StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSM



Zoeken



Geplaatst op:24-10-2020
Bijgewerkt op:24-10-2020 10:44

800.000 Jongeren bereid zich vrijwillig in te zetten

Bron: Edzart Bentinck | Maatschappelijke diensttijd
  

Talenten ontdekken, ervaring opdoen, nieuwe mensen ontmoeten en tegelijkertijd een steentje bijdragen. Met maatschappelijke diensttijd (MDT) ontdekken jongeren de beste versie van zichzelf. Ze nemen deel aan projecten door het hele land en corona weerhoudt ze daar niet van. Integendeel. Recent onderzoek[1] laat zien dat er in 2020 bijzonder veel interesse is in het doen van een MDT: maar liefst 800.000 jongeren geven aan zich vrijwillig te willen inzetten voor een ander. Ook de reacties na deelname zijn positief. De helft van de ondervraagden weet dan beter wat er qua werk bij hen past en wat ze leuk vinden, tweederde is blij met de versterking van het cv en het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden. Zo ontdekten ook Shadi Alhakimi (27) en Robbert van Ettekoven (17).

Staatssecretaris Blokhuis bezocht op 18 mei een van de MDT initiatieven in Rotterdam-Zuid

Juist in deze tijd blijkt MDT een mooi initiatief voor de twijfelaars, carrièremakers, schoolverlaters en wereldverbeteraars. Als aanvulling op de middelbareschooltijd, voor, tijdens of na een vervolgopleiding, in een vakantie, een tussenperiode of naast een betaalde baan. Nu corona een groot deel van het sociale leven stillegt, is er meer interesse dan ooit. Van meedraaien in een buurthuis tot zwemles geven aan statushouders en van evenementen organiseren tot sporten met kinderen. Met MDT bewijs je de samenleving een dienst – en jezelf ook. Jongeren kiezen zelf wat ze gaan doen en wanneer. Er is altijd een project in de buurt om snel aan de slag te gaan. Zo ontdekte ook Shadi Alhakimi (27) die zijn MDT deed bij NewBees, dat zich inzet voor een inclusieve samenleving: “Ik wilde iets doen met impact. Iets waarvan ik wist dat het nodig was. Daarom ben ik in Utrecht gestart met het opzetten van diversiteitstrainingen voor bedrijven. Werkgevers zijn niet altijd gewend om met andere culturen te werken en aan de andere kant kunnen nieuwkomers soms maar moeilijk wennen aan de Nederlandse werkcultuur. Ik wil werkgevers en werknemers laten zien dat die verschillen helemaal geen probleem hoeven te zijn, er zit ook kracht in. Als mensen elkaar beter begrijpen staan ze meer voor elkaar open. Dan kun je van elkaar leren en daar je voordeel mee doen. Mooi, toch?”

Alle kanten op
Zo’n 16.000 jongeren deden of doen op dit moment hun MDT bij meer dan 1.300 organisaties. MDT is vrijwillig, sluit aan bij de interesses van jongeren en deelnemers worden tijdens hun project begeleid. Jongeren doen MDT om uiteenlopende redenen, bijvoorbeeld om te onderzoeken wat ze willen worden of omdat ze iets goeds willen doen voor de samenleving. Heeft deze ‘stressgeneratie’ daar wel tijd voor en zin? Jazeker, zo blijkt uit onderzoek. Bijna 800.000 van de 14- tot 27-jarigen geeft aan open te staan voor een MDT. De jongeren die de afgelopen periode een MDT hebben gedaan zijn ook positief, ze geven hun ervaring gemiddeld een 7,8. Inmiddels is MDT met 27 samenwerkings-verbanden en elf gemeentelijke projecten gestart als basis voor een landelijk dekkend netwerk. Organisaties die projecten aanbieden zijn heel verschillend en te vinden in sectoren als natuur en milieu, duurzaamheid, techniek en ICT, politiek en bestuur, media en cultuur, onderwijs en zorg en welzijn. Van school tot sportclub en van sociale ondernemer tot maatschappelijke organisatie – met een MDT kun je alle kanten op.

