StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

Adverteren op de website van RSM

Zoeken



Geplaatst op:25-04-2025
Bijgewerkt op:25-04-2025 13:16

Lintjesregen in Montfoort, gelokt met mooie smoesjes.

Bron: Nettie Kuijer, redactie Radio Stad Montfoort.
  

Vrijdag 25 april om 10.30 uur reikte burgemeester P. van Hartskamp-de Jong in het verenigingsgebouw Sint Joseph aan zes inwoners een Koninklijke onderscheiding uit.

“Zo’n onderscheiding krijg je niet zomaar,” vertelde Burgemeester Van Hartskamp, die er trots op is deze vrijwilligers in het zonnetje te kunnen zetten. Het gaat om inwoners die zich op een bijzondere manier en vooral vele jaren hebben ingezet voor onze gemeente. De verdiensten liggen op maatschappelijk, kerkelijk, cultureel of sportief terrein.  

De volgende inwoners ontvingen een Koninklijke onderscheiding:

Mevrouw Ans van Vliet, Lid in de Orde van Oranje Nassau (echtgenoot van de heer Schaap)
Ans dacht voor haar partner Rico te komen, maar tot haar grote verrassing bleek ook zijzelf te worden geridderd.
Al ruim 30 jaar lang zet mevrouw Van Vliet zich als een betrokken en bevlogen vrijwilliger in met hart en ziel in voor de samenleving. Of het nu gaat om kerkelijk werk, eerlijke handel of het behoud van cultureel erfgoed – haar inzet is van onschatbare waarde.

Sinds 1995 is zij actief binnen de Protestantse Gemeente Montfoort. Zij coördineert kerkdiensten voor mensen met een verstandelijke beperking, een initiatief dat al jaren zorgt voor verbinding en toegankelijkheid binnen de kerk. Daarnaast bezoekt zij jarige gemeenteleden en verricht zij incidenteel werk binnen commissies. Eerder vervulde zij ook de rol van jeugdouderling binnen de kerkenraad. Deze inzet vraagt wekelijks ongeveer twee uur van haar tijd, maar betekent des te meer voor de gemeenschap.

Van 2006 tot 2019 was zij vrijwilliger bij de Stichting Wereldwinkel Montfoort, waarvan zij tussen 2008 en 2019 ook voorzitter was. In deze periode nam zij de rol van coördinator op zich en stond zij regelmatig zelf in de winkel. Haar verantwoordelijkheden waren breed: van de inkoop van eerlijke producten en het promoten van de winkel tot het begeleiden van scholieren met een maatschappelijke stage. Dit alles deed zij gemiddeld 15 uur per week – met een sterke visie op duurzaamheid en wereldwijde rechtvaardigheid.

Sinds 2019 is zij actief bij Stichting Oud Montfoort, de stichting die het stadsmuseum beheert. Hier coördineert zij het bezettingsrooster, verzorgt zij de inrichting van exposities en maakt zij deel uit van het voorbereidingsteam voor evenementen. Ook fungeert zij als gastvrouw en draagt zij bij aan een gastvrije en professionele ontvangst van bezoekers. Haar inzet vormt een belangrijke schakel in de dagelijkse gang van zaken binnen het museum.

