StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSM



Zoeken



Geplaatst op:25-04-2017
Bijgewerkt op:25-04-2017 16:48

Extra raadsvergadering 24 april 2017 te Montfoort

Bron: redactie RSM Aad van der Veen
  

De aanleiding voor deze extra vergadering is, dat de raad van IJsselstein heeft besloten om een bestuurskrachtmeting en een benchmark te houden, waarbij nu wordt gevraagd of de raad van de gemeente Montfoort ook bereid is om alsnog mee te participeren in beide onderzoeken en op de reeds rijdende trein te stappen. Wel mag deelname volgens IJsselstein niet tot vertraging leiden.  Als noot zijn in het kort toegevoegd wat deze 2 onderzoeken precies inhouden:

Een benchmark (BM) is een vergelijkend onderzoek waarbij de prestaties van organisaties, producten, diensten of programma’s op identieke wijze worden onderzocht en met elkaar worden vergeleken. Als je de benchmark zelf inricht met je collega-organisaties, bepaal je als sector wat de criteria voor kwaliteit is voor je producten.

Een bestuurskrachtmeting (BK) is waarbij de gemeentebesturen in de volle breedte van het takenpakket de maat genomen wordt door een adviesbureau. 

Nadat de voorzitter de vergadering heeft geopend, met als enige onderwerp op de agenda “Onderzoeken UW Samenwerking” krijgt als eerste het woord Dhr. de Jonge (D66). Hij stelt dat Montfoort niet hoeft mee te doen aan een BM en misschien op een later tijdstip een BK.

Dhr. v.d. heuvel (CU) vult aan dat een onderzoek voor Montfoort niet nodig is, want het is geheel IJsselstein georiënteerd. Nu starten met een verbetertraject zonder kosten en daarna eventueel een BK, aldus volgens spreker.

Dhr. Verkaik (IBLM) had een geheel andere insteek en vond dat er wel degelijk aansluiting gezocht moest worden bij de onderzoeken van IJsselstein. Hij schetste daarbij alle problemen die in een eerder stadium al bekend waren, zoals het tekort van 1,7 miljoen en het ontbreken van een accountantsverklaring.  Ook het medewerkersmotivatie onderzoek waarbij 86% van de ambtenaren negatief hebben gereageerd. Dus samenwerken betekend ook meedoen en dat is volgens Dhr. Verkaik van groot belang voor de inwoners van Montfoort.

Dhr. Bovens (PAK) stelt dat het disfunctioneren van de gemeenschappelijke regeling UW samenwerking geen aanleiding geeft tot het doen van kostbare onderzoeken en roept eenieder op om te komen tot een vruchtbare samenwerking.

Dhr. de Koning (CDA) was het met de raad van IJsselstein eens dat het project “basis op orde ”in nauwe samenwerking met de accountant als hoogste prioriteit moest worden aangepakt. Hij wil verder een strategie om een verdere uitbouw van de samenwerking te realiseren.

Dhr. Jonkers (LM) vindt het triest dat ondanks dat er een gemeenschappelijke regeling met IJsselstein is, er geen contact is gezocht om gezamenlijk de problemen aan te pakken. Volgens hem zijn de raden van IJsselstein en Montfoort niet in staat om samen te werken en wordt Montfoort gegijzeld door IJsselstein. We zullen lijdzaam moeten afwachten wat de onderzoeken opleveren, aldus volgen spreker.

Mevr. Driesse (VVD) is verbaasd over het feit hoe de raad van IJsselstein naar Montfoort kijkt en dat zij geen positief beeld hebben over de gemeenschappelijke regeling en dat het niet heeft gebracht wat ervan verwacht mocht worden.

Dhr. Timmerarends (SGP) stelt dat er geen vertraging mag ontstaan door onderzoeken en vraagt de beide colleges om integraal te rapporteren hoe de voortgang van de onderzoeken gaat.

In de 2e termijn dwaalde men iets af van het onderwerp, met name door de vraagstelling van Dhr. v.d. Heuvel aan IBLM wat vervolgens door de voorzitter wordt gecorrigeerd.

Vervolgens krijgt Dhr. de Jonge (D66) het woord. Hij stelt dat de UW Samenwerking moet worden vergroot tot een supergemeente. (Nieuwegein, IJsselstein, Lopikerwaard gemeenten en ook Woerden. Hierop wordt door geen van de raadsleden gereageerd.

De reactie van wethouder Vlaar is eensluidend aan dat van de raad. De samenwerking wordt volgens hem steeds beter en deze onderzoeken zijn een afleidingsmanoeuvre. Wat vervolgens de vraag oplevert van Dhr. de Jonge of het soms aan het bestuur heeft gelegen? Wethouder Vlaar wil graag het accountant onderzoek als bevestiging van de situatie om vooral te kijken of het verwijtbaar is aan het college van IJsselstein met betrekking tot de grote tekorten.

Hierna kon tot stemming worden overgegaan over de 2 punten: over het benchmark waren er 12 tegen en 3 voor van IBLM. Over de bestuurskrachtmeting was de stemming hetzelfde, ook alleen IBLM stemde hiervoor en de overige leden tegen. Daarna kon de voorzitter om 21.00 uur deze extra raadsvergadering sluiten.

 

 

  






Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Nonstop muziek


Regionieuws

Login

 
 Print
© Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2024