StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSM



Zoeken



Geplaatst op:14-12-2020
Bijgewerkt op:14-12-2020 09:28

‘Boeren verdienen eerlijke prijs en burgers een eerlijk kerstverhaal’

  

Ook actie in Woerden
In Woerden was maandagmorgen een protestactie. Tot ongeveer 09.30 uur stonden er zo'n tien trekkers en twintig actievoerders bij het distributiecentrum van Jumbo.

Niet de blokkades bij distributiecentra, maar het jarenlange uitknijpbeleid van de supermarkten brengt de voedselvoorziening in Nederland in gevaar. In plaats van direct na de eerste blokkade verantwoordelijkheid te nemen, praatten supermarkten consumenten een ‘legeschappensyndroom’ aan. Zij zetten burgers hiermee willens en wetens op tegen boeren in plaats van snel verantwoordelijkheid te nemen voor de prijscrisis. ‘Schandalig’, meent lijsttrekker Caroline van der Plas van BoerBurgerBeweging (BBB).

‘Supermarkten weten heel goed dat zij de veroorzakers zijn van de dreigende lege schappen. Burgers verdienen een eerlijk kerstverhaal en boeren verdienen een eerlijke prijs van deze Super-scrooges’, stelt zij. BBB wil dat supermarkten voor 1 januari afspraken hebben gemaakt over een beter prijsbeleid en dat extra eisen voor verduurzaming worden doorberekend in de prijzen van producten. BBB roept consumenten op om deze oproep ook te doen aan supermarkten.

Zoveelste noodkreet

Boeren hadden de laatste dagen liever bij hun gezin rondom de kerstboom gezeten en in niet in de kou hoeven te staan bij een distributiecentrum ‘Als je al jaren in de kou gezet wordt, is een ijskoude blokkade echt het uiterst middel’, aldus Van der Plas.
De blokkades bij distributiecentra komen volgens haar niet uit de lucht vallen. Ze zijn de zoveelste noodkreet van boeren.

‘Al jaren kloppen ze aan bij supermarkten voor betere prijzen. Al jaren blijft de deur dicht. Al jaren komen ze met eigen ideeën en plannen voor een beter prijs- en inkoopbeleid. Al jaren blijft de deur dicht. Al jaren roept de politiek dat boeren een betere prijs moeten krijgen en dat de boeren moeten verduurzamen. Al jaren blijft de deur dicht. Boeren zijn al zo lang aan het strijden voor een betere prijs dat een deel van de eerste generatie prijsstrijders al dood en begraven is.’  

Prijzenoorlog

‘Overheid en supermarkten eisen dat boeren en tuinders verduurzamen. Dat willen boeren ook wel, maar zij moeten daarvoor hoge investeringen doen. Hun kostprijs gaat daardoor omhoog. Supermarkten weigeren de hogere kosten die de boer moet maken, in de prijs van de producten door te berekenen aan de consument. Terwijl die best meer voor duurzaam voedsel wil betalen. Nee, wat doen supermarkten? Die blijven een prijzenoorlog voeren en zetten de boer met de rug tegen de muur. En dan hebben we het nog niet eens over de scheepsladingen goedkoop geproduceerd voedsel uit het buitenland in het supermarktschap. Goedkoop importvoedsel dat niet aan alle hoge Nederlandse eisen voldoet. Laat supermarkten dát verhaal ook eens vertellen aan de consument’, stelt Van der Plas.

Wat krijgt de boer?

Voor 10 eieren 60 cent. Winkelprijs: 2,24 euro
Voor een komkommer: 22 cent. Winkelprijs 79 cent
Voor een kilo kip: 30 cent. Winkelprijs 10 euro
Voor een liter melk: 33 cent. Winkelprijs 99 cent
Voor een kilo aardappelen: 14 cent. Winkelprijs 1,30 euro
Voor een kilo peren: 15 cent. Winkelprijs 2,09 euro. 

Kortom: Voor een boodschappenmandje van 17,41 euro, ontvangt de boer in Nederland 1,74 euro. Dát is de realiteit. De maker van het voedsel, wordt afgescheept met een fooi en de supermarktbazen tellen hun winsten.

Stuur CBL een protestmail

Niemand in Nederland laat zich uitknijpen om voor een appel en een ei, 7 dagen per week, 365 dagen per jaar te werken. Wij zouden dat als burgers ook niet hoeven te verlangen van onze voedselmakers. BBB roept boeren, burgers en buitenlui daarom op om vandaag nog een mail te sturen aan de supermarktkoepel CBL, ter attentie van directeur Marc Jansen. Om steun uit te spreken voor de boeren en het CBL op te roepen om snel te komen tot een beter prijsbeleid en boeren te belonen voor verduurzaming.

Op deze manier kan iedereen, burgers én boeren, de komende weken met het gezin rond de kerstboom zitten en blijven de schappen ook met Kerst gevuld.

Zie https://boerburgerbeweging.nl/boeren-verdienen-eerlijke-prijs-en-burgers-een-eerlijk-kerstverhaal/ voor het versturen van een protestmail.

  






Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Op de hollandse toer


Regionieuws

Login

 
 Print
© Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2024