StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Rabobank Utrechtse Waarden en omstreken

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSMZoeken


Stuur dit document naar

Note: Meerdere ontvangers moeten door een comma worden gescheiden

Uw Email adres


Bericht


Menselijke controle: (Vul hier 3417 in).
Om spam tegen te gaan controleren we dit veld op deze waarde.


Geplaatst op:26-06-2020
Bijgewerkt op:26-06-2020 16:07

Nederlandse veteranen steunen de zorg tijdens coronacrisis

Bron: Nationaal Comite Veteranendag
    

Nederlandse veteranen steunen de zorg tijdens coronacrisis

De Nederlandse Veteranendag vindt dit jaar in aangepaste vorm plaats op zaterdag 27 juni

image

Nederland telt zo’n 100.000 veteranen – jong en oud, man en vrouw – die zich hebben ingezet in dienst van de vrede. Ook tijdens de coronacrisis. Onze veteranen steunen de zorgmedewerkers in Nederland. Soms zelfs letterlijk: actief dienende veteranen uit verschillende krijgsmachtsonderdelen zijn ingezet om zorgmedewerkers te ondersteunen waar mogelijk. Ze hielpen onder andere bij het verdelen van coronapatiënten, sprongen bij in verpleeghuizen en gaven leiding aan het verspreiden van medische apparatuur naar ziekenhuizen.

Als eerbetoon aan alle veteranen organiseert het Nationaal Comité Veteranendag iedere laatste zaterdag in juni de Nederlandse Veteranendag in Den Haag. Dit jaar wordt de dag in aangepaste vorm georganiseerd, met alleen een programma in de Ridderzaal voor een selecte groep gasten. De gasten in de Ridderzaal zijn vier veteranen, minister-president Mark Rutte, minister van Defensie Ank Bijleveld, commandant der Strijdkrachten Rob Bauer en de Inspecteur-generaal der Krijgsmacht, Frank van Sprang. Daarnaast zijn de winnaar van de Kidschallenge 2020 en de voorzitter van de jubilerende Vereniging van Drager Militaire Dapperheidsonderscheidingen aanwezig. Het programma wordt tijdens Veteranendag live uitgezonden door de NOS op NPO1 vanaf 12.45. ‘s Avonds om 19.15 uur valt op NPO2 een samenvatting te bekijken. Het programma is daarnaast ook te volgen via de website en social mediakanalen.

Veteranen in de zorg tijdens de coronacrisis

Maaike Hoogewoning

Een van de veteranen die werd ingezet tijdens de coronacrisis en in de Ridderzaal aanwezig is, is Maaike Hoogewoning. Maaike is militair operatiekamer assistent bij Defensie. Zij stond op de Intensive Care zij aan zij met ic-verpleegkundigen om hen te ontlasten. Ze maakte ic-kamers klaar en hielp bij de verzorging van de patiënten. “Medisch gezien heb ik erger ervaren tijdens mijn uitzendingen. Maar wat ik wel heftig vond was dat er tijdens corona geen of bijna geen familie van de patiënt aanwezig mocht zijn wanneer hij/zij op sterven ligt.” Maaike vindt het belangrijk dat Defensie helpt in deze periode: “bij veel Defensie collega`s zit het in het DNA om je continu aan te passen aan nieuwe situaties, de ‘ can do’ mentaliteit. Niet denken in problemen maar in oplossingen, vindingrijk zijn met de schaarse spullen die je hebt.” Tijdens de Nederlandse Veteranendag vertelt Maaike haar verhaal in het bijzijn van de minister van Defensie in de Ridderzaal. Lees het volledige verhaal van Maaike op de site van Veteranendag.

Dennis Kroon

Ook Bosnië-, Irak- en Afghanistanveteraan Dennis Kroon is aanwezig in de Ridderzaal. Tevens is de zanger en oud-deelnemer van The Voice te zien in de televisiespot van Nederlandse Veteranendag. Tijdens de coronacrisis besloot Dennis niet thuis te gaan zitten, maar meldde hij zich aan als vrijwilliger bij een verpleeghuis in Utrecht. Daar ondersteunde hij op een afdeling met corona-patiënten en maakte hij van dichtbij mee hoe vreselijk de ziekte is. Een heftige tijd, waarin Dennis veel kwetsbare, zieke ouderen verzorgt. “Als je iets kunt bijdragen dan moet je dat ook doen. Er zijn nu een heleboel mensen die ziek zijn en geen bezoek mogen ontvangen. Ik vind het belangrijk dat we daarin steunen.” Kijk de Instagram Live met Dennis op de Instagram-pagina van Veteranendag en kijk hier voor de televisiespot van Veteranendag met Dennis.

