen van ijsjes, het afvoeren van zand. Zo konden de fysiek sterke buren anderen helpen met het tillen en slepen van tegels en aarde, terwijl anderen meer deden in de organisatie of het delen van kennis.

Voedselbos
“Meebewegen met de natuur,“ vertelden Mia en Ramona. “Het was pionieren.” Voorheen stond op Willeskop 142A een perenboomgaard, maar door regelgeving, schaalvergroting en de vele afkeur van alles wat niet perfect is voelde dit niet meer goed. Toen is er uitgebreid onderzoek gedaan naar een manier van landbouw waarbij soorten elkaar ondersteunen, zonder kunstmest en zonder bestrijdingsmiddelen. Niet voor productie, maar voor de familie zelf, als rustgevende plaats waar ook de kleinkinderen konden leren over het voedselsysteem en de natuur.
Stukje voor stukje hebben zij volgens de richtlijnen van ecologisch tuinieren een tuin met enorme soortenrijkdom aangelegd. Waar notenbomen, fruitbomen, bessenstruiken, wilgentunnels, bloemen en kruidenrijk grasland elkaar afwisselen en versterken. Met een blote-voetenpad aangelegd met wat er in de omgeving gevonden is en speel- en rustplekken voor de hele familie.
De tuin groeit en bloeit steeds verder, de kippen lopen rond om ongedierte te eten, het gras wordt gemaaid en mag blijven liggen om de aarde te voeden, een klein beetje mest komt van een lokale ecologische boer. De tuin is al een ware bron van leven voor o.a. hazen, vogels en veel insecten. De familie heeft af en toe een stalletje aan de weg om het overtollige aanbod te verkopen en denkt na over openstellingen van de tuin voor bezoekers.  Hiermee hoopt de familie van Jaarsveld een bijdrage te kunnen doen aan een gezondere leefomgeving.

Bomenwacht Nederland
Aan de rand van Linschoten staat een bedrijfspand dat bijdraagt aan de biodiversiteit in vele Nederlandse gemeenten maar bij de inwoners van gemeente Montfoort waarschijnlijk niet zo bekend is: Bomenwacht Nederland. Op  de vraag of bomen zich niet “Beknot”  voelen werd alert gereageerd door Koos van de Wind. “Als de takken te zwaar worden dan scheuren ze. We helpen gemeenten, overheden en andere boombeherende organisaties bij vragen over het verbeteren, (ver)plaatsen en onderhouden van bomen en met beleid en beheer om bomen zo passend mogelijk in te zetten.

 “De jury had het er moeilijk mee,“ vertelde Wim van Wikselaar, wethouder met duurzaamheid in zijn pakket. Hij vertelde dat hij zich met al die verhalen steeds dommer ging voelen. ”Acht genomineerde partijen, plussen en minnen, deze mensen willen de wereld beter maken.”  De conclusie, we komen er niet uit.” Koos of Ramona, er moeten gewoon twee eerste prijzen zijn.”


1e prijzen: Voedselbos en Bomenwacht Nederland

De genomineerden

 


 

  Meer berichten in deze categorie:
Voorlopig plan nieuwbouw Mantelmeeuw klaar, fondsenwerving van start (21-06-2024)
Groot onderhoud M.A. Reinaldaweg (N204) tussen Montfoort en Linschoten (18-06-2024)
Historische stadswandeling Montfoort (13-06-2024)
Utrechtse gemeenten handelen vragen per mail het slechtst af (13-06-2024)
Boost voor schoolbibliotheek Kindcentrum Montfoort (13-06-2024)
Prinses Beatrix Spierfonds zoekt collectanten (13-06-2024)
Elke zaterdag een stadswandeling in Montfoort (06-06-2024)
Rian Baas wint overtuigend in Jaarsveld (02-06-2024)
Jumbo Montfoort overvallen (02-06-2024)
Gewijzigde bereikbaarheid Antonius ziekenhuis Nieuwegein (28-05-2024)
De Knoperij 2e prijs Utrechtse Erfgoedprijs (25-05-2024)
Twee mannen aangehouden in onderzoek naar internationale drugshandel (18-05-2024)
Familiekronieken familie Van de Poll nu te lezen in Bibliotheek Montfoort (14-05-2024)
Jongeren mogen meedenken met het waterschap (14-05-2024)
Provincie Utrecht geeft aanlijnadvies ivm wolf (14-05-2024)
Boeren en tuinders lanceren massale publieksactie (14-05-2024)
Donatie Jumbo supermarkt Montfoort (04-05-2024)
Brand in centrum van Woerden (03-05-2024)
Doe mee en meet de waterkwaliteit in jouw buurt (02-05-2024)
Inschrijving 72e editie Lindahl's Singelloop Utrecht geopend (02-05-2024)
Fietsendief aangehouden in Woerden (02-05-2024)
Politie zoekt eigenaren van sieraden en horloges (30-04-2024)
Koningsdag Montfoort (27-04-2024)
Lintjes in Montfoort (26-04-2024)
Gewelddadige beroving jongen van 14 (25-04-2024)


Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Nonstop muziek


Regionieuws

Login

 
 Print
Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2024