StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSMZoekenGeplaatst op:26-04-2024
Bijgewerkt op:26-04-2024 10:08

17e-eeuws schilderij op Koningsdag eenmalig te zien in De Knoperij

Bron: Peter Versloot, Stichting Oud Montfoort
  

De Stichting Oud Montfoort (SOM) toont eenmalig aan het publiek het schilderijtje uit 1647 wat de SOM begin dit jaar heeft verworven. De klimatologische omstandigheden in stadsmuseum De Knoperij zijn dusdanig dat het schilderijtje daar niet permanent kan worden getoond.

Getipt
Rond de jaarwisseling kreeg de SOM een telefoontje dat er een oud schilderijtje van 11 bij 13 cm  werd geveild  van een burgemeester van Montfoort, Gijsbert van Diemerbroeck. Met de hulp van sponsors lukte het om het schilderijtje aan te kopen.

Onderzoek Regionaal Historisch Centrum
De SOM vroeg directeur Frank van Rooijen van het RHC Rijnstreek en Lopikerwaard onderzoek te doen naar deze burgemeester.  Frank van Rooijen feliciteerde de SOM met de aanwinst. “Erg leuk dat dit schilderijtje ‘thuiskomt’ in Montfoort. De familie van Diemerbroeck kent enkele generaties, die in het stadsbestuur van Montfoort actief waren. De vader van de landelijke beroemde IJsbrand van Diemerbroeck (arts en bestrijder van de pest) heette ook Gijsbert, maar of dat deze Gijsbert is , staat niet onomstotelijk vast. Maar het is goed mogelijk. Uit de archieven weten we wel dat Gijsbert, de vader van IJsbrand, een belangrijke rol heeft gespeeld ten tijde van de grote stadsbrand van 1629. De bliksem sloeg toen in de toren en een deel van de kerk en 70 huizen gingen in vlammen op.  In 1634 was de kerk weer hersteld. Hij werd ook aangesteld als drost, een soort zaakwaarnemer van de burggraaf.  In 1651 is hij begraven in de kerk van Montfoort”

Terug in de burgemeesterskamer
Het leek de SOM een leuk idee om het schilderij voorlopig in bruikleen te geven aan de burgemeester. De burgemeester was direct enthousiast mits de bewuste burgemeester een goed blazoen had. Uit het onderzoek van Frank van Rooijen kwamen geen kwalijke wapenfeiten naar boven.

Stadsmuseum De Knoperij aan de Keizerstraat 25 is op Koningsdag open van 10.00-16.00 uur.

  


Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
The Beat Goes On (herhaling)


Regionieuws

Login

 
 Print
Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2024