Theo van der Zanden

Commandant Theo van der Zanden is een van de vier veteranen die meeliep tijdens het mini-defilé dat op Veteranendag wordt uitgezonden bij de NOS. Theo heeft missies in Libanon, Irak en Afghanistan op zijn naam staan, maar wordt aan het begin van de coronacrisis gevraagd voor een hele andere opdracht. Of hij ondersteuning kon bieden bij het opzetten van een coördinatiepunt voor de spreiding van coronapatiënten over Nederlandse ziekenhuizen. De hulp van Defensie kon goed gebruikt worden door de kennis over het opzetten van dit soort centra op uitzendingen. Theo weet hoe gevechten in crisisgebieden geleid worden vanuit zogenaamde Joint Operation Centres. In samenwerking met medische specialisten, co-assistenten en consultants zet hij in vijf dagen het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding op. Een intensieve onderneming, die Theo aanpakt alsof het een uitzending is: ‘Ik wist niet hoelang het zou duren, nam afscheid van mijn vrouw en verbleef bij mijn zoon in Den Haag. Dit om de opdracht tot een zo goed mogelijk eind te brengen en ervoor te zorgen dat de corona-patiënten in Nederland de beste zorg krijgen.’ Na drie weken eindigde de opdracht en nam Theo afscheid: ‘drie weken lang zijn we hier als team bestaande uit burgers en militairen vol ingegaan en ik ben blij dat defensie op deze manier bij heeft kunnen dragen.’ Zijn verhaal is te volgen in de NOS-uitzending en bekijk ook de Instagram Live met Theo op de Instagram-pagina van Veteranendag.

Programma Ridderzaal

Het programma wordt om 13.00 uur geopend door de voorzitter van het Nationaal Comité Veteranendag, drs. Jaap Smit. In het programma staan de verhalen van vier veteranen centraal, zoals het verhaal van Maaike Hoogewoning, veteraan en ondersteunend ic-verpleegkundige tijdens de coronacrisis, Dennis Kroon, Bosnië- Irak- en Afghanistanveteraan die tijdens de coronacrisis als vrijwilliger in een verpleeghuis werkte, Rick Torenstra, ingezet in Afghanistan en lid van het Nederlandse Invictus Team en Hendrik Fockens, die vijf jaar lang is ingezet in NL-Indië.

Verder is majoor Frans Erkelens aanwezig, Srebrenica-veteraan en voorzitter van de Vereniging Dragers Militaire Dapperheidsonderscheidingen. Hij is aanwezig omdat zijn vereniging jubileert, ze bestaat 50 jaar.  

Namens de Krijgsmacht zijn Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer en Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht Frank van Sprang aanwezig. Ook zal Alex, de winnaar van de Kidschallenge, als speciale gast aanwezig zijn. Hij maakte een winnende vrijheidsvlog. De minister-president sluit het programma inhoudelijk af met een persoonlijke boodschap.

Tussen de onderdelen in, treden verschillende solisten op, onder begeleiding van een ensemble van de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’’ en een combo van het orkest van de Luchtmacht. Dit aangevuld - in beeld - met eerder opgenomen muzikale bijdragen. Zoals onder andere van de Koorschool St. Bavo uit Haarlem.

Het programma wordt muzikaal afgesloten door Di-Rect met het bekende nummer ‘Soldier On’.

Veteranen in de Ridderzaal

Veteraan Maaike Hoogewoning: “Medisch gezien heb ik erger ervaren tijdens mijn uitzendingen. Maar wat ik wel heftig vond was dat er tijdens corona geen of bijna geen familie van de patiënt aanwezig mocht zijn wanner hij/zij op sterven ligt.”

Veteraan Frans Erkelens: “De verhalen van onze dragers Militaire Dapperheidsonderscheidingen bieden de buitenwereld een uitzonderlijke blik in onze organisatie. Het laat zien hoe belangrijk en ook gevaarlijk het werk van onze militairen is.”

Veteraan Dennis Kroon: “Ik heb mij vrijwillig aangemeld om steun te verlenen in de zorg en dat doe ik nu in een verpleeghuis op een afdeling met coronapatiënten. Ik vind dat als je iets bij kunt dragen dan moet je dat ook doen. Dat betekent vrijheid voor mij.”

