Het waterschap heeft plannen gemaakt om het natuurgebied Willeskop als waterbergingsgebied in te zetten en om water door de Lopikerwaard af te voeren naar de Lek. Dit doen we zodat we flexibeler zijn in het beheer van het watersysteem en hierdoor wateroverlast in het gebied zo veel mogelijk willen voorkomen. Het waterschap heeft hiervoor nauw contact met Staatsbosbeheer, de beheerder en eigenaar van het gebied. Aanvullend worden ook maatregelen genomen om de natuurwaarden in het gebied te verbeteren. De ontwerpplannen zijn door het bestuur van het waterschap vastgesteld op 20 december 2022.
Kansen voor het gebied
Door de plannen ontstaan er kansen voor de natuur, cultuurhistorie en belevingswaarde van het gebied. Dit doen we door in het ontwerp zoveel mogelijk aan te sluiten bij historische water- en landschapselementen en deze meer zichtbaar te maken waar dat mogelijk is. Daarnaast gaan we in het gebied meer variatie voor de natuur aanbrengen door onder andere oevers te verflauwen en de groei van water- en oeverplanten te stimuleren.
De Gekanaliseerde Hollandsche IJssel (GHIJ) heeft een belangrijke functie voor de waterafvoer binnen het beheergebied van het waterschap. In de huidige situatie vindt deze waterafvoer plaats in westelijke richting naar de Hollandsche IJssel bij Gouda en in oostelijke richting via Utrecht naar het Amsterdam Rijnkanaal. De verwachting is dat deze afvoermogelijkheden in de toekomst vaker beperkingen zullen krijgen als gevolg van klimaatverandering en optredende zeespiegelstijging. De gebieden die water afvoeren naar de GHIJ, waaronder de Lopikerwaard, kunnen dan met maalstops naar de GHIJ en belemmerde waterafvoer te maken krijgen. Om hier op in te spelen, heeft het waterschap in overleg met Staatsbosbeheer plannen gemaakt om extra waterberging te realiseren in natuurgebied Willeskop en om een doorvoermogelijkheid te realiseren van de GHIJ naar de Lek. De combinatie van deze maatregelen zorgt voor meer flexibiliteit in de sturingsmogelijkheden van het watersysteem van de GHIJ en de aanliggende polders en het zoveel mogelijk voorkomen van wateroverlast. Het waterschap heeft een vergelijkbaar project uitgevoerd bij het inrichtingsplan voor natuurontwikkelingsgebied de Hooge Boezem achter Haastrecht. Dat project is een voorbeeld van een succesvolle combinatie van waterberging en natuurontwikkeling in hetzelfde gebied. In de Hooge Boezem kan 73.000 m3 water opgevangen worden, in Willeskop is het doel om 200.000 m3 water te kunnen opvangen.
13 Februari informatieavond
Op maandag 13 februari 2023 organiseert het waterschap een inloopmiddag en -avond in Zalencentrum Oudewater aan de Westsingel 2 in Oudewater.
U bent welkom vanaf 15:30 tot 20:00 uur. We kunnen u een toelichting geven op de ontwerpplannen Waterberging en -doorvoer Willeskop en u kunt vragen stellen. Aanmelden kan door een mail te sturen naar post@hdsr.nl onder vermelding van ‘Informatieavond Willeskop’, uw naam en het aantal personen.