StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSMZoekenGeplaatst op:21-08-2023
Bijgewerkt op:21-08-2023 10:35

Wedstrijdverslag polsstokverspringen Kockengen 19-8-2023

Bron: Polsstokbond Holland
  

Een zeer spannende wedstrijd en ongekende ambiance maakten deze editie van het Hollands Kampioenschap (HK) er eentje om niet snel te vergeten. De glorieuze winnaars van de dag waren Jaco de Groot en Joriene Baas.

Senioren
Jaco de Groot uit Kamerik won al twaalf keer de hoofdprijs bij de Senioren. Er waren jaren waarin hij ver boven de concurrentie uitsteeg. Dat is nu niet meer het geval. De Groot, titelverdediger, startte niet als de favoriet aan de wedstrijd. Erwin Timmerarends (Bodegraven) en Reinier Overbeek (Benschop) zijn hem gedurende het seizoen vaak de baas. En ook zaterdag waren het Overbeek en Timmerarends die afwisselend de leiding pakten in de wedstrijd. De derde voorrondesprong van Overbeek was een daverende 21,19 meter. Zijn beste seizoenprestatie en een afstand die normaliter toch wel voldoende zou zijn voor de titel. Jaco de Groot zag dat anders. In zijn eerste finalesprong wist hij met enig hangen en wurgen de stok zijn wil op te leggen. Ondanks dat hij behoorlijk uit de koers ging was het genoeg voor een formidabele afstand van 21,58 meter.
Enkele minuten later was het de beurt aan Erwin Timmerarends. In weergaloze stijl en razendsnel klom hij bijna tot aan de top van de polsstok, perfect recht doorgaand leek hij de titel te pakken. Het vele publiek hield de adem in – zou het verder zijn? Dat was het niet. Slechts 1 centimeter onder de winnende afstand moest Timmerarends genoegen nemen met het zilver.

Dames
Bij de Dames was het Tessa Kramer (Amersfoort) die als uitgesproken favoriet aan de wedstrijd begon. De vorig jaar nog in Friesland springende Kramer heeft snel een dominante plek in het Hollands polsstokcircus veroverd. Vandaag de titel winnen zou haar, na illustere namen als Roel Bokke Span, Aart de With en Tineke Vlieger, de vierde springer maken met een Hollands en Friese titel. Kramer sprong een goede wedstrijd (15,80 meter), maar de show werd gestolen door de vriendinnen Joriene Baas (Oudewater) en Julia van Eijk (Haastrecht). Joriene Baas ging voor het eerst van haar leven verder dan 16 meter (16,27 meter) en won daarmee verrassend de hoofdprijs. Julia van Eijk wist haar persoonlijk record maar liefst twee keer te verbeteren en eindigde op 15,34 meter waarmee ze derde werd.

Junioren 
Bij de Junioren werd de voorspelde tweestrijd tussen Hidde van Dam (Montfoort) en Mark van der Horst (Schoonhoven) beslecht in het voordeel van Hidde van Dam. Hij sprong al in zijn eerste poging een afstand van 19,74 meter. Mark van der Horst beet zich hier op stuk, al kwam hij zijn laatste poging nog dichtbij met een afstand van 19,11 meter. Sterk was het optreden van Ruben van Eijk (de broer van Julia). Hij werd knap derde met een afstand van 18,53 meter. 

Jongens
De jongenscategorie werd gewonnen door Ferran Houdijk (Benschop). Waar vooraf een strijd met plaatsgenoot Harmen Boogaard werd verwacht, nestelde zich daar ineens Arien Kastelein (Zegveld) tussen. Houdijk sprong in de voorronde een afstand van 17,92 meter. Boogaard kwam er vlakbij met een afstand van 17,82 meter. Kastelein sprong in de eerste finaleronde ineens een daverend persoonlijk record van 17,92 meter. Exact dezelfde afstand als Ferran Houdijk. Een enorme verrassing. Houdijk wist in zijn laatste finalesprong toch nog een keer de bakens te verzetten en ging naar 18,52 meter. Vlak onder het schansrecord en daarmee uiteindelijk toch afgetekend kampioen van een bijzonder spannende wedstrijd.

Meisjes
Gemma van Oosterom uit Woerdense Verlaat maakte haar favorietenrol bij de Meisjes volledig waar. Ze won met overmacht de wedstrijd en werd kampioen met een afstand van 14,42 meter. Van Oosterom heeft na dit seizoen nog twee jaar te gaan in deze leeftijdscategorie en springt nu al de Meisjesrecords aan flarden. Dit belooft veel voor de komende jaren. Tweede achter van Oosterom werd Isabel Overbeek (Benschop) met een afstand van 13,26 meter. Overbeek springt dit jaar pas voor het eerst op het hoogste niveau en ontwikkelt zich razendsnel. Nu al tweede op het HK zal ze het van Oosterom de komende jaren wellicht moeilijk gaan maken. De derde plek was voor Tessa van Vliet (Nieuwkoop) met een afstand van 12,55 meter.

Stichtse Vecht
Voor de polsstokvereniging Stichtse Vecht was dit de eerste keer dat zij een groot kampioenschap op de schansen in Kockengen mocht organiseren. De moderne schansen en de perfecte weersomstandigheden, inclusief een lichte bries in de rug maakten het tot een spectaculaire editie van het Hollands Kampioenschap. Naar schatting een duizendkoppig publiek genoot van de verre sprongen en de gemoedelijke atmosfeer. Wethouder Karin van Vliet begeleidde de wedstrijd met een kort openingswoord en na afloop een felicitatie voor de kampioenen.

Nederlands kampioenschap jeugdVolgende week zaterdag is het Nederlands Kampioenschap voor de jeugd in Vlist. Hierin laten de talenten van de toekomst hun kunsten zien. Een week later is het Nederlands Kampioenschap voor de oudere kanonnen in het Friese IJlst. Een aantal matadoren zal hier gebrand zijn op revanche.

De podiumfoto hieronder is van Dutchhikes

 

  


Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Nachtprogramma


Regionieuws

Login

 
 Print
Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2024