StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoHollandse ArtiestenmiddagRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Hollandse Artiestenmiddag
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSMZoekenGeplaatst op:24-03-2020
Bijgewerkt op:24-03-2020 11:58

Coronavirus: actuele informatie

Bron: gemeente Montfoort
    

Hier leest u de actuele ontwikkelingen rond het coronavirus.

Dinsdag 24 maart
Aangescherpte en nieuwe maatregelen
Gisteravond heeft het kabinet aangescherpte en nieuwe maatregelen bekendgemaakt om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De maatregelen zijn bedoeld om de zorg beheersbaar te houden en kwetsbare mensen te beschermen. Het kabinet riep oud en jong op om de ernst van het virus niet te onderschatten en hiervoor de verantwoordelijkheid te nemen. We doen dit niet alleen voor onszelf, maar ook voor elkaar. De sleutel ligt bij ons eigen gedrag.
 
De aangescherpte en nieuwe maatregelen zijn:
Blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten voor werk wanneer u niet thuis kunt werken, voor boodschappen, of om voor anderen te zorgen. Een frisse neus halen kan, maar doe dit niet in een groep. Houd altijd afstand van anderen (minimaal 1,5 meter) en vermijd sociale activiteiten en groepen mensen. Ook thuis: maximaal drie mensen op bezoek en hou ook dan afstand tot elkaar.
Als u kucht, hoest en/of verkouden bent, gold al: blijf thuis. Krijgt u daar ook koorts bij, dan moet vanaf nu iedereen in het huishouden thuisblijven. Mensen in cruciale beroepen en vitale processen zijn hiervan uitgezonderd, tenzij zij zelf ziek worden.
Alle bijeenkomsten worden verboden tot 1 juni (in plaats van 6 april), ook met minder dan 100 mensen. Voor begrafenissen en kerkelijke bruiloften geldt een uitzondering, waarover later meer informatie komt.
Winkels en het openbaar vervoer worden verplicht om maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat mensen afstand houden, bijvoorbeeld via een deurbeleid.
Voor kappers, schoonheidsspecialisten en andere in zogenoemde contactberoepen op het gebied van uiterlijke verzorging geldt tot 6 april dat zij helaas hun vak niet meer mogen uitoefenen. Voor bijvoorbeeld fysiotherapeuten geldt: werk zoveel mogelijk via beeldbellen.
Casino’s vallen vanaf nu onder dezelfde maatregel als eet- en drinkgelegenheden en sluiten per 24 maart 2020.
Op locaties zoals vakantieparken gaat gelden dat men maatregelen moet treffen om mensen 1,5 meter afstand te laten houden. Als men hiertoe niet in staat is dan mogen gemeenten deze locaties sluiten.
Burgemeesters kunnen gebieden aanwijzen waar groepsvorming verboden is. Het kan gaan om parken, stranden of wijken. Bij groepen van 3 of meer die geen anderhalve meter afstand houden, wordt gehandhaafd. Personen in hetzelfde huishouden, zoals gezinnen, en kinderen zijn hiervan uitgezonderd.
Markten zijn hiervan uitgesloten omdat deze op sommige plekken in het land een essentieel onderdeel van de voedselketen zijn. Wel moeten gemeenten en marktmeesters kijken hoe ze ervoor kunnen zorgen dat voldoende afstand gewaarborgd is.
De bestaande maatregelen wil de overheid ook beter kunnen handhaven. Daarom krijgen burgemeesters de mogelijkheid om via een noodverordening makkelijker en sneller op te kunnen treden. Burgemeesters kunnen specifieke locaties sluiten, zoals parken, stranden en campings. Er kunnen ook boetes worden opgelegd. 
Eerder afgekondigde maatregelen blijven van kracht. Kijk voor meer informatie over deze aanpak en maatregelen op de site van de Rijksoverheid. 
 
