StartpaginaProgrammeringRSMLange RadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Lange Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSMZoekenGeplaatst op:12-06-2022
Bijgewerkt op:12-06-2022 10:16

Invallen na grootschalig onderzoek naar verdovende middelen in Mijdrecht

Bron: Politie.nl
    

Op vrijdagochtend 10 juni is de politie twee woningen en vier bedrijfspanden in de gemeente Ronde Venen binnengevallen. Ook panden in Amstelveen en Uithoorn werden onderzocht. De actie volgt na een langlopend onderzoek rondom de grootschalige handel in en im- en export van verdovende middelen. Vandaag werden tijdens de actie gegevensdragers, een geldbedrag, en twee voertuigen in beslag genomen.
De invallen zijn het sluitstuk van een langlopend onderzoek dat startte in april 2020.In de periode april, mei en juni 2020 vonden er meerdere incidenten plaats, waarna een politie en Openbaar Ministerie besloten een strafrechtelijk onderzoek te starten.

Escalatie lokaal drugsconflict
Tussen april en juni 2020 waren er meerdere autobranden in Mijdrecht en omgeving, waarbij opviel dat er geen aangifte van werd gedaan. De eigenaren van de voertuigen waren bekend bij de politie: zij speelden een rol in het lokale drugscircuit.
Bij een aantal van deze branden werd wel aangifte gedaan. Een van de aangevers verklaarde dat er een “verband” zou zijn tussen de autobranden en een conflict rondom drugshandel tussen een aantal personen in Mijdrecht en in Vinkeveen. Rondom dit conflict zou een persoon bedreigd zijn; een vuurwapen zou tegen zijn hoofd zijn gezet.

Aantreffen wapens en munitie
In juni 2020 werd een lokale drugsdealer door de politie aangehouden. Uit onderzoek van de telefoon van deze drugsdealer bleek dat hij een vuurwapen wilde aanschaffen. Vermoedelijk wilde hij zich bewapenen vanwege het drugsconflict.
In juli 2020 werd in een grasstrook langs de sloot aan de Florijn in Mijdrecht, scherpe munitie aangetroffen. Deze munitie was waarschijnlijk “gedumpt” door één van de spelers uit het drugsconflict.

Onderzoek escalatie drugsconflict
Om de personen en het netwerk in kaart te brengen van het drugsconflict startten politie en Openbaar Ministerie een onderzoek. Eén man in Mijdrecht zou jongeren aansturen om voor hem te werken in zijn criminele organisatie en voor hem drugs te verhandelen en te transporteren.
In de periode september tot en met november 2020 werden hiervoor door de politie meerdere personen aangehouden. Tijdens de doorzoekingen in de woningen werden onder andere een grote hoeveelheid cocaïne aangetroffen, een doorgeladen shotgun en honderden patronen munitie. De personen uit dat onderzoek zijn inmiddels veroordeeld tot gevangenisstraffen voor het plegen van misdrijven genoemd in de Opiumwet.

Vervolg naar aanleiding van deze onderzoeken
Uit het onderzoek kwam één persoon concreet in beeld. Hij zou de leider van deze criminele organisatie zijn en een grote rol spelen in de georganiseerde misdaad. Hij wordt ervan verdacht zich hierbij voornamelijk bezig te houden met het op grote schaal verhandelen, distribueren, importeren en exporteren van blokken cocaïne.

Versleutelde berichten
Tijdens het strafrechtelijk onderzoek bleek dat de organisatie gebruik maakte van zogenaamde PGP-telefoons. Hiermee kunnen versleutelde berichten worden verstuurd. Voor dit soort toestellen worden duizenden euro’s in het criminele circuit betaald. Het feit dat deze vorm van communicatie wordt gebruikt duidt op professionaliteit en duurzaamheid van een criminele organisatie. In deze berichten werden afbeeldingen getoond van onder andere verdovende middelen en vuurwapens.
640 kilo blokken cocaïne

Uit het onderzoek kwam verder naar voren dat er een grote hoeveelheid cocaïne zou liggen in een woning aan het Amstelplein in Uithoorn. Een arrestatieteam van de politie is op 22 oktober 2021 de woning ingevallen. In de woning en de voertuigen van de verdachten werd 640 kilo cocaïne aangetroffen. Deze blokken waren verpakt in big shoppers en stonden klaar voor verdere distributie. Drie personen werden op heterdaad aangehouden.
Uit onderzoek bleek dat ook deze partij verdovende middelen te linken was aan de organisatie uit Mijdrecht.

