StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSMZoeken


Stuur dit document naar

Note: Meerdere ontvangers moeten door een comma worden gescheiden

Uw Email adres


Bericht


Menselijke controle: (Vul hier 3417 in).
Om spam tegen te gaan controleren we dit veld op deze waarde.


Geplaatst op:27-03-2024
Bijgewerkt op:27-03-2024 19:38

Handjehelpen roept op: ga naar buiten met een kwetsbare buurtgenoot

Bron: Persbericht
  

Het voorjaar is begonnen. Hét moment voor velen om lekker naar buiten te gaan. Helaas is dit voor een grote groep mensen niet zo vanzelfsprekend. Bijvoorbeeld omdat ze door een psychische kwetsbaarheid niet alleen de straat op durven. Of omdat ze door de leeftijd of een lichamelijke beperking slecht ter been zijn. Voor hen kan een maatje net dat duwtje in de rug geven om toch de deur uit te gaan. Gewoon, door samen te gaan.

Vrijwilligersorganisatie Handjehelpen koppelt kinderen en volwassenen met een beperking of (psychische) kwetsbaarheid aan mensen die graag wat steun willen bieden. Ze zien dat meer dan de helft van de openstaande hulpvragen mensen betreft die met een maatje naar buiten willen gaan. Dit zijn niet alleen volwassenen en ouderen, maar ook kinderen die door omstandigheden te weinig buiten komen.

Een maatje maakt een groot verschil
Het verhaal van Utrechtse vrijwilliger Simon (45) laat zien hoe groot de impact van een maatje kan zijn. Simon is maatje van Kees (49), die door een angststoornis niet alleen de straat op durfde. Vooral drukke plekken vindt hij moeilijk. Als hij samen met Simon is, zijn de angstgevoelens weg. Samen bezoeken ze musea of gaan ze lunchen op een terras. Simon ziet dat Kees zijn zelfvertrouwen groeit. Simon: “Ik ken Kees inmiddels een jaar en ik zie dat hij steeds meer durft. Hij is zelfs een keer alleen naar een concert geweest, dat was voor hem echt een overwinning.”

Ook Geeske (84) zocht een maatje om wat vaker naar buiten te gaan. Ze loopt moeilijk en heeft problemen met haar zicht. Geeske: “Als je niet uitkijkt, word je dan zo iemand die altijd maar alleen op haar kamer zit. Ik heb iemand nodig die mij af en toe naar buiten bonjourt.” Vrijwilliger Monique komt wekelijks bij haar op bezoek. “Ik kom echt voor de gezelligheid en bij voorkeur gaan we samen naar buiten. Even naar de winkel of het parkje. Soms staat ze al met haar jas aan als ik kom en soms ziet ze er tegenop om naar buiten te gaan. Dan kom ik gewoon even op de thee. Zo heeft ze toch wat aanspraak en vrolijkt ze wat op.”

Help een buurtgenoot uit Montfoort of Oudewater
Ook in Montfoort en Oudewater zijn veel mensen op zoek naar een maatje om mee de deur uit te gaan. Regiocoördinator Jessy vertelt: “Er kunnen verschillende redenen zijn waarom iemand liever niet alleen naar buiten gaat. Als maatje kan je net dat extra beetje vertrouwen geven, een duwtje in de rug.”

Een greep uit de actuele hulpvragen:

  • Wanja (55) uit Montfoort is een aardige, alleenstaande dame met een verstandelijke beperking. Ze woont zelfstandig, maar met begeleiding. Vooral in het weekend mist Wanja een maatje. Ze zoekt daarom wat gezelschap van een vriendelijke dame. Even samen naar de markt, een stukje wandelen of fietsen.
  • Sam (60) uit Oudewater woont alleen en heeft weinig sociale contacten. Vanwege lichamelijke klachten zit hij nu thuis van werk, waardoor hij zich soms wat eenzaam voelt. Het zou leuk zijn als iemand met hem een rondje kan fietsen of wat gezelschap kan brengen. 
  • Mevrouw Geeltjes (72) uit Montfoort is slechtziend waardoor het zelfstandig op stap gaan steeds meer een uitdaging wordt. Ze zou graag met iemand samen leuke uitstapjes maken, bijvoorbeeld naar een museum of theater. Ben jij in het bezit van een auto en heb jij ook zin om leuke dingen te doen? 

Zet jij je ook in voor een buurtgenoot deze lente en ga je samen naar buiten? Kijk op de website voor vrijwilligerswerk in Montfoort en Oudewater of neem contact op met Jessy van Wijngaarden, 06-82094607, jvanwijngaarden@handjehelpen.nl.

 

  


Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Nonstop muziek


Regionieuws

Login

 
 Print
Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2024