Maatschappelijke impact, persoonlijke ontwikkeling
Jongeren kunnen via de MDT-projecten aan de slag op allerlei plekken in de samenleving waar ze normaal gesproken niet zo snel terecht zouden komen. Robbert van Ettekoven (17) is al vanaf het begin bij MDT betrokken en lid van het MDT-jongerenpanel. In ruim anderhalf jaar tijd heeft hij al heel wat projecten bezocht: “Er zijn een paar geweldige initiatieven in Utrecht, waaronder YourCube. Zij zorgen ze altijd voor een perfecte match tussen de wensen en talenten van jongeren en de MDT die ze gaan doen. Superleuk en nuttig! Ik vind MDT een mooie manier om je in te zetten voor een ander en dat is tegelijkertijd goed voor jezelf. Met kleine dingen kun je echt een groot verschil maken!” Een van de redenen waarom MDT jongeren zo goed past, is omdat ze er actief bij zijn betrokken.

Projecten zijn echt op hen afgestemd. Maatschappelijke impact door persoonlijke ontwikkeling, ontmoeting en iets doen voor een ander staat centraal. Terwijl jongeren een bijdrage leveren bereiden ze zich voor op de toekomst. Het maakt niet uit of jongeren meedoen omdat ze graag anderen helpen, ze zich willen oriënteren op studie of loopbaan, of hun leven weer op de rit willen krijgen. Maatschappelijke diensttijd is pas net ingevoerd, maar de successen smaken nu al naar meer. Doel is om nog veel meer jongeren, organisaties en bedrijven te enthousiasmeren om mee te doen en aan te haken bij het MDT-netwerk. Om zo samen te werken aan maatschappelijke impact.

Over maatschappelijke diensttijd (MDT)
Binnen het programma MDT werken de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS), Onderwijs, Cultuur & Wetenschap (OCW) en Sociale Zaken & Werkgelegenheid (SZW), jongerenorganisatie Nationale Jeugdraad, Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk, ZonMw, gemeenten en maatschappelijke organisaties met elkaar samen. Staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS is politiek verantwoordelijk voor MDT. In het regeerakkoord is afgesproken dat er vanaf 2021 jaarlijks 100 miljoen euro beschikbaar wordt gesteld voor MDT. Zie voor meer informatie ook www.doemeemetmdt.nl/pers.  

 

  



Meer berichten in deze categorie:
Open ochtend Logeerhuis Bredius, (24-03-2024)
Wijzigingen parkeerregels Woerden (22-03-2024)
Vermiste en gevonden dieren (22-03-2024)
Oecumenische Paaswake Linschoten (21-03-2024)
Druk op de woningmarkt (15-03-2024)
Dorpbewoners Linschoten ontevreden na plannen gemeente (15-03-2024)
Vermiste en gevonden dieren (15-03-2024)
Jubileumconcert Sterk Spul (12-03-2024)
Voorjaarsconcert Muziekvereniging Linfano Linschoten (08-03-2024)
Vermiste en gevonden dieren (07-03-2024)
Zaterdag 23 maart landelijke opschoondag (05-03-2024)
Inschrijving K.F. Hein Stipendium geopend voor kunstenaars en ontwerpers in de provincie Utrecht (04-03-2024)
Vrouwen krijgen de aandacht die ze verdienen op het Woman & Parkinson event (04-03-2024)
Marjolein Muilwijk exposeert in de Knoperij (02-03-2024)
Expo van De Keizerstraat in Stadsmuseum de Knoperij (02-03-2024)
De Lentemarkt is weer terug! (01-03-2024)
Vermiste en gevonden dieren (01-03-2024)
Meer dan 30.000 vrijwilligers de straat op voor meer buitenspelen (29-02-2024)
Honden uit de mouwen! (29-02-2024)
Nieuwe openingstijden Bibliotheek Linschoten (26-02-2024)
Kom het 4 en 5 mei comité Montfoort versterken als vrijheid je echt aan het hart gaat! (25-02-2024)
Plannen voor water in uw buurt? Vraag subsidie aan! (23-02-2024)
Vermiste en gevonden dieren (23-02-2024)
Vrijwilligers gezocht (16-02-2024)






Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Nonstop muziek


Regionieuws

Login

 
 Print
© Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2024