Dementie op jongere leeftijd wordt vaak over het hoofd gezien
Bron: Angel Kraan, SWOM
Dementie op jongere leeftijd komt vaker voor dan veel mensen denken en verdient steeds meer aandacht.
Op dinsdag 3 december organiseert ontmoetingscentrum 't Bakkershuis, samen met Steunpunt Mantelzorg, een informatieavond over dit belangrijke onderwerp in zalencentrum Sint Joseph in Montfoort. De avond begint om 19:30 uur en de toegang is gratis. U kunt vanaf 19:00 uur binnenlopen.
Herken de signalen en maak het bespreekbaar
Gastspreker Freek Gillissen, verpleegkundig consulent bij het Alzheimercentrum van de Universitaire Medische Centra in Amsterdam, is een expert op het gebied van (jong) dementie en zal uitleg geven over het herkennen van de eerste symptomen. Ook geeft hij praktische tips om hiermee om te gaan. Gillissen bespreekt de grote veranderingen in het dagelijks leven, relaties en werk die ontstaan wanneer dementie op jonge leeftijd begint. Hij deelt persoonlijke ervaringen uit zijn werk en vertelt over de verschillende manieren waarop mensen met dementie kunnen leren omgaan met de diagnose. Ook komt aan bod welke uitdagingen mensen met dementie, hun familie, en werkgevers tegenkomen.
Daarnaast is er volop ruimte om vragen te stellen en ervaringen te delen. Dit helpt om meer inzicht te krijgen in deze complexe ziekte.
Wereld van verschil
Gillissen benadrukt hoe belangrijk het is om dementie op jonge leeftijd vroeg te herkennen. “Vroege herkenning betekent dat mensen sneller hulp en ondersteuning kunnen krijgen. Dit kan een wereld van verschil maken,” aldus Gillissen.
Tanja Stikkelbroeck van het Brain Research Center (BRC) vertelt kort voor de pauze over het onderzoek naar medicijnen die de ziekte van Alzheimer kunnen afremmen of zelfs stoppen. Haar rol bij BRC is om aandacht te vragen voor de verschillende onderzoeken en om mensen te informeren over de mogelijkheid om mee te doen aan onderzoek. Dit is belangrijk voor de toekomst van mensen met Alzheimer.