StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSMZoekenGeplaatst op:28-10-2020
Bijgewerkt op:28-10-2020 12:13

Inventarisatie waardevolle bomen in Montfoort en Linschoten

Bron: gemeente Montfoort
    

Gemeente Montfoort vindt het belangrijk om beeldbepalende en markante bomen, -groepen of -rijen duurzaam te behouden. Deze bomen zijn vaak karakteristiek voor de omgeving. Daarom start de gemeente eind oktober met het inventariseren van de zogenaamde waardevolle houtopstallen. Dit geldt zowel voor gemeentelijke als particuliere bomen. 

Ongeveer tien jaar geleden heeft de laatste inventarisatie plaatsgevonden. Dit heeft geleid tot de huidige (Potentiële) Waardevolle Houtopstallenlijst Montfoort ((P)WHM). Deze lijst is toe aan een actualisatie. 

Wat betekent het als een boom op de (P)WHM-lijst staat?
De nieuwe (P)WHM-lijst maakt deel uit van de gemeentelijke Bomenverordening. Dit betekent dat de bomen op deze lijst beschermd blijven of worden en kapvergunningsplichtig zijn. U als eigenaar van de boom dient, voordat u overgaat tot actie, eerst de lijst te raadplegen. Daarnaast komen de bomen op de (P)WHM-lijst in aanmerking voor een subsidie. Kosten anders dan het normale of jaarlijkse onderhoud, bijvoorbeeld voor inhuren van een boomspecialist, komen in aanmerking voor een vergoeding tot een maximum van € 500,00. Meer informatie over deze subidieregeling vindt u hier

Een boom aandragen voor de (P)WHM-lijst?
U kunt ook een potentieel waardevolle boom aandragen. Dit kan een bijzondere boom zijn die in uw tuin staat of in uw woonomgeving. Mailt u hiervoor uiterlijk 15 november a.s. een foto van de boom en de locatie naar info@montfoort.nl

Hoe wordt de boom beoordeeld?
Het beoordelingsteam bepaalt vervolgens aan de hand van bepaalde kenmerken of een nieuw aangedragen boom op de (P)WHM-lijst komt en her beoordeelt de bomen die reeds op deze lijst staan. Zij kijkt hierbij naar kenmerken, zoals de leeftijd, zeldzaamheid, cultuurhistorie en beeldbepalendheid. Tijdens de beoordeling stelt zij de eindscore vast. De hoogte van de eindscore bepaalt in welke (nieuwe) categorie de boom op de lijst komt. De categorieën zijn: monumentaal, waardevol of potentieel waardevol. 

Beoordeling particuliere bomen
De verwachting is dat de meeste bomen van straatniveau kunnen worden beoordeeld. In situaties waarbij de particuliere boom moeilijk van de straatzijde te beoordelen is, belt het team aan bij de eigenaar voor toestemming. Bent u als eigenaar niet thuis, dan ontvangt u een brief met het verzoek om contact met ons op te nemen. 

We publiceren de nieuwe (P)WHM-lijst medio februari 2021 in kaartvorm op onze website. Op deze kaart ziet u dan per boom de eindcategorie, de score per kenmerk en een foto.

    


Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Ochtendgloren


Regionieuws

Login

 
 Print
Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2022