StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSMZoekenGeplaatst op:30-06-2024
Bijgewerkt op:30-06-2024 09:36

Expo over Vervoer van mensen en goederen in Stadsmuseum de Knoperij

Bron: Peter Versloot, Knoperij
  

‘Onderweg in Montfoort’ is de titel van de nieuwe expositie in het stadsmuseum. Het verhaalt over het vervoer van mensen en goederen door de tijd heen. En daar is veel over te vertellen en te laten zien.
Waar eerst het vervoer meer over water ging, omdat de wegen soms onbegaanbaar waren, veranderde dat met de komst van de bus, de vrachtwagen en de auto en de verbetering van de wegen aan het begin van de 19e eeuw.


Fam. van Aelst had de eerste omnibus ca 1884

Gezicht op Onder de Boompjes, de Hollandsche IJssel en de IJsselkade met bebouwing te Montfoort uit het noordoosten. 1920- Utrechts Archief.jpg
 

De Hollandse IJssel was eeuwenlang eigenlijk de A12 voor Montfoort, de hoofdverbinding West-Oost. Er waren, vanaf Onder de Boompjes,  geregelde afvaarten naar diverse grote plaatsen volgens een nauwkeurig schema. De Estafette was de laatste regulieren passagiersboot.
De expositie laat zien hoe de ontwikkeling van het busvervoer was. Eerst was er de Omnibus en later de bus van P. van Rossum en (Blom en) Zanen. Recenter is de periode met de gele bussen van de VAGU.

Namens het expositieteam vertelt Peter Versloot: “Het is nauwelijks voor te stellen dat de bus tot de aanleg van de Provinciale weg midden door het stadje Montfoort reed. Daarna reed de bus tot De Plaats de stad in en keerde daar om. Een flinke klus zonder stuurbekrachtiging”

Vrachtvervoer is altijd belangrijk geweest in Montfoort. De expositie toont foto’s van het vrachtvervoer van o.a. Van der Does, Vreeswijk maar ook van de Vier Gemeenten en natuurlijk de geschiedenis van Inter Rutges.
De twee carrosseriefabrieken die Montfoort rijk was, Domburg en Van Rooijen komen ook aan bod.

Peter Versloot ”Uit de schatkamer van de Stichting Oud Montfoort (SOM) zijn tal van bijzondere voorwerpen over vervoer gehaald en tentoongesteld. Uit de beeldcollectie van de SOM zijn zo’n 100 afbeeldingen te zien. Iedereen heeft met vervoer te maken. Veel mensen zullen hier herinneringen aan hebben. Ik nodig de mensen uit om te komen kijken.“

Stadsmuseum De Knoperij aan de Keizerstraat 25 is op zaterdag geopend van 10-16 uur en op  woensdag-, donderdag- en vrijdagmiddag van 13.30-16.00 uur. Het museum is gratis. De expositie loopt tot medio oktober 2024. Meer info op www.oudmontfoort.nl

 

  


Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Nachtprogramma


Regionieuws

Login

 
 Print
Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2024