StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Rabobank Utrechtse Waarden en omstreken

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSMZoekenGeplaatst op:07-10-2019
Bijgewerkt op:07-10-2019 17:25

Landelijke overheid investeert in lokale bibliotheekvoorziening

Bron: gemeente Montfoort
    

Vlnr: Mirjam van Bremen, Lodewijk Asscher, Ingrid van Engelshoven, Jocko Rensen

Gemeente Montfoort is één van de twaalf gemeenten die kan rekenen op een financiële bijdrage van de landelijke overheid voor de terugkeer of behoud van een lokale bibliotheekvoorziening. Wethouder Rensen nam op 7 oktober daartoe de zogenaamde Asscher-gelden in ontvangst: een bijdrage die gemeenten kunnen gebruiken voor het verbeteren van de lokale bibliotheekvoorziening.

Aanleiding
De komende drie jaar worden twaalf gemeenten ondersteund met een bedrag van in totaal drie miljoen euro. Met de investering wordt gehoor gegeven aan de motie van Lodewijk Asscher uit 2017, die als doel heeft de bereikbaarheid van bibliotheken in kleine gemeenten te verbeteren. Wethouder Rensen is bijzonder tevreden met deze ondersteuning: “De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat inwoners van Montfoort en Linschoten de bibliotheek missen. Als college spraken wij eerder al af: we gaan ons hard maken voor de terugkeer van de bieb. In welke vorm dan ook. Een bibliotheek is van grote waarde voor onze samenleving. Niet alleen voor het uitlenen van boeken, ook als een plaats voor ontmoeting en inspiratie. De financiële bijdrage van de landelijke overheid voelt dan ook als wind in de rug en steunt ons in het voorstel dat eind van de maand wordt voorgelegd aan de gemeenteraad.”

Lokale situatie
De bibliotheekvoorziening in Montfoort en Linschoten is enkele jaren geleden, als gevolg van bezuinigen, verdwenen. In het hoofdlijnenakkoord 2018-2022 is aangeven dat de bibliotheek terugkeert als plaats om elkaar te ontmoeten. De afgelopen periode onderzocht de gemeente hoe dit voornemen kan worden waargemaakt. De wensen en behoeften van de inwoners zijn steeds het uitgangspunt geweest. Uit die behoeftepeiling bleek dat de bibliotheekvoorziening wordt gezien als centrale en toegankelijke plek, met ruime openingstijden, om elkaar te ontmoeten en waar de collectie boeken ruim en actueel is.

Besluitvorming
In de raadsvergadering van 28 oktober 2019 wordt de raad gevraagd in te stemmen met het voorstel ‘Terugkeer bibliotheekvoorziening Montfoort en Linschoten’. Het voorstel gaat uit van de opening van ‘Het Huis van Ervaring’: een bibliotheekvoorziening voor alle inwoners, jeugd én volwassenen. De raad wordt gevraagd in te stemmen met het voornemen om de Bibliotheek Het Groene Hart als operationeel projectleider aan te stellen voor het opstarten en inrichten van de bibliotheekvoorziening. Hierbij trekt zij samen op met SWOM, de partner van de gemeente rondom maatschappelijke vraagstukken binnen de bibliotheekvoorziening. Door het partnerschap met SWOM wordt de bibliotheekvoorziening verbonden met onder andere het DoeMeeHuis in Montfoort en de Brede Vaart in Linschoten.

    


Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

in deze online winkel

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Nonstop jazz


Regionieuws

Login

 
 Print
Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2020