Geplaatst op:14-04-2022 Bijgewerkt op:14-04-2022 18:52 Regenton Winactie 900 jaar waterbeheerBron: Waterschap Stichtse RijnlandenWat zou jij doen met een ton?
Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden start de “Wat zou jij doen met een ton?” campagne. Door creatieve ideeën in te sturen voor wat je kan doen met het water dat je opvangt in een regenton kunnen inwoners zo’n “ton” winnen. Door deze regenton in de tuin te zetten dragen inwoners bij aan een omgeving die beter bestand is tegen het veranderende klimaat. De winactie is onderdeel van het jaar waarin het waterschap viert dat het 900 jaar geleden is dat het waterbeheer in de regio begon.
Regenton winactie
Als onderdeel van de viering verloot het waterschap 60 unieke regentonnen. Iedereen die woont in het gebied van De Stichtse Rijnlanden kan meedoen met de actie. Meedoen kan eenvoudig door de vraag te beantwoorden “Wat zou jij doen met een ton?”. De meest originele inzendingen maken kans op een prijs. De houten regentonnen zijn gegraveerd met een gedicht over 900 jaar waterbeheer van stadsdichter André van Zwieten. De actie loopt van 15 april tot en met 31 mei. Meedoen met de winactie kan door dit formulier in te vullen of door te kijken op www.hdsr.nl/900jaarwaterbeheer
Waarom een regenton?
Jaarlijks valt er heel wat regen op onze daken. Dit schone water stroomt nu vaak nog naar het riool en moet vervolgens gezuiverd worden. Dit is natuurlijk zonde. Bovendien neemt door klimaatvernadering de kans op wateroverlast toe. We krijgen steeds vaker te maken met extreme regenval. Het riool kan deze enorme hoeveelheden water niet aan en er onstaat dan water op straat of erger in de kelders van huizen.
Om dit te voorkomen is het belangrijk dat we met zijn allen zoveel mogelijk water opvangen en laten wegzakken in de bodem. Dit doen we door in de openbare ruimte maatregelen te nemen. Maar ook in de tuinen valt veel winst te behalen. Een regenton kan hierbij helpen. Van één dakhelft kan je jaarlijks gemakkelijk 175 badkuipen vol schoon water opvangen. Dit red je natuurlijk niet met één regenton, maar alle beetjes helpen. Bovendien kan je met het opgevangen water je tuin sproeien en hoef je hiervoor geen drinkwater te gebruiken.
900 jaar waterbeheer
Het waterschap viert dat 900 jaar geleden, in 1122, de Kromme Rijn in Wijk bij Duurstede op initiatief van bisschop Godebald werd afgedamd. Dit moment markeerde de start van het waterbeheer in de regio Utrecht. Een mooi moment om extra aandacht te vragen voor waterbewust leven. Iets dat door klimaatverandering steeds belangrijker wordt. Op deze manier probeert het waterschap iedereen in de regio bewust te maken van hun omgang met water en de effecten die dit heeft op de omgeving.
|