Geplaatst op:15-08-2019
Bijgewerkt op:15-08-2019 14:15

Verrassende winnaars op Hollands Kampioenschap Polsstokverspringen

Bron: Polsstokbond Holland

Afgelopen zaterdag vond het Hollands Kampioenschap polsstokverspringen plaats in Polsbroekerdam. De wedstrijd werd vanwege de harde wind uitgesteld en in de avond werd de wedstrijd in korte vorm uitgesprongen. Benschopper Wilco van Amerongen stal de show met een sprong van 21.02 meter. Ook in andere categorieën stonden er verrassende winnaars op het podium.

Wilco van Amerongen liet dit seizoen al meerdere malen goede progressie zien en kwam al tot 4 persoonlijke records. Vorige week liet hij bij de wedstrijd in Vlist al zien goed om te kunnen gaan met stevige windvlagen en ook in Polsbroekerdam deerde het hem niet. In zijn tweede sprong klom hij de stok uit en kwam hij tot een afstand van 21.02 meter, waarmee hij Wouter van Midden (Vlist) naar de tweede plaats verdrong. Van Midden was dit jaar nog niet in topvorm, maar piekte op het Hollandse Kampioenschap met een afstand van 20.10 meter. Rian Baas (Utrecht) kwam hier ook nog bij in de buurt, maar zijn 19.84 meter kwam hij niet verder dan een derde plek. De grote favoriet was Jaco de Groot (Kamerik), echter kon hij in zijn twee sprongen niet laten zien over welke klasse hij beschikt.

Bij de dames werd er roet in de voorbereiding gegooid, doordat vlak voor aanvang van de wedstrijd werd besloten dat zij eerst moesten springen, voor de meisjes categorie. Dit viel in slechte aarde bij Dymphie Baas- van Rooijen (Oudewater), die hierop besloot haar spullen te pakken en te vertrekken.
Dit bood kansen voor andere dames, zoals Iris Mulder (Vlist). Al direct in haar eerste sprong liet ze zien mee te kunnen met de top: 13.91 meter. De vrouw in vorm was Julia van Eijk (Haastrecht). Dit jaar sprong zij nog geen persoonlijk record, maar in Polsbroekerdam wist ze deze wel te benaderen
en kwam tot 14.50 meter. Favoriete Wendy Helmes (IJsselstein) moest hier antwoord op geven en liet degelijke sprongen zien, en met 14.50 meter kwam zij precies even ver als Van Eijk.

De tweede afstand van laatstgenoemde was beter, waardoor Julia van Eijk voor een enorme verrassing zorgde en Hollands Dameskampioen werd.
In tegenstelling tot de senioren die twee sprongen hadden, mochten de junioren drie keer hunopwachting maken. Na twee rondes stond Bas van Leeuwen (Woerden) nog aan kop met 16.70, maar in de derde ronde lieten de favorieten van zich horen. Lucas van Eijk (Haastrecht) zette 16.92 meter
neer in zijn derde sprong en Reinier Overbeek (Benschop) liet zien wie de baas is in de junioren-categorie. Met 18.72 meter kwam hij bijna 2 meter verder dan Van Eijk, waarmee hij de Hollandse titel dus ook pakte.

De spannendste categorie van dit jaar is de jongens-categorie. Bijna alle springers hebben al een wedstrijd gewonnen en daarom werd er ook een spannende wedstrijd verwacht. Door de omstandigheden hadden ook de jongens maar twee sprongen en Eimert van Ingen (Zegveld) wist hier goed gebruik van te maken. Met 15.84 meter pakte hij de derde plek. Guus Hoogland (Montfoort) is leider van het De Samenwerking-klassement en kwam in zijn tweede sprong tot 16.09 meter, echter was dit niet voldoende voor de titel. Deze ging namelijk naar gouddelver Roy Velis (Benschop). Dit
jonge talent won al meerdere jeugdkampioenschappen en pakte hier dus zijn eerste titel op de grote schans. Met een sprong van 16.74 meter werd hij Hollands Kampioen bij de jongens.

In de meisjescategorie wist favoriete Laura Maaijen (Haastrecht) niet te overtuigen, waardoor er ook daar ruimte was voor andere springsters. Thalina van der Wind (Snelrewaard) zette direct in haar eerste sprong al 12.55 meter neer en in haar tweede sprong kwam ze tot 13.37 meter, waarmee ze Suzanne Mulder nipt voorbleef (13.33 meter). Rianne de Regt (Linschoten) eindigde als derde met een afstand 12.55 meter.

In aanloop naar het Nederlands Kampioenschap (31 augustus in Zegveld) vinden er in de komende weken wedstrijden plaats om de Pollepleats Nationale Competitie. Hierbij mogen springers 4 keer springen, waarbij er wordt gesprongen in een nieuw, nationaal klassement. Alle vier de sprongen tellen mee voor het klassement en dit geldt voor alle wedstrijden.

Aankomende woensdag begint deze wedstrijdreeks in Bergum (Friesland).