StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoHollandse ArtiestenmiddagRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Hollandse Artiestenmiddag
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Rabobank Utrechtse Waarden en omstreken

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSMZoekenGeplaatst op:06-09-2021
Bijgewerkt op:10-09-2021 16:24

Open Monumentendag opent deuren

Bron: Monumentenland
    

Voor activiteiten in Montfoort en Linschoten: https://www.radiostadmontfoort.nl/cms/00015880.html
Op de agenda van deze site over september vind u nog veel meer

De meest verrassende monumenten in uw regio

 A.s. zaterdag 11 en zondag 12 september vindt de VriendenLoterij Open Monumentendag weer plaats, een van de grootste culturele evenementen van Nederland. Duizenden monumenten openen gratis hun deuren voor publiek en laten zien hoe rijk Nederland is op het gebied van cultureel erfgoed.

Speciaal dit jaar wordt Open Monumentendag letterlijk ingeluid door heel het land. Op zaterdag 11 september vanaf 10 uur klinkt het openingslied van Groningen tot aan Maastricht. Tot en met 8 september kan het publiek via een online poll op openmonumentendag.nl stemmen welk nummer het openingslied moet worden. Op 9 september tijdens de officiële opening in Weert maakt Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven het winnende lied bekend.
Dit jaar is het thema ‘inclusie’. Vele steden en dorpen hebben dit aangegrepen om andere monumenten en verhalen centraal te stellen. Hieronder lichten we de meest verrassende monumenten en activiteiten in de regio uit.

Uitgelicht Utrecht Stad
Utrecht geeft op drie manieren invulling aan het thema inclusie. Allereerst, monumenten van zorg en naastenliefde, zoals gasthuizen, kerken en andere instellingen waar per definitie iedereen terecht kon of kan. Een tweede groep bestaat uit monumenten die speciaal toegankelijk zijn gemaakt voor iedereen, zodat zij een levendig onderdeel blijven van onze samenleving. Een derde groep waar we in Utrecht aandacht aan schenken is die van de ‘jonge monumenten’.

Bibliotheek Neude
Het in 2019 geopende Post Utrecht, gevestigd in het voormalige postkantoor op de Neude, heeft een nieuwe impuls gegeven aan de herwaardering van het monumentale pand in Amsterdamse Schoolstijl. Het monument heeft vele bijzondere details, ieder heel en half uur zijn er rondleidingen (45-60 min.) om meer te leren over de architectuur. Daarnaast is er een schrijverscafé workshop 10.30 en 12.00 uur (duur 1 uur).
Meer informatie en actuele bezoekersinformatie

Concert in de St. Willibrord kerk
Gedurende zaterdag 11 september zijn er concerten in de neogotische kerk uit 1895. Het sobere exterieur vormt een groot contrast met het zeer rijk gedecoreerde interieur.  De kleurrijke beschilderingen vormen een eenheid met de verschillende andere onderdelen van de kerk, waaronder de houtsnijwerken en glas-in-loodramen met scenes uit het leven van St. Willibrord. De kerk is rolstoeltoegankelijk.
Meer informatie en actuele bezoekersinformatie

Villa Theissings ontworpen door Gerrit Rietveld
Deze villa werd in 1959 ontworpen door Gerrit Rietveld voor onderzoeker dhr. Theissing. Theissing werkte voor een laboratorium dat in de jaren ’40 de zogeheten B2-blokken had ontwikkeld (holle betonblokken voor tussenmuren). Het ontwerp van Rietveld was feitelijk een skelet van beton dat aan drie zijden werd dichtgemaakt met deze B2-blokken. Tijdens een renovatie in 1980 verdwenen veel van Rietvelds elementen. De huidige bewoners hebben deze elementen weer teruggebracht in het huis; zowel binnen als buiten.
Meer informatie en actuele bezoekersinformatie

Ook buiten de stad zijn er indrukwekkende monumenten te bezoeken.

