Geplaatst op:28-06-2019 Bijgewerkt op:29-06-2019 09:21 Kaasboerderij De Witte WelleBron: Truus de JongNa 2 dagen van verzengende hitte met temperaturen tegen de 35 graden, dagen waarin zelfs dènken al teveel was, hadden we woensdag een ideale dag om met onze scootmobielclub op pad te gaan. Via Blokland en de Stuivenbergweg reden we tot vòòr Marnemoende, waar we afsloegen naar het pad langs de IJssel. Over de Achtersloot en Achthoven kwamen we tot aan kaasboerderij De Witte Welle, van Claudia en Wijnand de Wit. Het was voor Claudia en Wijnand een kennismaking met onze club. Nog niet eerder zijn we bij ze te gast geweest, maar oh wat werden we door Claudia en haar schoonmoeder hartelijk welkom geheten. Claudia had zulke heerlijke monchoutaarten gemaakt dat er geen kruimel van over bleef.
Tijdens de koffie vertelde Wijnand boeiend over hun mooie bedrijf. Over Claudia die als dierenarts werkte voor hun trouwen en dus al gewend was te werken met dieren.
Het bedrijf runnen Claudia en Wijnand ècht samen, want van nagenoeg alle melk die hun 160 koeien geven wordt kaas gemaakt, die ze rechtstreeks leveren aan grote bedrijven zoals AH en restaurants als La Place enz. Kaasmaken doet Claudia met haar schoonmoeder elke dag, dus 7 dagen per week. Dan is er nog hun kaaswinkel aan huis, die drie dagen per week geopend is. Gelukkig krijgen ze nog wel dagelijks ondersteuning van Wijnand’s, inmiddels op leeftijd zijnde, vader. Immers, vele handen maken licht werk.
De geschiedenis van De Witte Welle gaat enkele generaties terug. Steeds weer is er een opvolger voor het familiebedrijf en volgt uitbreiding en of modernisering. Wie weet zal er straks ook èèn van de drie zonen ervoor voelen om in het bedrijf te stappen. Het enthousiasme waarmee hun beide ouders vertellen over hun harde werken en de mooie resultaten mag een voorbeeld zijn voor hun nu nog jonge “cowboys” Boris, Wessel en Pepijn!
Ook werden door ònze leden mooie verhalen verteld, zoals dat de vader van Gerard den Houdijker vroeger met paard en wagen suikerbieten inzaaide op de boerderij van Wijnand’s opa. Ook Kees Kemp kwam met zijn verhalen van vroeger toen hij met de auto van de 4-Gemeenten vaak op deze boerderij veevoer kwam leveren.
Na nog een verfrissend Groene Hartsapje kregen we een rondleiding over het bedrijf. De kaasmakerij, de stallen en de schuur met het machinepark. Geïnteresseerd werd geluisterd naar de verhalen over het kaasmaken, de koeien en ook namen we een kijkje in de grote schuur waar met ontzag naar de immèns grote machines werd gekeken.
Claudia en Wijnand, net als in andere ‘dynamische’ bedrijven, waarderen we het enorm dat ook jullie tijd hebben vrij gemaakt om ons zo gastvrij te ontvangen. Namens onze leden en begeleiders, Ton en Jan, Rinus en Ton heel hartelijk dank!
Foto’s: Ton de Klaver en Ton de Jong
|