StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Rabobank Utrechtse Waarden en omstreken

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSMZoekenGeplaatst op:20-09-2017
Bijgewerkt op:20-09-2017 12:25

Bert Jansen bezoekt schooltje in Libanon.

Bron: E.L. Jansen
    

Bert Jansen oud-burgemeester van de gemeente Montfoort en oud-voorzitter van de inmiddels opgeheven Stichting Actie Schooltent heeft samen met een voormalig rode kruismedewerker Gerard Jonkman, die destijds de opbrengst van de Actie Schooltent naar het schooltje in Libanon heeft gebracht, het schooltje van de actie schooltent bezocht in Beirut.

Het schooltje Qassam ligt midden in het vluchtelingenkamp Bourj el Barajnek waar zo’n 40.000 mensen wonen, waarvan een flink deel Syrische vluchtelingen. In tegenstelling tot het algemene beeld bestaat het kamp niet uit tenten maar uit een soort gammele flatwoningen.  

Ongeveer 250 kinderen bezoeken dagelijks het schooltje waarvan ongeveer 50% Palestijnse en 50% Syrische kinderen. Het schooltje was na een herfststorm van een paar jaar geleden gedeeltelijk vernield waardoor een deel van de kinderen niet meer naar school konden. Met behulp van Unicef, de Nederlandse ambassade en Unraw is het schooltje weer opgeknapt.  De kinderen kunnen na de vakantie weer optimaal gebruik maken van het schooltje.  Leuk dat je aan de kleur van de muren kan zien wie wat opgeknapt heeft. Echter ook een deel van het zeer verouderde meubilair en leermateriaal is verloren gegaan.

Met het geld dat bij de Montfoortse bevolking voor de Aktie Schooltent is opgehaald zijn nieuwe meubels en leermaterialen gekocht. Er kunnen nu trouwens ook wat meer kinderen naar school, met het geld kon men ook niet gebruikte ruimten als klaslokaal inrichten. Het enthousiasme van de directrice en haar docenten en ass. docenten die in hun eigen tijd aan het poetsen en boenen waren, meubeltjes en boeken uitpakten en een stukadoor die de laatste hand legde aan een muur om alles op tijd klaar te krijgen, maakte diepe indruk op mij. De mensen waren bij wijze van spreken nog blijer met onze komst en aandacht dan met de middelen. Ik heb met eigen ogen gezien dat het geld dat de Montfoortse bevolking heeft gedoneerd meer dan goed besteed is, het is allemaal zeer de moeite waard geweest, vindt Bert Jansen. Ik zou het zo weer doen en eigenlijk verdient dit schooltje, dat kwalitatief meer dan goed onderwijs levert, een permanente adoptie.

De directrice, Fatjah Loubani en drijvende kracht achter het schooltje, dat zij, nadat haar man was doodgeschoten, heel gedreven heeft opgezet met als motivatie dat kinderen recht op onderwijs hebben om het land later verder te kunnen brengen.  Ze had overigens nog een droom (ze heeft er vele: een schooltuin, die is er ook gekomen en wordt bij de lessen betrokken, ook wilde zij graag iemand die de kinderen in een toneelstukvorm laat zien dat iedereen een toekomst heeft ook de mensen in het kamp, die er al generaties lang wonen, niks hebben en niks mogen, het publiek zijn daarom ook de ouders. Het geluk was met haar, er meldde zich een Deense studente die dramatiek studeerde.

Het schoolgeld bedraagt 200 USD, als men dat zelf niet kan opbrengen dan springt de familie of organisaties bij. De saamhorigheid is erg groot. Indrukwekkend was het toen ik in het kamp door een Palestijns gezin, dat in het kamp woont werd uitgenodigd voor de lunch. Al wandelend door het kamp ben ik geschrokken van de grote hoeveelheid elektriciteit draden en wateraanvoer slangen die open en bloot naast elkaar in de lucht hangen. Gemiddeld 300 mensen vinden jaarlijks de dood doordat ze door die open verbinding geëlektrocuteerd worden.

Jansen heeft, ook nog een bezoek gebracht aan een Syrisch vluchtelingenkamp wat veel indruk op hem heeft gemaakt. Deze mensen daar hebben helemaal niets en zijn afhankelijk van de landeigenaar iemand met een groot hart en op de juiste plaats. Soms krijgen de mensen, gezinnen met gemiddeld 3 kinderen, 5 voedselbonnen per week ter besteding in een lokaal supermarktje in een dorpje onder aan de berg.

Bert Jansen heeft nog van de gelegenheid gebruik gemaakt om historische plaatsen te bezoeken. Dit was voor mij een openbaring, Libanon is ook een land met een hele rijke historie wat terug gaat tot ver voor de tijd van de Feniciërs. Al met al ben ik blij de mogelijkheid gehad te hebben om de problematiek in Libanon met eigen ogen te aanschouwen en dan realiseer je je dat we tevreden moeten zijn met wat we hebben, drinkwater uit de kraan, knopje om en je hebt licht enz. het was de moeite waard.

 

    Meer berichten in deze categorie:
Plan van aanpak voor pilot Natuurlijk Sturen in Benschop (21-07-2020)
30.000 kijkers voor digitaal schoolfeest WELLANT LIVE (07-07-2020)
Stichting Oud Montfoort (SOM) opent De Knoperij (06-06-2020)
Terrassen in Montfoort zijn weer open (01-06-2020)
Feestelijke startsein Huis van Ervaring (30-05-2020)
13 Utrechtse fotos gekozen voor De Tweede Wereldoorlog in honderd fotos (02-05-2020)
Cupcake actie gidsen Scouting Montfoort (23-04-2020)
Oproep: Bedenk een naam voor het nieuwe pand van de Stichting Oud Montfoort (SOM) (11-04-2020)
Keukenhof komt naar je toe (09-04-2020)
55 jaar Knopengein (22-02-2020)
Montfoort maakt zich op voor carnaval 2020 (17-02-2020)
Terugblik 2019 en vooruitblik 15-jarig bestaan Scootmobielclub Montfoort (13-02-2020)
Heel Montfoort plakt (05-02-2020)
Receptie 55 jaar Les Boutonniers (12-01-2020)
Wethouder Koster onthuld logo STO (Sterk Techniek Onderwijs) (10-01-2020)
Nieuwjaarsreceptie gemeente Montfoort (08-01-2020)
Christine van Rooijen blijft bakken (03-01-2020)
Gouden huwelijk Nel en Jan van der Klij den Besten (19-12-2019)
Gouden huwelijk Thea Weber van Doorn en Bernhard Weber (16-12-2019)
Actiegroep BOM krijgt steun uit Den Haag (03-12-2019)
Directeur GroenWest loopt mee met uitdelen duurzame ledlampen (28-11-2019)
De kloostertuin, een gemiste kans? (27-11-2019)
Gouden huwelijk Marrie en Cor Stigter (25-11-2019)


Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

in deze online winkel

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Het Oranje Caf / Nonstop NL


Regionieuws

Login

 
 Print
Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2020