De heer Rico Schaap, Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Al sinds 2006 zet de heer Schaap zich met hart en ziel in voor kerkelijk werk, lokale mobiliteit en maatschappelijke ondersteuning. Zijn langdurige en betrokken inzet maakt hem tot een onmisbare schakel binnen meerdere organisaties.
Binnen de Protestantse Gemeente Montfoort is hij sinds 2006 actief. Hij vervulde in de loop der jaren diverse bestuursfuncties: penningmeester (2006–2010), voorzitter (2014–2021) en scriba (2017–2021). Daarnaast fungeerde hij als ouderling-kerkrentmeester. In een periode waarin het kerkbestuur met een nijpend tekort aan bestuursleden kampte, was hij intensief betrokken bij de herinrichting van het kerkgebouw. Ook vandaag de dag blijft hij actief betrokken: hij coördineert de Plusdiensten en verzorgt de opnames van de diensten.
Sinds 2018 is hij ook actief als vrijwilliger bij de Buurtbusvereniging Woerden–IJsselstein, waar hij als chauffeur bijdraagt aan de bereikbaarheid en mobiliteit van de regio. Sinds 2021 vervult hij daarnaast de rol van planner, waarbij hij het rooster opstelt en het vervoer coördineert. Dit doet hij met een tijdsbesteding van zo’n 10 uur per week.
In 2023 startte de heer Schaap met een nieuwe maatschappelijke taak als vrijwilliger bij de Stichting SchuldHulpMaatje Montfoort-Linschoten. Hier is hij coördinator en onderhoudt hij contacten met het sociaal domein van de gemeente, welzijnsorganisaties, kerken, de voedselbank en jongerenorganisaties. Met gemiddeld 2 uur per week weet hij zo ook in deze rol een verbindende rol te spelen.

De heer Wim Borst, Lid in de Orde van Oranje Nassau
Wim was uitgenodigd door zijn kleinzoon voor een foto expositie, dacht hij..
Al sinds 1974 zet de heer Borst zich met hart en ziel in voor diverse verenigingen en maatschappelijke organisaties. Als medeoprichter en jarenlange voorzitter van Voetbalvereniging Linschoten met meer dan 200 leden, speelde hij een onmisbare rol als wedstrijdsecretaris tot 1996. Vanaf die tijd ondersteunt hij  nog altijd de jaarlijkse activiteiten.
Vanaf 1996 is hij actief bij de schakelwielervereniging WTC Woerden met 350 leden, waar hij onder meer als secretaris en voorzitter was. Sinds 2014 is hij lid van de lief-en-leedcommissie. Zijn inzet reikt verder dan sport: sinds 2004 helpt hij als vrijwilliger bij de weidevogelbescherming, waar hij zich inzet voor het behoud van vogels in het agrarisch gebied. Daarnaast is hij medeoprichter van de Knotgroep Lopikerwaard, waar hij zich jaarlijks zorgt voor het onderhoud van landschapselementen zoals knotwilgen.
Bij seniorenvereniging Het Knooppunt Montfoort Linschoten organiseert hij sinds 2012 wandelactiviteiten en draagt hij bij aan sociale verbinding. Ook bij de Vereniging Vrienden van de Mantelmeeuw ondersteunt hij sinds 2013 diverse activiteiten, van administratie tot het meehelpen bij evenementen en collectes.

De heer Henk Visser, Lid in de Orde van Oranje Nassau
Werd “ontvoerd” door twee lieve kleindochters. “Dan kan je toch niet tegensputteren,” zei hij. Hij moest zijn buskaart meenemen..
“Ik ben trots dat hij mijn vader is,” zei  zijn docher.

De heer Visser is een zeer betrokken vrijwilliger die zich jarenlang onbaatzuchtig heeft ingezet voor cultureel erfgoed en de gemeenschap. Wat ooit begon in de winkel van molen De Valk groeide uit tot een indrukwekkend traject van vakmanschap, betrokkenheid en menselijkheid.
Gedreven door een groeiende interesse in het technische vak, startte hij de opleiding tot molenaar. Na het behalen van zijn diploma werd hij benoemd tot 1e molenaar. Hij vervolgde zijn leerweg met de opleiding tot ambachtelijk korenmolenaar, waarmee hij zijn kennis en kunde verder verdiepte.
Als boegbeeld van molen De Valk leverde hij een sleutelrol in het weer in werking stellen van de molen, nadat deze was afgekeurd door Het Utrechts Landschap. Zijn inzet was cruciaal in het herstelproces. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor een breed scala aan taken, waaronder fondsenwerving, het onderhouden van contacten met leveranciers en afnemers, technisch onderhoud, reparaties, het geven van rondleidingen en het opleiden van nieuwe molenaars. Dit alles doet hij met grote toewijding, gemiddeld 20 uur per week.

