StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSM



Zoeken



Geplaatst op:31-01-2024
Bijgewerkt op:31-01-2024 09:51

Stichting Oud Montfoort verwerft 17e-eeuws schilderij

Bron: Peter Versloot, Stichting Oud Montfoort
  

Door een tip kreeg de Stichting Oud Montfoort (SOM) te horen dat er een schilderij uit 1647 geveild werd van een burgemeester van Montfoort, Gijsbert van Diemerbroeck. Met de hulp van sponsors is het gelukt het schilderijtje aan te kopen. Het komt voorlopig te hangen in de kamer van burgemeester van Montfoort Petra van Hartskamp.

Getipt
Het bestuur van de SOM werd getipt dat bij een veilinghuis in Amsterdam dit werk van een onbekende schilder werd geveild. Het bestuur handelde snel en nam contact op met de verkoper via het veilinghuis. Het lukte om dit schilderij met het portretje van 11 bij 13 cm van deze oud-burgemeester te bemachtigen.

Onderzoek Regionaal Historisch Centrum
De SOM vroeg directeur Frank van Rooijen van het RHC Rijnstreek en Lopikerwaard onderzoek te doen naar deze burgemeester. Frank van Rooijen: “Allereerst, gefeliciteerd en erg leuk dat dit schilderijtje ‘thuiskomt’ in Montfoort. De familie van Diemerbroeck kent enkele generaties, die in het stadsbestuur van Montfoort actief waren. De vader van de landelijke beroemde IJsbrand van Diemerbroeck (arts en bestrijder van de pest) heette ook Gijsbert, maar of dat deze Gijsbert is , staat niet onomstotelijk vast. Maar het is goed mogelijk. Uit de archieven weten we wel dat Gijsbert, de vader van IJsbrand, een belangrijke rol heeft gespeeld ten tijde van de grote stadsbrand van 1629. De bliksem sloeg toen in de toren en een deel van de kerk en 70 huizen gingen in vlammen op.  In 1634 was de kerk weer hersteld. Hij werd ook aangesteld als drost, een soort zaakwaarnemer van de burggraaf.  In 1651 is hij begraven in de kerk van Montfoort”

Terug in de burgemeesterskamer
Het leek de SOM een leuk idee om het schilderij voorlopig in bruikleen te geven aan de burgemeester. De klimatologische omstandigheden in het stadsmuseum zijn niet goed genoeg om het schilderijtje permanent daar tentoon te stellen. De burgemeester was direct enthousiast mits de bewuste burgemeester een goed blazoen had. Uit het onderzoek van Frank van Rooijen kwamen geen kwalijke wapenfeiten naar boven.
Het bestuur van de SOM is in zijn nopjes met deze aanwinst in de collectie.
 

  






Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Koningsdag programmering


Regionieuws

Login

 
 Print
© Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2024