
|
 |
Geplaatst op:10-02-2011 Bijgewerkt op:10-02-2011 11:27 Proeverij in Montfoort door W. van Schaik en Patrick van ZuidamBron: Nettie Kuijer, redactie Radio Stad MontfoortDe geneverproeverij die seniorensociëteit Het Knooppunt woensdag 9 februari in Montfoort organiseerde bevatte, tot plezier van de dames, ook likeurproeven. De ca dertig gasten kregen een uitgebreide toelichting op het brouwen van genever en likeuren door Patrick van Zuidam, een van de zoons van de eigenaars Fred en Hélène.
Zijn verhalen over de geheime recepten en de ambachtelijke distilleerderij, het afvullen en de met de hand ingevulde etiketten werden met belangstelling gevolgd. Zijn trots op het familiebedrijf en zijn gedegen kennis over de producten bracht hij, doorspekt met humor. “Wie bewaard er zijn genever in de koelkast? Wij serveren u de genever zoals het hoort, op kamertemperatuur. Alleen als u een slechte smaak wilt markeren dan drinkt u hem ijskoud.”
Hij gaf zijn moeder een grote pluim voor haar inbreng in styling: “Vroeger leefden we in armoede, maar sinds zij bij het bedrijf kwam is het een stuk beter geworden.”
Er werden vele genevers en likeuren geserveerd, de tafels stonden vol met schalen kaas, worst, kletsenbrood, en chocolade om de mond te neutraliseren na het nippen aan de glaasjes. Werd er voor de proeverij nog schamper gelachen om de emmertjes op tafel, al snel werden de kwispedoors gebruikt om restanten uit een glas dat wat sterk leek (en was) in te kiepen.
Terwijl de flessen, en zelfs een vaatje, rondgingen vertelde Patrick over de herkomst van de ingrediënten, de rijping op maagdelijk Amerikaans eikenhout en de schaarste afgelopen jaar van de zeer oude genever, ondanks de crisis.
|
 |

|
|