Veteraan Rick Torenstra: “Ze zeiden: ‘We kunnen je oog niet meer redden’ . Als ik zie wat ik voor mijn kiezen heb gehad, ben ik trots dat ik hier nu sta.”

Veteraan Hendrik Fockens: ‘We moeten heel zuinig zijn op de vrijheid die we hebben bevochten.’

Symbolisch defilé

Vooruitlopende op zaterdag 27 juni liepen vier veteranen een mini-defilé dat in de NOS-uitzending op Veteranendag wordt getoond. Zij ontvingen een muzikale aubade op het Malieveld en liepen daarna naar de Kneuterdijk, het defileerpuntpunt, waar normaliter de Koning het defilé afneemt. Een van de veteranen die meeloopt is Cambodja-veteraan Marc van Swaal: “Vroeger ging ik nooit naar Veteranendag, maar sinds enkele jaren ben ik helemaal om. Meelopen in het defilé geeft mij een ontzettend goed gevoel. Dat ik dit jaar mag meelopen is ontzettend bijzonder en zal ik waarschijnlijk nooit meer vergeten.”

Kidschallenge Veteranendag 2020

Alex, winnaar van de Kidschallenge Veteranendag 2020, is eregast op Veteranendag. Door heel Nederland deden scholieren mee, met de opdracht een vlog te maken waarin zij vertellen wat vrijheid voor hen betekent. Alex en zijn klasgenoten Sara, Kyona en Stan praten in de vlog over vrijheid en veteranen en wonnen daarmee een Dakotavlucht voor hun hele klas. 

Veteranendag op televisie en online

Veteranendag is dit jaar op verschillende manieren live te volgen. Vanaf 13.00 is de gehele ceremonie live te volgen via veteranendag.nl. Om 11.00 en om 14.45 wordt op de kanalen van Veteranendag een online talkshow met veteranen uitgezonden. Kijk om 12.45 naar de speciale NOS-uitzending op NPO1. Luister tussen 16-18.00 uur via NPO Radio1 naar de speciale Omroep WNL-radio-uitzending. Alles gemist? Kijk dan ’s-Avonds om 19.15 uur naar de samenvatting van de NOS op NPO2.

Hoofdpartner

Het vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) is hoofdpartner van het Nationaal Comité Veteranendag en ondersteunt financieel. Daarmee wordt campagne gevoerd voor het dragen van de witte anjer en worden educatieve projecten vernieuwd. Vanuit deze samenwerking besteedt de Nederlandse Veteranendag aandacht aan het thema ’75 jaar Vrijheid’ en de ‘Invictus Games’. Verder wordt het vfonds ondersteund in hun streven naar meer waardering voor andere uitgezonden geüniformeerden in overheidsdienst. Zoals politie en brandweer.

 

    Meer berichten in deze categorie:
Waarom luiden de klokken (24-02-2021)
Mogelijk waterstofvulpunt in Woerden (24-02-2021)
Inspectie van 55 kilometer Lekdijk (23-02-2021)
Steun verenigingsgebouw St. Joseph (20-02-2021)
Vermiste en gevonden dieren (20-02-2021)
Knopengeinse miniatuuroptocht (16-02-2021)
Kou zorgt voor muizenoverlast (15-02-2021)
In Woerden nog steeds geen vaccinatielocatie bekend (15-02-2021)
Bomenuitdeelactie voor groenere en gezondere provincie (15-02-2021)
Vermiste en gevonden dieren (13-02-2021)
Pas op voor ijspegels (11-02-2021)
Ouwe koelkast levert perenbomen op! (10-02-2021)
Beeld en Geluid en Bibliotheek Utrecht brengen Swiebertje naar verzorgingshuizen (10-02-2021)
Komend weekend komt het Knopengeins Carnaval bij u in de huiskamer. (05-02-2021)
Vermiste en gevonden dieren (05-02-2021)
Vermiste en gevonden dieren (30-01-2021)
Milieuzone strenger voor dieselauto (28-01-2021)
Kleurwedstrijd stadsmuseum De Knoperij (27-01-2021)
St. Antonius Woerden staat niet leeg (26-01-2021)
Al meer dan 100 deelnemers Montfoort Vitaal Ommetjes app (23-01-2021)
Werkzaamheden Lange Linschoten (21-01-2021)
Roemeniemarkt gaat online (21-01-2021)
Grote behoefte onder ouderen aan culturele activiteiten (19-01-2021)
Vermiste en gevonden dieren (15-01-2021)


Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

besteonderdelen.nl

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Nachtprogramma


Regionieuws

Login

 
 Print
Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2021