StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSM



Zoeken



Geplaatst op:25-04-2024
Bijgewerkt op:25-04-2024 14:45

Beleidsplan integrale schuldhulpverlening

Bron: Persbericht gemeente Montfoort
  

Gemeente Montfoort zet met beleidsplan integrale schuldhulpverlening in op ‘grip op geld’ houden

Op maandag 18 maart 2024 heeft de gemeenteraad het beleidsplan integrale schuldhulpverlening 2024 unaniem vastgesteld. De gemeente voelt zich medeverantwoordelijk voor de bestaanszekerheid van haar inwoners. Met dit plan wordt ingezet op het voorkomen van schulden en geldzorgen. En het biedt inwoners die betalingsachterstanden hebben voor hun huur, energie, water of zorgverzekering in een vroeg stadium hulp aan. Hiervoor is al een aantal stappen gezet.

De afgelopen periode is de kans op problematische schulden toegenomen. Er zijn meer mensen die met een klein inkomen moeten rondkomen. Daar staat tegenover dat de prijzen juist zijn gestegen. Financiële problemen zo vroeg mogelijk herkennen, en waar mogelijk oplossen, voorkomt dat de problemen groter worden. Gemeente Montfoort werkt hiervoor nauw samen met lokale partners.

Voorkomen van schulden
Sinds kort is ze aangesloten bij Geldfit. Op Geldfit.nl staan twee soorten checks die inwoners uit Montfoort en Linschoten kunnen helpen. Zo is er de Potjescheck. Er zijn verschillende regelingen en vergoedingen waar een inwoner misschien recht op heeft. Na het invullen van de Potjescheck is direct duidelijk welke potjes hij of zij aan kan vragen. Ook is er de Geldfit-test. Na het invullen van een aantal vragen, krijgt een inwoner advies met tips en lokale partners met wie ze contact op kunnen nemen.

In vroeg stadium hulp aanbieden
In 2021 is de gemeente gestart om inwoners die betalingsachterstanden hebben voor hun huur, energie, water of zorgverzekering te benaderen en hulp aan te bieden. Sinds 2021 is dit een taak die ondergebracht is bij de gemeente. Zo wil ze er graag aan bijdragen dat betalingsachterstanden bij haar inwoners niet verder oplopen en wellicht uitgroeien tot grotere schulden. Dit heet ook wel ‘vroegsigalering’. De partij die dit voor gemeente Montfoort uitvoert, is sinds 1 maart 2024 Budgetiek.
Naast deze hulp ondersteunt Budgetiek ook inwoners met (dreigende) schulden en andere financiële problemen.

Samenwerking
Binnen gemeente Montfoort wordt nauw samengewerkt tussen lokale partners. Deze partners zijn onder andere SWOM, Stichting SchuldHulpMaatje Montfoort-Linschoten, Budgetiek, Jongerenwerk en Ferm Werk. Dit gaat uiteraard binnen de privacyregels en altijd met instemming van de betreffende inwoner.

Wethouder Van Dalen: “We zijn blij dat we de ondersteuning vooral met lokale partners kunnen doen. Zij staan dichtbij onze inwoners. We willen de hulp zo laagdrempelig mogelijk inrichten. We zetten de inwoner centraal en kijken welke hulp hij of zij nodig heeft. Als het nodig is zetten we professionele deskundigheid in. De inwoner kan zowel bij de gemeente als bij een partnerorganisatie aankloppen voor hulp.”

Een overzicht wat de gemeente aanbiedt om ‘grip op uw geld’ te houden of krijgen, staat op http://www.montfoort.nl/gripopuwgeld.

  






Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Nachtprogramma


Regionieuws

Login

 
 Print
© Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2024