StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Rabobank Utrechtse Waarden en omstreken

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSMZoekenGeplaatst op:14-11-2018
Bijgewerkt op:14-11-2018 21:12

Montfoort speelt We-Energy Game

Bron: gemeente Montfoort
    

Op donderdag 29 november organiseert gemeente Montfoort samen met Hanzehogeschool Groningen een interactieve avond voor inwoners en belanghebbenden. Tijdens de avond spelen aanwezigen met elkaar de We-Energy Game. Doel is om in gezamenlijkheid de mogelijkheden te onderzoeken voor een duurzame en energieneutrale gemeente. Gemeente Montfoort realiseert zich dat de energietransitie iedereen raakt. En hoopt dan ook op een hoge opkomst op donderdag 29 november. 

Gevolgen van de energietransitie voor de openbare ruimte
De energietransitie betekent de overgang van stroom uit fossiele brandstoffen zoals gas, kernenergie en steenkolen naar volledig groene energie. Duurzame (groene) energie kennen we nu al vanuit zon, wind, biomassa en water. Het doel van de transitie is om een geheel duurzame energievoorziening te hebben in 2050 in Nederland, die dan voor 100% bestaat uit groene energie. Deze afspraken zijn vastgelegd in het Energieakkoord.


Belangrijk in deze ontwikkeling is de vraag: Wat houdt de overgang naar een duurzame energievoorziening, zonder aardgas, in voor onze gemeente? Voor de inwoners en bedrijven? Want om dit alles voor elkaar te krijgen, is ruimte nodig. Ruimte die schaars is.

Met elkaar
De gemeente betrekt graag de inwoners, ondernemers en andere geïnteresseerden bij het antwoord op de vraag naar de gevolgen van de overgang naar duurzame energie. Een eerste stap is de uitnodiging om samen de We-Energy Game te spelen. De We-Energy Game geeft de deelnemers inzicht en kennis én maakt ons bewust van de impact van de energietransitie op de samenleving. Het spel is daarmee een uitgelezen mogelijkheid om het proces rondom samenwerking op te starten.

We-Energy Game
Doel van het spel is om gemeente Montfoort energieneutraal te maken. Daarbij draait om het vinden van voldoende, betaalbare energie uit duurzame bronnen. De uitdaging is het vinden van de optimale balans. Welke oplossingen zijn mogelijk?  En is duurzaamheid niet zozeer een technisch, maar vooral ook een sociaal vraagstuk? Neem bijvoorbeeld zonnepanelen. Ook al is er veel draagvlak voor zonnepanelen, de zon schijnt niet altijd. Andere bronnen zijn ook nodig. Maar welke? Wind levert veel energie op, maar omwonenden zijn vaak tegen. Dat ligt weer anders voor biomassa, maar daarvan zijn de opbrengsten weer laag en het ruimtebeslag groot. Zo heeft elk scenario voor- en nadelen.

Het spelbord is de plattegrond van de gemeente en de teams bestaan uit zes spelers. De spelers hebben elk een eigen rol en onderhandelen over de inzet van duurzame energiebronnen om daarmee de gemeente Montfoort energieneutraal te maken. Hierdoor ontstaan er gesprekken over de energietransitie waarin de mogelijk- en moeilijkheden met de deelnemers worden besproken. Het spel wordt gespeeld in twee rondes, waarbij zowel lokaal als regionaal wordt ingezoomd op de mogelijkheden en situatie.

Uitnodiging
Inwoners, ondernemers, belanghebbenden en overige geïnteresseerden zijn uitgenodigd voor de We-Energy Game. Het spel wordt gespeeld op donderdagavond 29 november bij De Heeren van Montfoort, Hoogstraat 41 in Montfoort.

Het programma
19.30 uur:        Inloop
20.00 uur:        Welkomstwoord wethouder
                        Presentatie opgave energietransitie 
20.30 uur:        We-Energy Game
21.30 uur:        Gezamenlijke discussie
22.00 uur:        Afsluiting 

De uitkomsten van de avond gebruiken we om een plan te maken voor de energietransitie. Van de avond zelf wordt een verslag gemaakt, die we zullen delen.

Aanmelden uiterlijk vrijdag 22 november
Voor de organisatie is het noodzakelijk dat u zich aanmeldt. Dat doet u door uiterlijk vrijdag 22 november een mail te sturen naar info@montfoort.nl o.v.v. We-Energy Game Montfoort. Vermeld daarin met hoeveel personen u aanwezig denkt te zijn.

Voor een succesvolle avond geldt een maximaal aantal deelnemers. Bij veel aanmeldingen zal de gemeente een selectie maken of eventueel een tweede avond organiseren.

Meer informatie over het spel: http://www.we-energy.eu.

 

    


Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

in deze online winkel

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Nachtprogramma


Regionieuws

Login

 
 Print
Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2020