StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSMZoekenGeplaatst op:02-02-2024
Bijgewerkt op:02-02-2024 11:04

Lezing over vleermuizen in Montfoort

Bron: Carola Ruijsch van Dugteren, Duurzaam Montfoort
  

Bijna 60 inwoners uit de ruime omgeving van Montfoort luisterden op woensdagavond 31 januari met gespitste oren naar de vleermuizenpresentatie van IVN-gids en Duurzaam Montfoort-deskundige Gijs van Kempen, bij Boer Hans Activiteiten in Montfoort.
Vleermuizen zijn interessant en belangrijk, bijvoorbeeld omdat ze veel muggen eten! Bij bouwen en verbouwen rekening met ze houden gebeurt gelukkig steeds vaker, zodat ze meer plekken vinden om te wonen.

Met gespitste oren
Bijna schatting 60 inwoners uit Montfoort, Linschoten, IJsselstein, Woerden, Kamerik, Zegveld en Alphen aan de Rijn zaten op woensdagavond 31 januari met gespitste oren te luisteren naar de vleermuizenpresentatie van IVN-gids en Duurzaam Montfoort-deskundige Gijs van Kempen bij Boer Hans Activiteiten aan de Mastwijkerdijk in Montfoort. Tot enkele uren voor de lezing meldden geïnteresseerden zich nog aan!

Voor vleermuizen is de laatste tijd veel belangstelling in de regio en in de media. Sinds de vleermuizenexcursie op Het Beloken Land van 25 augustus vorig jaar, is er veel los gekomen. Gijs is diverse malen geïnterviewd en heeft al meerdere presentaties mogen geven, recent nog in het woonzorgcentrum Antoniushof in Montfoort. Dankzij zijn natuurlijke enthousiasme wist Gijs ook nu weer de bezoekers te boeien, niet alleen via zijn verhaal maar ook met zijn vele illustraties, filmpjes en interacties met het publiek.

Vleermuizen zijn in het algemeen kleine, spannende fladderaars, die vooral ‘s avonds actief zijn en die je nauwelijks kunt waarnemen. Er is vaak speciale sonarapparatuur voor nodig om ze te kunnen opsporen. In de paringstijd in augustus is dat wat makkelijker, want dan wordt er veel gecommuniceerd tussen de mannetjes en vrouwtjes. Of ze daar ook rode oortjes van krijgen is niet bekend. Vleermuizen zijn ook hele nuttige diertjes omdat ze ‘s nachts tot wel duizend insecten kunnen eten, maar ze zijn helemaal niet zo eng zijn als menigeen denkt.

Er hebben zich de laatste weken bij Duurzaam Montfoort & Linschoten veel belangstellenden gemeld voor een vleermuizenkast. Ook vanuit (bouw)bedrijven is belangstelling getoond, omdat bij nieuw- of verbouw tegenwoordig rekening moet worden gehouden met het creëren van woonruimte voor deze actieve vliegende zoogdiertjes. Duurzaam Montfoort heeft om die reden een aantal vleermuizenkasten beschikbaar gesteld en kan bij de aanschaf en het transport voor andere geïnteresseerden bemiddelen.
Vleermuizen vliegen elkaar en ons als mensen gelukkig niet in de haren, daar kunnen we nog wat van leren! Ook wat dat betreft zijn veel mensen gisteravond een stuk wijzer geworden.

  


Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Op de hollandse toer


Regionieuws

Login

 
 Print
Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2024