
|
 |
Geplaatst op:30-11-2010 Bijgewerkt op:01-12-2010 11:25 K2C reis naar BrabantBron: Nettie Kuijer, redactie RSMDe 50 plaatsen voor de reis die het Knooppunt uit Montfoort 30 november maakte naar Brabant waren al snel gevuld. Wat wil je ook, een uitmuntend verzorgde dag met o.a. een tour door de Bavaria brouwerij, inclusief proeven en een bittergarnituur in het Brouwershuis.
De gidsen Diny Schuits en Theo Peren leidden de gasten rond en vertelden trots over het familiebedrijf van de familie Swinkels, die al zeven generaties lang bier brouwen. Van mout tot bottelen, treintje in treintje uit, trap op trap af. De Knooppunters volgden hun gids trouw. Een beste conditietraining! Daarna een lunch met knapperige broodjes en croquet.
De halve bus vertrok daarna naar champignonkwekerij Kanters, de rest naar de Museumboerderij. Het groeiproces van de champignons werd door eigenaar/gids Jasper Kanters geduldig uitgelegd. Één champignon kan miljarden sporen produceren. Wanneer deze sporen gaan kiemen, ontstaat er het 'mycelium': de dunne, vertakte schimmeldraden. Voor het telen van champignons wordt gebruik gemaakt van compost. Dit is een mengsel van onder meer: paarden- en kuikenmest, gips, stro en broed (graankorrels met mycelium). Ongeveer drie weken na het vullen en het afdekken kunnen de champignons van de eerste oogst worden geplukt.
De Museumboerderij gaf een kijkje in het verleden. De boerenwoning was klein en warm, de stal iets groter en koud. Er leefden grote gezinnen en de kleine bedsteden moesten vaak worden gedeeld door meerdere kinderen. En overal stonden juweeltjes uit vroeger tijden.
Op de terugreis werden er menutips uitgewisseld voor de superverse champignons die ieder had aangeschaft. Complimenten voor de organisatie, een heerlijke leerzame dag!
|
 |

|
|
|