StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSMZoekenGeplaatst op:14-10-2023
Bijgewerkt op:15-10-2023 10:10

Tentoonstelling herbergen en uitspanningen in Stadsmuseum de Knoperij

Bron: Peter Versloot, Knoperij
    

Reizen duurde lang vroeger. Met de vervoersmiddelen van vroeger legde je maar beperkte afstanden af. Waar overnachtten de mensen vroeger in Montfoort? Wat waren de plekken waar werd gegeten en gedronken? Waarom waren er op de wegen buiten Montfoort een flink aantal uitspanningen zoals Het Hemeltje en De Posthoorn?  Wat is een ‘uitspanning’ eigenlijk?

De ouderen onder ons kennen wellicht nog verhalen van de koffietenten ’t Zonnetje, ‘t Hemeltje of de Wederopbouw, die halverwege de 20e eeuw floreerden.
Dat bracht de voorbereidingsgroep van stadsmuseum De Knoperij tot een expositie over herbergen, uitspanningen én koffietenten. Het geeft een mooi inkijkje in hoe het vroeger ging.

Verantwoordelijke voor deze expositie Peter Versloot:
“Voor de tijd van de auto,  reisden veel mensen met paard en wagen. Denk aan de postkoets, de diligence, het koetsje, enzovoorts. Bij lange reizen werden de vermoeide paarden onderweg omgewisseld voor verse. Dan werden de paarden ‘uitgespannen’. Dat deed je in een ‘uitspanning’. De paarden werden er goed verzorgd. In de tussentijd maakten de passagiers van de gelegenheid gebruik om iets te eten en te drinken en bleven vaak een nachtje slapen in de ‘herberg’.”

De tentoonstelling vertelt van de eeuwenoude herbergen Het Gouden Hooft en de Gouden Leeuw en van hotel de Zwaan maar ook van hun exploitanten. In de schatkamer van de gemeente, de Oudheidkamer, bleek nog mooi  beeldmateriaal te zitten van het Hemeltje en ’t Zonnetje. Peter Gruters, Kees Peek, Edith Ferrée-Donck en Toos Vergeer van de expositiegroep bezochten intussen familie van de (voormalige) eigenaren en ontfutselden mooie verhalen uit het verleden. Dit alles bij elkaar heeft weer een spraakmakende expositie opgeleverd.

Stadsmuseum De Knoperij aan de Keizerstraat 25 is op zaterdag open van 10-16 uur en op  woensdag-, donderdag- en vrijdagmiddag van 13.30-16.00 uur. De entree tot het museum aan de Keizerstraat 25 in Montfoort is gratis.
De expositie loopt van medio oktober tot media februari 2024. In de komende tijd loopt ook nog een goed bezochte expo met niet eerder getoonde schilderijen uit het depot van de Oudheidskamer. Zie verder www.oudmontfoort.nl  
 

    


Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Cross Roads


Regionieuws

Login

 
 Print
Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2024