StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Rabobank Utrechtse Waarden en omstreken

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSMZoekenGeplaatst op:08-11-2018
Bijgewerkt op:08-11-2018 08:38

“Overheid geeft miljoenen uit aan halfzachte aanpak van tijgermug”

Bron: Willem Reinhold
    

Minister van Volksgezondheid Bruno Bruins geeft jaarlijks twee miljoen euro uit aan monitoring en bestrijding van de tijgermug. Zijn beleid is echter niet effectief: de gevaarlijke exotische mug is dit jaar aangetroffen bij acht bandenhandelaren en is in Weert zelfs al gevestigd. Ambtenaren erkennen dat een veel effectievere aanpak mogelijk is: verhitten van de geïmporteerde banden. Het zou echter ‘niet proportioneel’ zijn om de bedrijven daartoe te verplichten. Inmiddels zijn omwonenden het spuugzat dat inspecteurs al jarenlang hun tuin komen controleren op mogelijke broedplaatsen, terwijl de import van de besmette banden gewoon doorgaat.

De tijgermug kan meer dan 20 virusziekten en parasieten verspreiden naar mens en dier, waaronder dengue, zika, hersenontsteking en hartworm. De mug is overdag actief, heeft een pijnlijke beet en is zeer hinderlijk. Al sinds 2010 worden tijgermuggen aangetroffen bij diverse importeurs van gebruikte banden, waaronder Kargro in Montfoort. Daar zijn dit jaar ondanks inspecties en bestrijding door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) al minstens zes keer tijgermuggen gesignaleerd. Reden voor wethouder Jocko Rensen om een overleg te organiseren voor een aantal bezorgde bewoners, waarbij ook medewerkers van de NVWA, het RIVM en de GGD aanwezig waren. De ambtenaren van NVWA en RIVM vertegenwoordigden de minister, die op grond van de Wet publieke gezondheid bevoegd is om maatregelen voor te schrijven en handhavend op te treden.

In het overleg bleek dat de minister jaarlijks twee miljoen euro uitgeeft aan monitoring en bestrijding van tijgermuggen en het controleren van onder meer de bandenbedrijven. Desondanks werd de mug dit jaar bij acht bandenbedrijven aangetroffen: behalve in Montfoort ook in Lelystad, Emmeloord, Almere, Hardenberg, Assen, Etten-Leur en Weert. In Weert heeft de tijgermug zich al gevestigd, en dat is ook het schrikbeeld voor burgers en het gemeentebestuur van Montfoort.

De ambtenaar van de NVWA vertelde dat de wettelijke voorschriften die de minister had uitgevaardigd, overeenkwamen met de convenanten die eerder waren afgesloten. Belangrijkste element is de verplichting tot droge import en droge opslag van de banden uit gebieden waar de tijgermug voorkomt. Zolang de banden droog blijven, kunnen de eventueel aanwezige eitjes niet uitkomen. Aanwezigheid van tijgermuggen bewijst dus dat de voorschriften niet zijn nageleefd. Hoewel bij het Montfoortse bandenbedrijf dit jaar al minstens zes keer tijgermuggen zijn gevonden, heeft de minister daar niet handhavend tegen opgetreden, zo heeft de NVWA laten weten.

“En zo gaat het al sinds 2010,” aldus Wilfred Reinhold van stichting platform Stop invasieve exoten. “De voorschriften zijn bovendien zeer fraudegevoelig. De importeur bepaalt zelf welke banden wel of niet droog worden opgeslagen. En zelfs als banden uit risicogebieden droog worden opgeslagen kan het zijn dat ze worden verkocht aan een boer, een eigenaar van een speeltuin of iemand die ze gebruikt als stootkussens voor een schip. En dan liggen ze binnen de kortste keren in de regen en kunnen de eitjes alsnog uitkomen. Na verhitting van de banden is droge opslag niet meer nodig. En het doorverkopen van de banden leidt dan ook niet tot verdere verspreiding van tijgermuggen.”

Maar de ambtenaren van NVWA en RIVM vonden dat de bedrijven hiermee teveel  op kosten werden gejaagd. “De minister van Volksgezondheid laat het financiële belang van bandenbedrijven zwaarder wegen dan het welzijn en de gezondheid van de burgers. Als belastingbetaler dragen we bij aan de miljoenen die de minister besteedt aan een niet effectieve aanpak, waarbij de omwonenden al sinds 2010 moeten meewerken aan inspecties die de NVWA geregeld in hun tuin uitvoert. En intussen mag het bedrijf besmette banden blijven importeren. Met het risico dat de burgers de dupe zijn als de tijgermug ook in Montfoort voet aan de grond krijgt,” aldus Reinhold.

Bewoners voelen zich overgeleverd, zoals een buurman van een bandenbedrijf het zei: “De autoriteit in Nederland vindt het risico aanvaardbaar en dat moet ik dus accepteren. Jullie durven gewoon het risico te nemen dat iemand ziek wordt, ondanks twee miljoen euro waar het bandenbedrijf geen cent aan bijdraagt. Die gaat het puur om de winst uit oude banden. Dat staat toch niet in verhouding? Van mij hoeft dat bandenbedrijf niet weg, ik vind het wel onaanvaardbaar dat er zo over de gezondheid van mensen wordt gedacht. Dit is symptoombestrijding."

    Meer berichten in deze categorie:
Vermiste en gevonden dieren (22-03-2019)
Help: Palmpasen en een dreigend tekort aan Buxus (22-03-2019)
Unieke beeldententoonstelling in Huis van Montfoort (21-03-2019)
Oud IJzeractie Ons Genoegen, (20-03-2019)
Spaart u ook mee voor de voedselbank? (18-03-2019)
Vermiste en gevonden dieren (15-03-2019)
Doorstroomexperiment in Woerden (14-03-2019)
SWOM Telefooncirkel: elke dag even contact (12-03-2019)
Sluiswachter gezocht (12-03-2019)
Wel eens van drakenbootvaren gehoord? (11-03-2019)
Provincie bestrijdt grauwe gans met varkens (11-03-2019)
Zaterdag 23 maart Landelijke Opschoondag (10-03-2019)
Vermiste en gevonden dieren (08-03-2019)
Kruispunt Project Koor weer van start. (07-03-2019)
‘Op zoek naar enthousiaste mensen die een verbindende rol kunnen vervullen’ (04-03-2019)
Vermiste en gevonden dieren (01-03-2019)
Politie legt misdragingen tijdens carnaval met bodycam vast (26-02-2019)
Vermiste en gevonden dieren (22-02-2019)
Bomenkap Cattenbroekerdijk, Afsluiting Cattenbroekerdijk (20-02-2019)
81% van de inwoners van Utrecht neemt maatregelen tegen gevolgen klimaatverandering (18-02-2019)
Vermiste en gevonden dieren (15-02-2019)
Tentoonstelling Kasteel de Haar (14-02-2019)
Vacature voorzitter volleybalvereniging De Valk Montfoort (09-02-2019)
Vacature penningmeester volleybalvereniging De Valk Montfoort (09-02-2019)


Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Kijken:       Foto's:
          RSM Tekst-TV kijken          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame


Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Middag mix
Nu op RSM:

Regionieuws

Login

 
 Print
© Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2019