Geplaatst op:24-11-2022 Bijgewerkt op:24-11-2022 09:56 Rechters buigen zich over bandenbedrijven die tijgermuggen importerenBron: Platform Stop invasieve exoten“NVWA knijpt oogje toe bij verboden import natte banden”
Maandag 28 november buigen drie rechters zich in de rechtbank van Amsterdam over de vraag of de staatssecretaris van Volksgezondheid Maarten van Ooijen (ChristenUnie) moet optreden tegen tien bandenbedrijven waar in de jaren 2018 tot en met 2021 tijgermuggen en andere exotische gezondheidsbedreigende muggen zijn gesignaleerd. Volgens stichting platform Stop invasieve exoten staat daarmee vast dat de bedrijven de banden nat importeren of nat opslaan, wat verboden is. Uit documenten blijkt bovendien dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een oogje toeknijpt als bedrijven natte banden importeren. Dat vormt volgens het platform een groot risico op introductie en verspreiding van exotische muggen.
De tijgermug is een van oorspong uit Azië afkomstige muggen die meer dan 20 viruszieken kan verspreiden, zoals dengue, zika, chikungunya en verschillende vormen van encefalitis (hersenontsteking). Ook de andere aangetroffen muggen, zoals de gelekoortsmug, zijn Aziatische muggensoorten die diverse virusziekten kunnen verspreiden, zoals gele koorts en dengue. De import van gebruikte banden uit allerlei delen van de wereld waar deze exotische muggen inmiddels gevestigd zijn (als gevolg van de import van die banden) is een belangrijke introductieroute.
Op basis van de Wet publieke gezondheid zijn daarom in 2018 preventieve voorschriften gesteld, waaronder de verplichting om de banden droog te importeren en droog op te slaan. Want de eitjes die mogelijk in de banden zitten, hebben water nodig om uit te komen.
Volgens het platform wijst de aanwezigheid van exotische muggen bij de bedrijven er dan ook op dat de bedrijven die regels overtreden. Daarom diende het platform in april 2021 een verzoek in om handhavend op te treden tegen de tien bedrijven waar in de jaren 2018 tot en met 2020 tijgermuggen of gelekoortsmuggen waren gevonden. Het betreft de bandenbedrijven van Kargro in Montfoort en Emmeloord, Robeo in Lelystad, Gebroeders Kraan in Almere, Heuver in Hardenberg, Dikabo in Assen, Ruband en Profile Tyre Center in Weert, en Vrakking in Etten-Leur en Heijningen.
Wilfred Reinhold, voorzitter van het platform: “Het verzoek werd zonder enige motivatie afgewezen. Wel bleek uit het besluit dat de inspecteurs van de NVWA in het voorjaar van 2021 naar de tien bandenbedrijven waren gestuurd om daar een bezoek af te leggen. Met betrekking tot Robeo in Lelystad was in het besluit te lezen:
‘ Nagenoeg alle banden zijn volgens het bedrijf droog bij aankomst. Het bedrijf heeft aangegeven dat, indien er incidenteel toch een band nat blijkt te zijn bij aankomst, deze direct uitgezogen wordt voordat deze bestickerd en verplaatst wordt. Tijdens de inspectie is geconstateerd dat het bedrijf voldeed aan alle voorschriften van technisch-hygiënische aard die aan dit bedrijf zijn opgelegd.’”
De NVWA schreef In een Rapport van Bevindingen over een bezoek aan Kargro in Montfoort: “Ik heb geconstateerd dat nagenoeg alle banden zowel van binnen als van buiten kurkdroog waren. In twee banden bleek wat water dat bij het uitladen er gedeeltelijk uitspatte. Dit heb ik beschouwd als incident.”
Reinhold: “In het ene geval geeft het bedrijf dus zelf toe dat ze het verbod op import van natte banden overtreden, in het andere geval constateert de NVWA zelf dat er natte banden worden geïmporteerd. Maar in beide situaties wordt er niet handhavend opgetreden.”
De rechtszitting vindt plaats op maandag 28 november om 10.30 uur bij de Rechtbank Amsterdam, Parnassusweg 280. De zitting is voor iedereen toegankelijk.
|