StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Rabobank Utrechtse Waarden en omstreken

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSMZoekenGeplaatst op:30-05-2019
Bijgewerkt op:30-05-2019 12:08

Restauratie stadsmuur hervat

Bron: gemeente Montfoort
    

Al enige tijd wordt een belangrijk aangezicht van gemeente Montfoort, de historische stadsmuur, opgeknapt. Nadat de werkzaamheden afgelopen november vanwege weersomstandigheden werden stilgelegd, zijn ze vorige week hervat. Naar verwachting wordt de opknapbeurt aan het eind van de zomer afgerond.

Monumentaal
De stadsmuur loopt vanaf de molen richting het stadskantoor, langs de provinciale weg. Het poortje van de muur is in eigendom van de gemeente, een groot deel van de rest van de muur staat in de achtertuinen van bewoners. Op een aantal plaatsen in Montfoort zijn de resten van de oude stadsmuur goed te zien. In de loop der tijd zijn sommige delen vervangen of opnieuw opgebouwd, andere delen bestaan nog uit origineel metselwerk uit de 14e eeuw. Onderdelen van de stadsmuur zijn als rijksmonument aangemerkt, andere als gemeentelijk monument.

Gezamenlijk project
Gemeente heeft zich samen met betrokkenen de afgelopen jaren ingezet voor herstel van de stadsmuur. De muur was namelijk in verval en dat vonden partijen zonde. De stadsmuur vertoont talloze bouwsporen en restauratie is hard nodig om dit stuk Montfoortse geschiedenis te behouden. Omdat de muur vele eigenaren kent heeft de Stichting Behoud Monumenten in Montfoort en Linschoten het initiatief genomen om in samenwerking met Erfgoed Advies Groen en gemeente Montfoort een restauratieplan op te stellen. Financieel is het project mogelijk gemaakt door diverse organisaties, bijdragen van eigenaren en gemeente Montfoort.

Speciale technieken
De restauratiewerkzaamheden bestaan uit het vervangen van voegwerk, vervangen van beschadigde en verkeerde stenen, het injecteren van het metselwerk met mortel en het verwijderen van begroeiing op en in het metselwerk. Het metsel- en voegwerk van de historische stadsmuur is uitgevoerd op basis van kalkmortel, bij de restauratie worden deze materialen ook weer gebruikt. Het werken met kalkmortel vereist speciale technieken. Zo moet de mortel op goed natgemaakte stenen worden verwerkt, kunnen er minder lagen per dag worden gemetseld ten opzichte van modern metselwerk en is de mortel erg vorstgevoelig. Speciale aandacht gaat uit naar het gebruik van de juiste metselsteen en de uitvoering van het voegwerk. Er wordt terughoudend gerestaureerd waarbij zoveel mogelijk oorspronkelijk materiaal behouden blijft.

In september 2018 is het bedrijf De Bonth van Hulten gestart met de restauratie. Vanwege slechte weersomstandigheden en nachtvorst werd het werk in november opgeschort. De werkzaamheden zijn vorige week weer hervat, de lange tussenperiode heeft onder andere te maken met de grote drukte bij de aannemers en beschikbaarheid van materialen. Naar verwachting worden de werkzaamheden aan het einde van de zomer volledig afgerond.

    


Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

in deze online winkel

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Goud van Oud


Regionieuws

Login

 
 Print
Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2020