Ook buiten de molen toont hij zijn maatschappelijke betrokkenheid. Zo was hij vrijwilliger bij het Openluchtmuseum Arnhem, waar hij rondleidingen verzorgde en uitleg gaf over de werking van de molen. Sinds 2023 is hij actief als vrijwilliger bij het Bakkershuis in Montfoort, een laagdrempelig ontmoetingscentrum voor mensen met geheugenklachten en/of beginnende dementie. Hier fietst hij wekelijks met bezoekers op de duofiets en biedt hij waardevol sociaal contact.
Naast het vele vrijwilligerswerk zet de heer Visser zich als mantelzorger al vele jaren geheel  belangeloos in met allerlei hand- en spandiensten en onderhoudsklussen voor familie en vrienden.
Hij biedt een luisterend oor en voert klusjes uit in en rond het huis – allemaal met het doel mensen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen.

De heer Michel Verschoor, Lid in de Orde van Oranje Nassau
Dacht naar Tiel te gaan, maar er was iets anders aan de hand.
De heer Verschoor is al sinds 1985 actief als vrijwilliger in de gemeente Montfoort en omgeving. Zijn brede inzet voor lokale verenigingen, ondernemers en evenementen toont een uitzonderlijke maatschappelijke betrokkenheid, die niet onopgemerkt blijft.
Als voorzitter van tennisvereniging Montfoort met 450 leden ondersteunt hij de organisatie van toernooien, feesten en sponsordagen. Daarnaast levert hij een waardevolle bijdrage aan het jeugdbeleid binnen de club.
Ook als voorzitter van de Winkeliersvereniging Montfoort speelt hij al sinds 1990 een centrale rol. Hij verzorgt het secretariaat en was medeoprichter van het ondernemingsfonds. Daarnaast zet hij zich in voor het organiseren van evenementen en onderhoudt hij nauw contact met de gemeente.
Sinds 1997 is hij betrokken bij de Carnavalsgroep De Tumtummetjes, waar hij verantwoordelijk is voor de kleding en aankleding van de optocht – een belangrijke bijdrage aan de lokale cultuur en saamhorigheid.
Ten slotte is hij sinds 2018 actief in de Koersgroep Recreatie en Toerisme, waar hij bijdraagt aan toeristische projecten zoals het wandelrouteboekje, historische borden en evenementen als Het Land van Strick en De Roover.

De heer Niels van Amstel, Ridder  in de Orde van Oranje Nassau
Kreeg een bijzondere uitnodiging van zijn schoondochter om bij de echo aanwezig te zijn van zijn toekomstige kleindochter of klerinzoon. Vond het wel vreemd dat hij daarvoor in het St.Josephgebouw moest zijn..
Al ruim 25 jaar is hij een drijvende kracht achter tal van maatschappelijke initiatieven in gemeente Montfoort. Of het nu gaat om sport, erfgoedbehoud, duurzaamheid of gemeenschapsontwikkeling: deze vrijwilliger weet plannen tot uitvoering te brengen met een tomeloze inzet, technisch inzicht en bestuurlijke daadkracht.
Zijn maatschappelijke betrokkenheid begon in 1999, toen hij voorzitter werd van de Tennisvereniging Linschoten (300 leden). Later was hij ook secretaris en penningmeester van deze vereniging. In 2007 nam hij het initiatief tot de oprichting van de Stichting Tennisfaciliteiten Linschoten, waar hij sindsdien voorzitter is. Dankzij deze stichting werd het clubhuis enkele jaren geleden gerenoveerd en staan binnenkort nieuwe tennisbanen op de planning. Recent leidde hij een verduurzamingsproject waarbij zonnepanelen op het clubgebouw werden geplaatst. Ook verzorgt hij de aanvraag van subsidies. Zijn wekelijkse inzet voor de tennisorganisatie bedraagt zo’n 5 à 6 uur.
Sinds 2016 is hij tevens bestuurslid van de Stichting Bij de Tol, verantwoordelijk voor het behoud van een gemeentelijk monument uit 1883. Het voormalige kerkgebouw is omgevormd tot een cultureel centrum. De heer Van Amstel speelt een belangrijke rol in de bouwkundige aanpassingen en verduurzaming en nam tijdelijk ook de verhuurcoördinatie op zich.

