StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Rabobank Utrechtse Waarden en omstreken

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSMZoekenGeplaatst op:01-05-2017
Bijgewerkt op:01-05-2017 09:10

Seizoen Polsstokverspringen bijna van start

Bron: Polsstokbond Holland
    

Met de start van het polsstokverspringseizoen aanstaande zaterdag 6 mei in Linschoten, is er voor de springers een einde gekomen aan een lange periode van binnentraining tijdens de winterstop.

Voor het begin van dit seizoen was er een filmpje op Facebook van Red Bull te zien met prachtige beelden van deze populaire puur Hollandse zomersport. De beelden hebben wereldwijd indruk gemaakt. Inmiddels hebben meer dan 27 miljoen mensen de beelden bekeken.

Polsstokverspringen is een combinatie van snelheid, behendigheid en techniek. Het maken van een polsstoksprong bestaat uit verschillende onderdelen die gezamenlijk moeten leiden tot een goede afstand. De sprong begint met het maken van een korte felle sprint naar de polsstok, gevolgd door een goede insprong, het klimmen naar de top van de polsstok om uiteindelijk met een afsprong in een zandbed te landen.

Deze vaardigheden aangevuld met ervaring, talent en lef bepalen de kansen van de polsstokverspringer in de competitie. De openingswedstrijd is de eerste test voor de topatleten. Hier zetten we de belangrijkste gegadigden in de verschillende categorieën van de polsstokbond Holland voor je op een rij:

Senioren

Als 10 jaar domineert Jaco de Groot uit Woerden onafgebroken de ranglijst bij de senioren. Maar die dominantie lijkt af te brokkelen en zo vanzelfsprekend is zijn favorietenrol niet meer. Nog steeds won Jaco afgelopen jaar meer dan de helft van de wedstrijden (14 van de 27) maar zijn overwicht is niet meer zo groot sinds Erwin Timmerarends overgegaan is naar de senioren topklasse (8 gewonnen wedstrijden).

Veelvraat Jaco richtte zich afgelopen seizoen op het verbeteren van het Nederlandse Record en minder op wedstrijdwinst, wat resulteerde in een Hollands record van 21.57 m. Hiermee is hij slechts 6 cm verwijderd van het Nederlands record.

Na de openingswedstrijd in Linschoten, moet Jaco een aantal wedstrijden missen wegens een reis naar het buitenland waardoor er kansen ontstaan voor meerdere springers uit de topklasse. Tot die groep kanshebbers worden gerekend Rian Baas, Maik Backx en Thomas van Midden.

Opvallend is dat, op een na, alle springers in de topklasse afgelopen seizoen een PR sprongen en de top dichter naar elkaar groeit. De uitzondering op PR verbetering, Wilco van Amerongen, komt terug van een blessure en zou dit jaar wel eens zijn PR uit zijn juniorentijd kunnen gaan overtreffen.

Zegvelds hoop en nieuw in de Senioren topklasse is Paul van Meijeren. Om mee te kunnen doen om de prijzen in de topklasse zal hij minimaal 1 meter verder moeten springen dan afgelopen seizoen. Gezien zijn mooie techniek lijkt dit mogelijk, mits hij genoeg wintertraining heeft verricht.

Junioren

Als gokkers de weg naar polsstokverspringen wisten te vinden, dan zouden zij hun geld bij de junioren zeker op ‘polsstokspringer van het jaar 2016’, Ricardo Faaij, zetten. Verlost van eerder genoemde Paul van Meijeren, die vorig jaar nog 10 dagtitels bij de junioren won, is de vraag wie Ricardo dit jaar van een “clean sweep” of te wel "het winnen van alle dagtitels" af gaat houden! Een prestatie nog nooit vertoond in deze sport.

Ricardo heeft na zijn eindexamen vorig jaar een tussenjaar van zijn studie genomen om zich te focussen op zijn sport. Daniël Cluistra, die vaak alles of niets springt, was vorig jaar nog in staat 1 dagtitel te winnen en zou met die mentaliteit misschien Ricardo kunnen verrassen op een slechte dag. Nieuwkomer Bas van Leeuwen en tweedejaars junior Matthieu van Vuuren, beide met een PR in de 17 meter, zullen zich sterk moeten verbeteren om mee te kunnen strijden om de dagprijs, aangezien Ricardo zelden onder de 18 meter springt. Hetzelfde geldt voor de gebroeders van Bemmel (Richard en Ronald), mits zij niet te veel afgeleid worden door de onderlinge strijd. Wie weet kunnen deze broers in de voetsporen treden van toppers zoals de broers van Midden, - Baas en - de Groot.

Dames

Zoals Jaco bij de heren domineert, heerst Dymphie van Rooijen over het damesspringen met afgelopen seizoen 19 dagtitels. Overeenkomst tussen Jaco en Dymphie is dat ook zij dicht tegen het Nederlands record aanzit (PR 17.50 m, NR 17.58 m). Indien zij zich te veel focust op deze mijlpaal, zijn er mogelijk kansen voor anderen.

Haar uitdagers in 2017 zullen bestaan uit de routiniers: Wendy Helmes, Liesbeth de With en Kimberley Engelhart maar ook uit aanstormende jeugdtalenten: Fabienne Overbeek, Demi Groothedde en Judith den Hollander.

Jongens

Een van de hoogtepunten van afgelopen seizoen was de evenaring van het Nederlands Record voor jongens door Reinier Overbeek (19.24 m). Mede hierdoor, maar ook door het ongelofelijke aantal van 22 dagtitels, won hij de “Talent van het Jaar 2016” award.

De vraag is, of de jongens in de topklasse zoals Timon de Haaij, Chris Anker, Corne de Regt en “talent van het jaar 2015” Jelle Timmerman zullen strijden om zilver en brons, of dat zij bij een slechte wedstrijd van Reinier een dagtitel kunnen afsnoepen.

Bij de eerste wedstrijd van het seizoen kunnen er al meteen verrassende prestaties van springers zijn die bovenstaande voorspellingen tegenspreken. Zijn er nieuwe opkomende springers in de verschillende klassen en kunnen zij het de gevestigde orde lastig maken? Komt allen kijken op zaterdag 6 mei in Linschoten (Sportpark Rapijnen)! Zie www.pbholland.nl voor meer informatie.

    


Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

in deze online winkel

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Op de hollandse toer


Regionieuws

Login

 
 Print
Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2020