Dinsdag 24 maart
Openbaar vervoer
Het openbaar vervoer in de provincie Utrecht is als gevolg van alle maatregelen rondom het Coronavirus ingrijpend gewijzigd. De bussen van Syntus Utrecht rijden tot 4 april 2020 een aangepaste dienstregeling. Van maandag t/m vrijdag wordt gereden als op zaterdag. Oorzaken zijn de terugval in het aantal reizigers en ziekmeldingen van chauffeurs. Kijk voor actuele reisinformatie op https://reizen.keolis.nl/nl/utrecht.
 
Maandag 23 maart
Actuele besmettingen op website RIVM
Maandagmiddag 23 maart maakte de GGD regio Utrecht bekend dat er in de gemeente twee nieuwe corona besmettingen zijn, waarmee het aantal officiële besmettingen voor Montfoort op 3 is gekomen. Tegelijk gaf de GGD regio Utrecht aan vanaf 23 maart het aantal nieuwe besmettingen in de regio niet meer te delen. Sinds het aangepaste testbeleid zijn deze getallen namelijk geen goede graadmeter voor het totale aantal besmettingen. Zij verwijzen naar de website met actuele gegevens van het RIVM.
 
Zondag 22 maart
Eerste besmetting vastgesteld
In de gemeente Montfoort is de eerste besmetting met het coronavirus (COVID-19) vastgesteld. Het contactonderzoek dat GGD regio Utrecht in dit soort situaties altijd doet vindt momenteel plaats. Als gemeente volgen wij de adviezen en instructies van het RIVM en GGDrU, die alert blijven op nieuwe besmettingen en steeds hetzelfde protocol toepassen als nieuwe patiënten gevonden worden: isolatie, contactonderzoek en het volgen van het ziektebeeld van de patiënt. 
 
Wat kunt u zelf doen?
De belangrijkste maatregelen die u zelf kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen zijn:
was handen regelmatig met water en zeep
hoest en nies in de binnenkant van de elleboog
gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik meteen weg
geen handen schudden
blijf zoveel mogelijk thuis en houd 1,5 meter afstand tot andere mensen 
Wat moet u doen bij klachten?
Heeft u verkoudheidsklachten of verhoging tot 38,0 graden Celsius? Blijf thuis, ziek uit en zorg dat u anderen niet besmet. Houd dus afstand tot andere mensen. U hoeft de huisarts niet te bellen. Uw klachten zijn mild. Worden uw klachten erger? U heeft koorts (meer dan 38 graden Celsius) en u hoest of ademt moeilijk? Dan kunt u bellen met de huisarts of huisartsenpost. 
 
Inmiddels is het testbeleid door het RIVM gewijzigd. Mensen met milde klachten worden vanaf nu niet meer getest omdat er een landelijke maatregel is om thuis te blijven bij de eerste klachten. De (huis)arts zal bepalen of iemand met klachten getest moet worden. Het RIVM heeft het testbeleid veranderd om vooral kwetsbare mensen beter te kunnen vinden en op tijd te kunnen behandelen. Op deze wijze zorgen we ervoor dat er voldoende voorzieningen beschikbaar zijn voor mensen die ze het meest nodig hebben.
 
Meer actuele informatie
• website van het RIVM
• website van de Rijksoverheid
• website GGD Regio Utrecht 
• information in English
 
Voor vragen van het publiek over het coronavirus is GGDrU te bereiken via telefoonnummer 030-6305400. Dit nummer is bereikbaar van maandag tot en met zondag van 8.30 tot en met 17.00 uur. Het landelijke telefoonnummer voor informatie over het coronavirus is 0800-1351 (tussen 8.00 en 20.00 uur).
 
Tot slot
We staan vanuit de gemeente in nauw contact met GGDrU, om de laatste ontwikkelingen te blijven volgen. We wensen de patiënt in deze situatie beterschap en privacy toe, en hopen dat ook u, als lezer van dit bericht, dit zult respecteren.

    


Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Nachtprogramma


Regionieuws

Login

 
 Print
Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2023