In 2017 sloot hij zich aan bij de Stichting Nationaal Monument Oranjehotel. Tot aan de opening in 2019 verzorgde hij de renovatie en de bijbehorende financiën, trad hij op als projectmanager en onderhield hij contact met alle betrokken partijen – waaronder het Rijksvastgoedbedrijf. Sinds de opening blijft hij verantwoordelijk voor het meerjarig onderhoudsplan en technische verbeteringen, met focus op duurzame oplossingen zoals het aanbrengen van zonnepanelen.
Ook binnen de Protestantse Gemeente Linschoten speelt hij een belangrijke rol. Als ouderling/kerkrentmeester draagt hij zorg voor de financiën van de gemeente?? en leidde hij het verduurzamingstraject van het kerkgebouw. Dit leidde onder meer tot volledig vernieuwde installaties en een audiovisuele upgrade tijdens de coronaperiode, waardoor livestreams mogelijk werden. Tot op heden is hij actief lid van het mediateam.
Sinds 2022 is hij tevens bestuurslid van Dorpsplatform Linschoten en kartrekker van twee werkgroepen: Werkgroep De Geusplein en Werkgroep Vitaal Sportpark. Deze zetten zich in voor de herinrichting van het dorpsplein met sporthal en dorpshuis tot een sociaal hart voor de gemeenschap, inclusief nieuwe appartementen voor jongeren en senioren. De plannen zijn inmiddels grotendeels overgenomen in de gemeentelijke ontwikkeling.

Foto gemeente Montfoort

 

  



Meer berichten in deze categorie:
Kortingsactie fietshelm (22-04-2025)
Verkeersmaatregelen Koningsdag (22-04-2025)
Ontwerp nieuwe dorpshuis Linschoten (18-04-2025)
Bestratingswerk Pastoor Spaanplein (17-04-2025)
Afwijkende openingstijden Paasweekend (17-04-2025)
Agenda Raadsvergadering 6 mei 2025 (17-04-2025)
Koninklijk bezoek op 13 mei 2025 (15-04-2025)
Afstervende bomen voor veiligheid weggebruikers verwijderd (15-04-2025)
Project bereikbaarheid van Linschoten (15-04-2025)
Proces aanvragen Starterslening in voorbereiding (15-04-2025)
Archeologische vondsten in Park Rapijnen (15-04-2025)
Geen flexplan, maar een hof van verbondenheid (07-04-2025)
Mogelijke ontwikkeling Klaverpad (07-04-2025)
Progressief Cafe 10 april 2025 (07-04-2025)
Groen licht voor start bouw Park Rapijnen (02-04-2025)
Geslaagde compostactie (02-04-2025)
Archeologische opgraving. Doe jij mee? (02-04-2025)
Geslaagde cursus Politiek Actief (29-03-2025)
Onderzoek start beschermde vogels en vleermuizen (29-03-2025)
Vrijwilligers Repair Cafe in het zonnetje gezet (29-03-2025)
Gratis compost ophalen (25-03-2025)
Ideeen voor het Stadspark? Mail de gemeente! (21-03-2025)
Laatste werkzaamheden Schapenlaan (21-03-2025)
Woningbouwplan Doeldijk (21-03-2025)






Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Dance warming down


Regionieuws

Login

 
 Print
© Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2025