Geplaatst op:05-11-2021 Bijgewerkt op:05-11-2021 10:04 Gemeente Montfoort neemt volgende stap in behoud van gemeentelijk erfgoedBron: Dafne Brouwer, communicatieadviseurIn 2020 heeft gemeente Montfoort haar cultuurhistorisch waardevolle elementen, en daardoor haar DNA, in kaart gebracht door middel van een cultuurhistorische waardenkaart. Deze is te vinden op https://kaartserver.nl/montfoort/chwk/. In datzelfde jaar is ook het subsidiebeleid voor de monumenten geactualiseerd en is er vastgesteld waar gemeentelijke monumenten aan moeten voldoen. Als laatste hebben we nu de koers bepaald voor de komende jaren hoe we omgaan met het reeds bekende en toekomstige erfgoed. Dit is geborgd in de vastgestelde Erfgoednota. De nota is het sluitstuk op het totale erfgoedpakket en daarmee is de basis voor het behoud van gemeentelijk op orde en geborgd.
Waarom een Erfgoednota?
Monumenten zijn onmisbaar voor de identiteit, ruimtelijke kwaliteit, beleving en het imago van gemeente Montfoort. Het zijn de meest tot de verbeelding sprekende associaties met onze gemeente. De gemeente wil panden en objecten in stand te houden die van algemeen belang zijn wegens hun schoonheid, hun betekenis voor de wetenschap of hun cultuurhistorische waarden, bouwkundige aard of architectuur.
Waar zetten we op in?
We hebben drie sporen vastgelegd waar we op inzetten voor het behoud van reeds bekend en toekomstig erfgoed. Ten eerste willen we door het behoud en herstel van deze panden en objecten een bijdrage leveren aan het versterken van de historische identiteit en het karakter van de gemeente. Om dit te bereiken gaan we in de komende jaren door met het aanwijzen van cultuurhistorisch waardevolle panden en objecten tot gemeentelijk monument.
Ten tweede willen we de basis veilig stellen van zorgvuldig behoud, beheer en bescherming van de monumenten met veel aandacht voor de communicatie met monumenteneigenaren en andere geïnteresseerden onder de bevolking. Vanuit deze basis zetten we verder in op bewustwording en draagvlakvergroting onder de bevolking, monumenteneigenaren, politiek en binnen andere beleidssectoren. Ten derde staat erfgoed niet op zichzelf. Het heeft raakvlakken met andere beleidsvelden binnen de gemeente. Daarom is een integrale benadering van belang en wordt het opgenomen in het Omgevingsplan (nu nog bestemmingsplan).
Wethouder Herman van Wiggen, verantwoordelijk voor de portefeuille cultuur: “Ons DNA was al in kaart gebracht. Nu zijn we een stap verder in het behoud van ons gemeentelijk erfgoed. Zo blijft het geborgd voor onze en toekomstige generaties.”
|