Gedurende het onderzoek in de woning in Uithoorn bewaakten zwaarbewapende politiecollega’s de woning. Dit omdat de geschatte straatwaarde van in beslag genomen partij 25 miljoen euro zou bedragen. Kort na deze inval ontving de recherche informatie dat de hoofdverdachte, het kopstuk van de organisatie, was ondergedoken in het buitenland.
Dit soort hoeveelheden cocaïne en grote geldbedragen wijzen op de betrokkenheid bij de zware ondermijnende criminaliteit.
Internationaal getransporteerd

Ook is uit onderzoek de verdenking gerezen dat meerdere personen uit de Ronde Venen, in opdracht van de organisatie blokken cocaïne en grote geldbedragen, zowel nationaal als internationaal hebben getransporteerd. De gebruikte voertuigen bevatten verborgen ruimtes. Een aantal personen is hiervoor aangehouden in zowel binnen- als buitenland: Denemarken, Zwitserland, België en Spanje.  Deze personen vervoerden partijen van 14 kilo, 22 kilo, 200 kilo en 250 kilo aan blokken cocaïne. De leeftijden van deze personen varieert van jongeren, jongvolwassenen tot volwassenen.
Jonge aanwas

De handel in verdovende middelen wordt nog steeds gezien als een “makkelijke manier” om snel veel geld te verdienen. Kopstukken van dergelijke organisaties weten vaak met mooie praatjes of giften, vaak jonge personen te ronselen om werkzaamheden voor hen uit te voeren. Eenmaal in de organisatie is het vaak moeilijk om er uit te komen.
De handel in de verdovende middelen in georganiseerd verband en alle vormen van criminaliteit die daarbij komen, vallen onder het mom van ondermijnende criminaliteit.

 

    Meer berichten in deze categorie:
Duurzaamheidsprijs uitgereikt in Montfoort (03-06-2023)
Oplichter actief in Woerden (01-06-2023)
De verdwenen lichtjes (09-05-2023)
Gaslek IJsselplein (02-05-2023)
Opnieuw Michelinster voor restaurant De Burgemeester (28-04-2023)
Wat te doen met ziekenhuisterrein in Woerden? (14-04-2023)
Jacht losgemaakt door Montfoortse jongeren (11-04-2023)
De 1 april grap die een serieuze boodschap bracht (03-04-2023)
Baggerwerkzaamheden Hollandse IJssel afgerond (31-03-2023)
Met nieuwe deelscooter BEAM veilig naar huis na avond stappen (30-03-2023)
Definitieve uitslag waterschapsverkiezingen 2023 (24-03-2023)
Nederlandse cybercriminelen aangehouden (20-03-2023)
Bankmedewerkers sluizen bijna half miljoen euro weg (16-03-2023)
Ontwikkeling elektrische trekker in Montfoort (07-03-2023)
Draaibrug Montfoort teruggeplaatst. (25-02-2023)
Trein rijdt bij Woerden verkeerde kant op (24-02-2023)
Dit jaar eindelijk weer een Carnavalsoptocht in Knopengein. (11-02-2023)
Inhijsen draaibrug Montfoort zaterdag 25 februari via livestream te volgen (10-02-2023)
Bakkerij Kuijf geopend (06-02-2023)
Montfoort verzamelt knopen (05-02-2023)
Ongeluk A12, filmende automobilisten bekeurd (01-02-2023)
Voorkeursalternatief dijkverbetering noordkant Gekanaliseerde Hollandsche IJssel vastgesteld (01-02-2023)
Spaapen en Van den Pol schenken museum nieuwe LED- verlichting (29-01-2023)
Betaalverzoek Postbank is variant van phishing (20-01-2023)
Veel weerstand tegen windmolens Reijerscop (16-01-2023)


Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Nachtprogramma


Regionieuws

Login

 
 Print
Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2023