StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSM



Zoeken



Geplaatst op:16-01-2016
Bijgewerkt op:19-01-2016 16:37

Rondleiding burgemeester van Hartskamp

Bron: redactie RSM Nettie Kuijer en Aad vdr Veen ism Peter Versloot
  

Op zaterdag 16 januari werd Petra van Hartskamp samen met haar echtgenoot rondgeleid door de historische kern van Montfoort. Dit gebeurde onder de deskundige leiding van Peter Versloot, die bij elk monumentaal punt van de stad een uitgebreid verhaal had. Maar de start vond plaats in het stadskantoor, waar door Peter eerst een stukje historie van Montfoort, zoals het ontstaan van en de verdere geschiedenis werd verteld.  Zo vertelde hij dat Montfoort werd gesticht  rond het jaar 1160 en dat haar installatatie plaatsvond in de Commanderije die in  in 1544 werd gebouwd..

Aan de hand van een plattegrond uit 1649 van Bleau schetste hij, hoe het er toen uitzag. Ook de bestuurlijke structuur van de  Burggraaf geslachten De Rovere en De Merode onder het gezag van de bisschop van Utrecht werd toegelicht. De Burggraaf claimde eigenhandig in 1329 stadsrechten. 1672 was een rampjaar voor de stad, want toen kwamen de Fransen en die hebben o.a. het kasteel opgeblazen. Nadat Montfoort stads werd werd als verdedigingswerk  een stadsmuur gebouwd, die veel later weer  werd afgebroken , maar een gedeelte is nog steeds zichtbaar. Pas na 1940 werd Montfoort buiten de kern verder uitgebouwd.

Toen werd het tijd om daadwerkelijk de straat op te gaan en via de Kasteelpoort ging het richting De Plaats, waar vroeger 2x per week een veemarkt was. Ondanks de slechte weersomstandigheden (hagelbuien e.d.) nam Peter toch de tijd om alle bezienswaardigheden te benoemen. Hierna was de Nederlands Hervormde kerk aan de beurt. Ook deze kerk heeft een rijk verleden, zo was het vroeger eerst een katholieke kerk, maar tijdens de reformatie  is de kerk in goed onderling overleg protestants geworden.  . Burgmeester van Hartskamp kreeg ook nog het orgel te horen, wat reeds 100 jaar oud is en afkomstig uit Vlaanderen. Ook werd nog het oudste stukje gebrandschilderd glas van Nederland getoond.

Daarna was het tijd om via een korte tussenstop in het Oude Stadhuis om het schilderij genaamd “Poseidonius en Pompeius” van Hendrick Heerschop een leerling van Rembrandt te bewonderen wat in het eetcafé hangt.  Daarna ging het via de Hoogstraat en de Heiliglevenstraat naar molen De Valk, waar alleen nog tijd over was voor een kort bezoek aan de winkel. De molen in werking was helaas niet mogelijk i.v.m. werkzaamheden.

Het programma was qua tijd al zover uitgelopen dat men daarna met gezwinde spoed naar het Wapen van Linschoten moest om de rondleiding daar voort te zetten. Er volgde een rondje ‘rond de kerk’ en een blik op de boerderij Cromwijk.

Marcel Valentijn nam de rondleiding over toen het gezelschap arriveerde bij het Huis te Linschoten. Landgoed Linschoten is met 500 hectare, 14 monumentale boerderijen waarvan er zeven nog een agrarische functie hebben, het Huis uit 1637 en het Parkbos het grootste aaneengesloten landgoed binnen de Randstad. Al 350 jaar is het landgoed een geheel gebleven. 

Geïnteresseerd luisterde de groep naar zijn verhalen over het landgoed, dat in 1969 in handen kwam van de Stichting G. Ribbius Peletier Jr. tot Behoud van het Landgoed Linschoten. De laatste eigenaar wilde hiermee versnippering van het landgoed voorkomen. Dat is gelukt. 

Toen het al bijna begon te schemeren arriveerde de burgemeester terug in Montfoort en gaf aan onder de indruk te zijn van de rijke geschiedenis van de stad Montfoort en het dorp Linschoten.

7 Foto's bij dit artikel


Bekijk alle 7 foto's die bij dit artikel horen: Huis te Linschoten

  






Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Nachtprogramma


Regionieuws

Login

 
 Print
© Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2024