Geplaatst op:13-09-2013 Bijgewerkt op:13-09-2013 15:49 Monumenten Klassendag.Bron: Nettie Kuijer, redactie RSMVrijdag 13 september bezochten de leerlingen van de hoogste groepen van de basisscholen monumenten in Montfoort en Linschoten.
In Montfoort kregen de leerlingen een rondleiding door de Grote of St. Janskerk. Peter Versloot vertelde op heldere wijze over de geschiedenis van deze kerk.
In 1629 is de kerk door een grote brand zwaar beschadigd. De schade was enorm: klokken, uurwerk, orgel, koperen kronen, dak, balken, stoelen, banken, gebrandschilderde glazen, alles was verbrand.
De kansel dateert uit 1670 en wordt gedragen door vier arenden.
Het koor van de kerk is afgescheiden van het schip. Voorstel was de kerk in tweeën te delen d.m.v. een muur. De koorafscheiding komt van de dorpskerk in Linschoten.
De kinderen luisterden geïnteresseerd, en menig vinger vloog de lucht in, waarna ongeduldig op het antwoord van Peter werd gewacht.
In molen de Valk vertelden de molenaars, terwijl de wieken daverend boven hun hoofden draaiden, over de werking van de molen.
Toen in 1753 de molen werd gebouwd, gold deze als 'dwangmolen'. Dat wil zeggen, dat ieder in de omgeving verplicht was zijn graan bij deze molen te laten malen.
Voorzichtig beklommen de kinderen de houten trappen naar boven, waar de vrijwilligers druk aan het werk waren. Langzaam gleed het graan de papieren zak in, terwijl de temperatuur handmatig werd gecontroleerd. “Dat is veel werk,” zei een bezoekster geïmponeerd.
In de hoek staan de zakken graan te drogen. En zakken met harde, ongepelde spelt wachten op hun beurt én genoeg wind om te kunnen worden gemalen.
Spelt is een graansoort, net als tarwe en rijst. Het onderscheidt zich van andere ‘bedekte’ granen doordat het kaf niet met de korrel is vergroeid. Bij tarwe en rijst moet het kaf eraf worden geraspt. Bij spelt is de buitenste schil zo hard dat hij eraf gespeld moet worden. Vandaar de naam.
|