StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSM



Zoeken



Geplaatst op:15-02-2021
Bijgewerkt op:15-02-2021 09:54

Kou zorgt voor muizenoverlast

Bron: Beestjes Kwijt, Merijn Janssen
  

De periode van pittige vorst en overvloedige sneeuwval waarmee Nederland werd verrast in februari heeft veel muizenfamilies aangezet tot een verhuizing van buiten naar binnen. Dat wijzen cijfers uit van ongediertebestrijdingsplatform Beestjes Kwijt. “We krijgen sinds het begin van de maand landelijk gezien fors meer aanvragen voor het bestrijden van muizen”, zegt Koen Bloks, seo-marketeer en data-analist van het platform. “De nood is hoog blijkbaar.”

Muizenoverlast het grootst in Zuid-Holland
Ook Google merkte dat Nederland plots bovenmatig geïnteresseerd was in muizen. Op 7 februari - de dag van de hevige sneeuwval - werd een maximale piekpopulariteit bereikt en de zoekterm ‘muizen in huis, wat te doen?’ beleefde in de week daarna hoogtijdagen. Volgens Bloks zijn de problemen het grootst in de provincie Zuid-Holland. “En dat is anders dan vorig jaar”, weet hij. “Toen kregen we vooral veel meldingen uit Noord-Holland. Er heeft dus een verschuiving plaatsgevonden van Noord- naar Zuid-Holland, waarbij Rotterdam nu de muizenhoofdstad van Nederland is.”

In maart grote golf
Als mensen een muisje in huis zien, maken ze zich nog niet zoveel zorgen. “Dat is een denkfout met gevolgen”, zegt Marco van Hunen van plaagdierenbestrijdingsbedrijf Pestis Imperium. “Als je één muisje ziet, betekent het vrijwel altijd dat er een hele familie in huis is. Veel mensen proberen dan eerst de muizen zelf te vangen of bestrijden, maar komen uiteindelijk toch bij ons uit, want ze weten de muizenplaag niet tegen te houden. Ik verwacht in maart een grote golf in het aantal verzoeken voor muizenbestrijding. Dan zijn de beestjes ontdekt en/of hebben mensen de hoop opgegeven de plaag zelf onder controle te kunnen krijgen.”

Muizen zoeken de warmte op
“Als het koud wordt, komen muizen graag naar binnen”, zegt ongediertebestrijder Frans Bakker van FMB Services uit Westerhaar. “Als ze dan ook nog voldoende voedsel kunnen vinden in de directe omgeving is het helemaal feest. Van Hunen denkt dat behalve de koudegolf ook de lockdown van invloed is op het aantal hulpvragen bij muizenplagen. “Mensen zijn veelal thuis, zien een muisje lopen of horen geritsel of getrippel.”

Veel mensen denken dat hun huis potdicht is en dat muizen dus zomaar niet binnen kunnen komen. “En ook dat is een grote vergissing”, knikt Van Hunen. “Muizen hebben een flexibel skelet, waardoor ze aan een ingang van 4 tot 5 millimeter genoeg hebben om naar binnen te glippen.”

Zelf bestrijden zonder resultaat
Bakker is met FMB Service actief in het oosten van het land en in die regio krijgen huishoudens niet alleen te maken met huismuizen, maar ook met bosmuizen, veldmuizen en spitsmuizen. “En die vragen allemaal om een andere benadering”, weet Bakker uit ervaring. “Je moet dus weten wat je doet als je muizen gaat bestrijden. Dat is vaak het probleem als mensen zelf met muizen ‘in de slag’ gaan. Men herkent de gedragspatronen van de verschillende muizensoorten niet en mede daardoor werken hun bestrijdingsmethoden en -middelen vaak niet.”

  






Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Middag mix


Regionieuws

Login

 
 Print
© Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2024