De Kazerne, Woerden
De Kazerne in Woerden staat dit jaar centraal in de plaatselijke programmering van Open Monumentendag. In de kazerne wordt een expositie gewijd aan de Molukse gemeenschap die in 1951 op verschillende plekken – waarvan de kazerne er een van was -  in de gemeente neerstreek, waarbij er juist aandacht is voor het verhaal vanuit het perspectief van de Molukse gemeenschap.
Meer informatie en actuele bezoekersinformatie

De iconische waterpoort van Amersfoort
Deze gecombineerde water- en landpoort (1425) was onderdeel van de tweede stadsverdediging. Gedurende het weekend zijn er exercitielessen voor kinderen. Daarnaast geven kanonniers schietdemonstraties met een authentiek voorlader kanon op affuit.
Meer informatie en actuele bezoekersinformatie

Boottocht over de Vecht
Maak een gratis boottocht over de Vecht- met of zonder uw fiets, retour of enkele reis. De bemanning geeft enthousiast uitleg over de geschiedenis van de Vecht en de buitenplaatsen. Combineer de boottocht met een bezoek aan een van de vele geopende buitenplaatsen.
Meer informatie en actuele bezoekersinformatie

Fort Maarsseveen
Dit fort uit 1880-1881 is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en behoort sinds juli van dit jaar tot het UNESCO Werelderfgoed. Het fort bood in oorlogstijd onderdak aan ruim 80 mannen en 6 stukken geschut. Op zaterdag 12 september is er een kleinschalig theaterfestival ‘Vort op Fort’.
Meer informatie en actuele bezoekersinformatie

Samenwerking Vlaamse Open Monumentendag
Dit jaar wordt er voor het eerst samengewerkt met de Vlaamse Open Monumentendag. In Vlaanderen openen op zondag 12 september ruim 750 monumenten gratis hun deuren voor publiek. Ook de Vlaamse editie zal op zondagochtend 12 september door kerkklokken met hetzelfde themalied door beiaardiers worden ingeluid.

Bezoekregels Covid-19
Open Monumentendag volgt de landelijke richtlijnen en het protocol dat door belangenorganisatie Kunsten ‘92 is opgesteld speciaal voor de culturele sector, waar het veilig openstellen van monumenten onder valt.
Kijk op openmonumentendag.nl voor een overzicht van de regels.

Tijdens de VriendenLoterij Open Monumentendag openen duizenden monumenten in heel Nederland in het tweede weekend van september gratis hun deuren voor publiek. Open Monumentendag wordt georganiseerd door Nederland Monumentenland in samenwerking met lokale comités door het hele land. Met dit evenement willen zij gezamenlijk de aandacht voor de monumenten vergroten door dit bijzondere Nederlands cultureel erfgoed toegankelijk te maken en het daarmee te behouden voor een breed publiek. De VriendenLoterij (voorheen BankGiro Loterij) is sinds 2016 hoofdpartner van Open Monumentendag.

    Meer berichten in deze categorie:
Hoog Catharijne en IJsselstein nieuwe vaccinatielocaties (19-10-2021)
Theaterkoor Marcello treedt op (17-10-2021)
Ontmoetingsfestival Montfoort Vitaal in herfstvakantie (14-10-2021)
Minkema College Woerden op weg naar Technasium (13-10-2021)
Stem je ook voor ParkinsinNL? (12-10-2021)
100.000 Euro voor artiesten vanuit de provincie (12-10-2021)
Vermiste en gevonden dieren (09-10-2021)
B.O.O.M (Bold Opera On The Move) (07-10-2021)
Vermiste en gevonden dieren (02-10-2021)
Linschoten krijgt eigen deelauto die iedereen mag gebruiken (25-09-2021)
Vermiste en gevonden dieren (25-09-2021)
Politie waarschuwt voor oplichters (24-09-2021)
Meld je project aan bij Kern met Pit! (22-09-2021)
Leger des Heils zoekt collectanten in Gemeente Montfoort (21-09-2021)
Expositie schilderijen Maas van Vliet in stadsmuseum De Knoperij (18-09-2021)
Vermiste en gevonden dieren (18-09-2021)
Informatieavond Ontmoetingscentrum t Bakkershuis (17-09-2021)
IVN Natuureducatie roept jongeren op voor Groen Traineeship (16-09-2021)
7 verenigingen uit Montfoort gaan loten verkopen via de Grote Clubactie (16-09-2021)
Albert Heijn Montfoort even dicht voor verbouwing (16-09-2021)
Vervolg Herman de Manmaand (14-09-2021)
World Cleanup Day. (13-09-2021)
Groot onderzoek naar koopgedrag (11-09-2021)
Studeren en wonen in verpleeghuis De Rietkraag (11-09-2021)
Vermiste en gevonden dieren (10-09-2021)


Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

besteonderdelen.nl

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Nachtprogramma


Regionieuws

Login

 
 Print
Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2021