StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSM



Zoeken


Stuur dit document naar

Note: Meerdere ontvangers moeten door een comma worden gescheiden

Uw Email adres


Bericht


Menselijke controle: (Vul hier 3417 in).
Om spam tegen te gaan controleren we dit veld op deze waarde.


Geplaatst op:01-11-2021
Bijgewerkt op:01-11-2021 10:12

Drie finalisten Erfgoedvrijwilligersprijs 2021 bekend

Bron: Stichting Nederland Monumentenland
  

Stemmen kan tot en met 1 december op de vrijwilligersteams van Stichting Oud Montfoort, Bloemencorso Sint Jansklooster en Velehanden.nl

De finalistenteams voor de Erfgoedvrijwilligersprijs 2021 zijn bekend. Uit 50 aanmeldingen selecteerde de jury onder leiding van Kathleen Ferrier (Voorzitter Unesco Commissie) de drie genomineerden. De teams ‘Stichting Oud Montfoort’, ‘Bloemencorso Sint Jansklooster’ en ‘Velehanden.nl’ maken kans op de hoofdprijs van €10.000,- Vanaf 1 november kan men een maand lang een stem uitbrengen op een van deze teams, via de website www.erfgoedvrijwilligersprijs.nl. Op 6 december 2021 wordt de winnaar bekendgemaakt in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Waarom een Erfgoedvrijwilligersprijs?

De Erfgoedvrijwilligersprijs werd in 2020 in het leven geroepen door minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven als waardering naar de grote groep vrijwilligers uit de erfgoedsector. Door hun inzet, passie en kennis dragen ze zorg voor de instandhouding en toegankelijkheid van erfgoed. Ze zijn daarmee onmisbaar voor het behoud en de beleving van erfgoed voor een groter en meer divers publiek.

Over de finalisten

                                       

De vrijwilligers van Stichting Oud Montfoort bouwden tijdens corona een leegstaand winkelpand om tot stadsmuseum De Knoperij. Het museum is een laagdrempelige informatie- en ontmoetingsplek in hartje Montfoort voor bewoners en bezoekers die meer willen weten over de historie en het heden van de stad. In De Knoperij is een archief, wisselende tentoonstellingen en ruimte voor gastexposities en andere evenementen.

Het Bloemencorso Sint Jansklooster bestaat uit een verschillende wagenbouwgroepen die het hele jaar door bouwen aan een groot, jaarlijks bloemencorso. Een traditie die al ruim 53 jaar van generatie op generatie wordt doorgegeven. Vanwege corona kon het rijdend corso twee jaar op rij niet doorgaan. Daarom organiseerde het vrijwilligersteam dit jaar een fietstocht langs 29 creaties, met uiteindelijk meer 10.000 bezoekers.

Velehanden.nl is een crowdsourcingwebsite waar archieven en musea hun gedigitaliseerde collecties ter ontsluiting aanbieden aan het grote publiek. Omdat indexeren tijdrovend is, wordt een beroep gedaan op vrijwilligers die met de historische documenten aan de slag gaan. In totaal hebben de vrijwilligers al miljoenen scans verwerkt en collecties toegankelijk gemaakt voor het publiek, zoals bevolkingsregisters, handgeschreven teksten en historische fotocollecties.

Van de drie finalisten is een korte video gemaakt, waarin zij hun werk en team laten zien. Deze zijn te zien op de website erfgoedvrijwilligersprijs.nl, waar ook tot 1 december een stem kan worden uitgebracht.

Bekendmaking winnaar op 6 december

Op 6 december 2021 wordt de winnaar bekendgemaakt in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Het winnende team ontvangt uit handen van Minister van Engelshoven een cheque van €10.000,-; voor de helft vrij te besteden en voor de helft ter bevordering van kennisoverdracht op het gebied van het vrijwilligerswerk waarvoor het team zich inzet. Voor de nummers twee en drie is een cheque van €5.000,- die zij op dezelfde manier kunnen besteden. De uitreiking is publiek toegankelijk. Mensen kunnen een gratis ticket reserveren via erfgoedvrijwilligersprijs.nl. Daarnaast is de uitreiking digitaal te volgen via livestream.

Over ons 

De Erfgoedvrijwilligersprijs is een initiatief van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om alle vrijwilligers in deze sector te bedanken voor al hun goede, nuttige en mooie werk. Vrijwilligers maken het mogelijk om het culturele erfgoed dat ons land rijk is voor het grote publiek toegankelijk te maken.

Stichting Nederland Monumentenland is organisator van de Erfgoedvrijwilligersprijs, de Vriendenloterij Open Monumentendag en het Nationaal Monumentencongres en eigenaar van erfgoedplatform De Erfgoedstem. Nederland Monumentenland zet zich in om monumenten te verbinden met het dagelijks leven van elke Nederlander om zo het draagvlak voor het behoud van erfgoed te vergroten.

 

  






Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Middag mix


Regionieuws

Login

 
 Print
© Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2024