StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

Adverteren op de website van RSM

Zoeken



Geplaatst op:20-04-2021
Bijgewerkt op:20-04-2021 21:36

Odru: grond oude voetbalvelden 2008 vervuild, gemeente zoekt 'organische infill'

Bron: Gaby van Ruiten
  

Oude voetbalvelden vervuild, gemeente wijzigt koers

Afvaladvocaat Rogier Hörchner heeft namens de stichting Instrepitus een handhavingsverzoek ingediend over het gebruik van rubbergranulaat op de Montfoortse voetbalvelden. Het bezwaar is maandag 19 april behandeld door de gemeente Montfoort.

Hoewel de gemeente volhoudt dat de infill van vermalen (vracht)wagenbanden niet leidt tot vervuiling, spreekt omgevingsdienst Odru dit tegen. Volgens de omgevingsdienst regio Utrecht is er bij de twee oude velden uit 2008 sprake van verontreiniging.  Die velden, nu al 13 jaar oud, worden deze zomer dan ook vervangen door ‘een organische infill’. Dit werd bevestigd door de gemeente: “We gaan geen geld in de prullenbak gooien, het Europees Agentschap ECHA zal naar verwachting het rubbergranulaat gaan verbieden”, aldus Wim Glaap, adviseur van Newae voor de gemeente Montfoort. De heer Glaap wil vooruit kijken en benadrukte met klem dat er geen sprake is van verontreiniging op of onder de velden. De Odru gaf verder aan het rubbergranulaat niet te zien als een afvalstof.  

De stichting benadrukte daarop dat rubbervelden gewoon dienen als een tijdelijke opslagplaats van afvalstoffen, die een gevaar vormen voor het milieu en de (volks) gezondheid. Versnipperen van banden verandert de afvalstatus niet en deze opslag is zonder passende maatregelen verboden, aldus Instrepitus. "Wij kennen de situatie bij honderden velden in Nederland. Er is geen onderscheid tussen oude en nieuwe velden. Alle rubbervelden logen uit in het milieu.  De verspreiding van stukjes vermalen band in het milieu is niet te voorkomen, ook niet met kantplanken’, aldus Sebas Veenstra van de stichting. Veenstra juicht een andere infill toe, maar zet het handhavingsverzoek niet on hold nu de gemeente Montfoort van koers lijkt te wijzigen.

De stichting mist volledige verslaglegging, met name van het meest recente bodemonderzoek. De Odru legde uit dat dit onderzoek van februari ‘nog moest worden aangepast’. Stichting Instrepitus vond het erg jammer dat dit al zo lang duurt en onderstreepte dat deze resultaten desnoods met een nieuw wob verzoek op tafel kunnen komen. De stichting vindt dit echter een zwaar middel en hoopt dat de gemeente de resultaten evenals het concept tussenrapport gewoon openbaar zal maken.

Het is de tweede keer dat de gemeente Montfoort een handhavingsverzoek tot sanering van de rubbervelden krijgt. De eerste keer werd de zaak aangespannen door een bezorgde moeder uit Montfoort. Die zaak werd door de Raad van State niet inhoudelijk behandeld. De stichting Instrepitus is als rechtspersoon, in tegenstelling tot één inwoner,  wel ontvankelijk. Wanneer de huidige zaak door de Raad van State gegrond wordt verklaard dan zal er inhoudelijk gekeken worden naar de klacht. In Montfoort liggen onder de hockeyvelden en op de voetbalvelden ten minste 800 ton aan vermalen (vrachtwagen)banden. De huidige zaak richt zich op de drie nieuw aangelegde velden met daarop 360 ton aan vermalen vrachtwagenbanden van de 'Soesternorm'. Deze norm is uniek in Nederland en zou volgens de gemeente veiliger zijn voor mens en milieu. Het blijft nog onduidelijk welke infill de velden uit 2008 zullen krijgen, maar in het licht van de aangetroffen vervuiling lijkt de gemeente van plan om afscheid te nemen van de vermalen banden.

 

  






Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Nachtprogramma


Regionieuws

Login

 
 Print
© Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2025