StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSM



Zoeken


Stuur dit document naar

Note: Meerdere ontvangers moeten door een comma worden gescheiden

Uw Email adres


Bericht


Menselijke controle: (Vul hier 3417 in).
Om spam tegen te gaan controleren we dit veld op deze waarde.


Geplaatst op:18-09-2019
Bijgewerkt op:18-09-2019 21:12

Herstel stadsmuur afgerond

Bron: gemeente Montfoort
  

Het heeft iets langer geduurd dan verwacht, maar het opknappen van de historische stadsmuur van Montfoort is nu daadwerkelijk afgerond. Al enige tijd wordt dit belangrijke aangezicht van de gemeente opgeknapt. Nadat de werkzaamheden vorig jaar november vanwege weersomstandigheden werden stilgelegd, zijn ze eerder dit jaar hervat. Die restauratiewerkzaamheden zijn onlangs afgerond. Dankzij de opknapbeurt is verder verval voorkomen en kan de muur er weer jaren tegenaan.

Gemeente Montfoort heeft zich samen met betrokkenen de afgelopen jaren ingezet voor herstel van de stadsmuur. De muur was namelijk in verval en dat vonden partijen zonde. De stadsmuur vertoonde talloze bouwsporen en restauratie was hard nodig om dit stuk Montfoortse geschiedenis te behouden. Omdat de muur vele eigenaren kent, nam Stichting Behoud Monumenten in Montfoort en Linschoten het initiatief om in samenwerking met Erfgoed Advies Groen en gemeente Montfoort een restauratieplan op te stellen. Financieel is het project mogelijk gemaakt door diverse organisaties, bijdragen van eigenaren en gemeente Montfoort.

Over het resultaat zijn de meningen verdeeld, wat ook te maken heeft met verwachtingen en beeldvorming. Qua techniek is de wijze van restaureren tegenwoordig wezenlijk anders dan die van 50 jaar geleden. Vroeger zou de hele muur opnieuw worden gevoegd, waardoor de muur er waarschijnlijk als nieuw zou gaan uitgezien. Tegenwoordig is er een ander beleid, namelijk dat de geschiedenis van een object gezien mag worden. Na het opknappen van de stadsmuur is deze geschiedenis duidelijk te zien. Binnen enkele jaren verkleuren de voegen door het weer en zullen de verschillen verdwijnen. Bij de werkzaamheden is een (lichte) kalkmortel toegepast, hetzelfde soort als waarmee de muur in het verleden mee is opgemetseld. Cementmortel is te hard voor de steen en zou er in de toekomst voor zorgen dat de steen kapotvriest. Door een juiste keuze van de mortel wordt dit voorkomen. Het gedeelte bij de Jumbo is deels bijgekleurd. Verder is er nog een beperkt budget beschikbaar, waarmee in de komende maanden wordt geprobeerd enkele esthetische verbeteringen uit te voeren.

Vanwege weersomstandigheden en drukte bij uitvoerende partijen heeft het project enige vertraging opgelopen. Ook waren sommige materialen, waaronder steensoorten, niet altijd voorradig. Evengoed kan de stadsmuur van Montfoort er na deze opknapbeurt weer een flink aantal jaar tegenaan, iets waar het de betrokkenen om te doen was.

Nu de werkzaamheden klaar zijn zullen betrokkenen en initiatiefnemers binnenkort in besloten kring het project officieel gaan afronden.

  






Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Middag mix


Regionieuws

Login

 
 Print
© Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2024