StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSMZoekenGeplaatst op:05-04-2024
Bijgewerkt op:05-04-2024 10:36

Startschot Utrechtse Monitor Duurzame Landbouw voor melkveehouders

Bron: Provincie Utrecht
  

Met een nieuw en vrijwillig beloningssysteem, de Utrechtse Monitor Duurzame Landbouw (UMDL), gaat de provincie Utrecht melkveehouders ondersteunen bij natuurinclusieve kringlooplandbouw. Utrechtse Melkveehouders kunnen zich vanaf 10 april aanmelden voor deelname aan het project.

Mirjam Sterk, gedeputeerde Natuur en Landbouw, trapt het project vanmiddag feestelijk af bij melkveehouder en eerste deelnemer aan het project Peter van den Brink uit Montfoort. Na de aftrap geeft ze de uitvoering van de bijbehorende beloningsregeling over aan de vijf samenwerkende Utrechtse agrarische collectieven.

KPI's
Door deel te nemen aan de UMDL kunnen Utrechtse melkveehouders inzicht krijgen in hoe hun bedrijf op dit moment ‘scoort’. Uiteraard is deelname geheel vrijwillig. Aan de hand van 15 kritische prestatie indicatoren (KPI’s) kunnen ze hun duurzaamheidsprestaties op het gebied van bodem, water, biodiversiteit en klimaat meten.

Vervolgens kunnen zij voor de (behaalde) doelen gestimuleerd, gewaardeerd en beloond worden. Deelnemers kunnen hun eigen kengetallen en duurzaamheidsprestaties bespreken en vergelijken met collega-melkveehouders en experts in een studiegroep. Deze kennisbijeenkomsten maken het mogelijk om de eigen bedrijfsvoering te optimaliseren. Dat kan bijvoorbeeld door het verlagen van de hoeveelheid ruw eiwit in het voer.

Meer biodiversiteit
Melkveehouder Van den Brink zet zich al in om de biodiversiteit te verhogen op zijn bedrijf. „Ik heb kruidenrijk Grasland en doe aan weidevogelbeheer. Hiervoor heb ik een stuk grasland onder water gezet. Met deze zogeheten plas-dras probeer ik betere leefomstandigheden te creëren voor broedende weidevogels en hun jongen. Op het gebied van voer- en andere managementmaatregelen worden er stappen gezet, maar deze proberen we steeds meer te optimaliseren op mijn bedrijf. De UMDL geeft me handvatten om kritisch te kijken naar de kentallen van mijn bedrijf. Het mooie van doelsturing is dat ik zelf bepaal waar ik mee aan de slag ga op mijn bedrijf.”

Bijdrage aan UPLG
Volgens Gedeputeerde Sterk draagt het project ook bij aan de doelen van het Utrechts Programma Landelijk Gebied (UPLG): „Dit beloningssysteem is één van de instrumenten om de doelen van het UPLG te gaan halen. In het UPLG staat wat we gaan doen. Maar hóe we dat, samen met de agrarisch ondernemers en hun vakmanschap gaan doen, daar is de UMDL een mooi voorbeeld van. Op dit moment kunnen alleen melkveehouders meedoen, maar we werken hard aan eenzelfde systeem voor fruittelers.”
Omdat de provincie Utrecht het belangrijk vindt dat melkveehouders gewaardeerd en beloond worden voor hun inzet voor klimaat, water, bodem en biodiversiteit, wordt budget beschikbaar gesteld.

Aanmelden UMDL
Aanmelden kan vanaf dinsdag 10 april 2024 10:00 uur door een mail met het deelnameformulier te versturen. Meer informatie is te vinden op www.provincie-utrecht.nl/UMDL

 

  


Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Puur Hollands


Regionieuws

Login

 
 Print
Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2024