StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSM



Zoeken



Geplaatst op:25-10-2018
Bijgewerkt op:25-10-2018 10:31

Tijgermug in vijftien gemeenten gevonden

Bron: NVWA
  

Dit jaar zijn in vijftien gemeenten tijgermuggen aangetroffen. Dit blijkt uit de nieuwste vangstgegevens die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) recent heeft bekendgemaakt. Volgens stichting platform Stop invasieve exoten wordt hiermee het record van vorig jaar (tien gemeenten) ruim overtroffen.  In het overgrote deel van de gevallen kan er volgens het platform een verband worden gelegd met de invoer van gebruikte banden en het sierplantje Lucky bamboo.

Het platform gaat de minister van Volksgezondheid vragen handhavend tegen deze bedrijven op te treden. 
Tijgermuggen kunnen meer dan 20 virusziekten overdragen op mens en dier, zoals dengue en zika. Voor deze ziekten zijn vaak geen vaccins of medicijnen beschikbaar en ze kunnen soms tot de dood leiden. Overdracht van ziekte kan ook gebeuren zonder dat de mug eerst een besmette persoon heeft gebeten, doordat ‘moedermug’ virussen kan overdragen op haar nageslacht.

Volgens het platform is het zeker, dan wel op basis van historische gegevens zeer aannemelijk, dat in ministens acht gemeenten sprake is van import van tijgermuggen door bandenbedrijven. Het betreft Etten-Leur (vondst op 14 augustus),  Lelystad (31 mei, 18 juni en 27 juli),  Noordoostpolder (15 juni), Almere ( 20 juni), Montfoort (19 juli, 10 en 15 augustus,  13, 21 en 28 september), Hardenberg (31 mei en 11 juni), Assen (15 juni,  9 en 26 juli) en Weert (14 juni, 5 en 11 juli en 1 augustus). In laatstgenoemde gemeente is de tijgermug door de vele jaren voortdurende invoer zelfs al gevestigd. 
Naar het oordeel van het platform is het aannemelijk dat de vondsten in Lansingerland (2 februari) en Amstelveen (8 en 21 juni en 16 augustus) toegeschreven kunnen worden aan bedrijven die Lucky bamboo importeren. 

De vondsten in Haarlemmermeer (1 juni, 26 juni en 16 augustus) zijn volgens het platform waarschijnlijk gedaan op Schiphol, evenals de vondsten van de gelekoortsmug (op twaalf data, tussen 26 januari en 9 augustus). De vondsten in Aalten (4 mei en 14 augustus) zijn een voortzetting van de vondsten die daar vorig jaar gedaan zijn, ondanks de bestrijding door de NVWA. De vondst in Arnhem (3 augustus) is volgens de NVWA waarschijnlijk te verklaren doordat een of meer tijgermuggen per auto met iemand uit Italië zijn meegereisd. De bron van de vondsten in Westervoort  (op 28 en 29 augustus,  7 en 17 september) en in Eindhoven (19 september) is nog onduidelijk; hetzelfde geldt voor de vondst van een of meer gelekoortsmuggen in Rotterdam (29 juni 2018). Het aantal muggen dat gevangen is maakt de NVWA pas volgend jaar op de site bekend.

Eind vorig jaar is de Wet publieke gezondheid gewijzigd, waardoor de minister van Volksgezondheid verantwoordelijk is geworden voor de aanpak van exotische gezondheidsbedreigende muggen bij bandenbedrijven. De minister was dat al voor de Lucky bamboobedrijven,  op grond van de Warenwet. Die wetswijziging lijkt volgens het platform geen enkel positief gehad te hebben. Het platform gaat de minister vragen om handhavend op te treden tegen de bedrijven, teneinde de invoer en verspreiding van tijgermuggen te stoppen.

 

  






Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Puur Hollands


Regionieuws

Login

 
 Print
© Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2024