StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSM



Zoeken



Geplaatst op:26-04-2017
Bijgewerkt op:26-04-2017 17:02

Koninklijke onderscheidingen

Bron: Nettie Kuijer, redactie Radio Stad Montfoort
  

Zes inwoners van de gemeente Montfoort waren woensdagmorgen 26 april met een smoes naar het st. Josephgebouw in Montfoort gelokt. “Het was weer een complot tussen families en gemeente,” zei burgemeester Petra Van Hartskamp. “Zo dachten Leen en Hennie Verkaik dat hun dochters zouden worden geridderd. Gerard van Vliet zou koffie komen schenken in het bejaardentehuis, Theo Wierema moest mee voor kousen of zo, Jos van Zijl zou zijn dochter helpen met haar scriptie en Elly Verburg ging “Een stofje uitzoeken” met haar zus.”

Om de aanvraag voor een lintje succesvol te laten verlopen moeten een aantal stappen worden genomen. De schriftelijke aanvraag door een aantal ondersteuners, via de kabinetchef, burgemeester, commissaris van de koning, de minister en het kapittel.   

“Het is eervol en bijzonder, met aandacht voor de mensen die er toe doen,” zo stelde de Burgemeester Van Hartskamp, die trots is op deze zes inwoners die zich op een bijzondere manier en vooral al vele jaren hebben ingezet voor de samenleving. Zij zijn daarvoor benoemd tot Lid en Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. 

De heer Leen Verkaik en mevrouw Hennie Verkaik- Lam
De heer Verkaik ziet ondanks zijn drukke werkzaamheden op  boerderij Het Beloken Land kans om samen met zijn echtgenote, mevrouw Verkaik-Lam, het Montfoorts culturele erfgoed  te bewaren en hieraan bekendheid te geven. Op de zolder van de boerderij heeft het echtpaar een museum ingericht met gereedschappen die vroeger gebruikt werden om en in de boerderij. Dit materiële en immateriële erfgoed in de vorm van kennis gebruiken de heer en mevrouw Verkaik  om groepen rond te leiden en zetten zij in in educatieve film over het boerenverleden.

De eendenkooi uit 1983 is volledig gerestaureerd en één van de weinige eendenkooien die Nederland rijk is. Er zijn verschillende activiteiten ontwikkeld om kinderen kennis te laten maken met het polderlandschap en de boerderij. Zo zijn er excursies en is er lesmateriaal. In het project “weidevogel Wellness” is een plek op het land zo ingericht dat weidevolgels hier goed kunnen broeden. Weidevogelkenners hebben deze plek uitgeroepen tot beste weidevogel hotspot van de regio. 
Ook verleent het echtpaar twee maal wekelijks mantelzorg en is mevrouw Verkaik zeer zorgzaam voor de mensen om haar heen. Daarnaast laat zij kinderen uit de buurt kennis maken met paarden. Zij stelt paarden ter beschikking aan hen en biedt hen zo  een prachtige hobby en ruiterervaring. 

De heer Gerard van Vliet 
De heer Van Vliet is een man op wie men kan rekenen, een man voor wie niet snel iets teveel is. Zo is de heer Van Vliet actief binnen de stichting Lamoli, die niet alleen lokale goede doelen en projecten ondersteunt, maar ook internationaal zeer actief is. De stichting ondersteunt zowel financieel als met mankracht het goederentransport naar kindertehuizen in Polen. Stichting Lamoli doet dit samen met de Stichting Steun Kinderen Polen.

De heer Van Vliet heeft in Polen namens Lamoli meerdere keren geholpen bij de opbouw van een kindertehuis voor lichamelijk en verstandelijk beperkte kinderen en geholpen bij de aanleg van moestuinen. Daarnaast is de heer Van Vliet ruim 19 jaar voorzitter van zangkoor St. Caecilia. Onder zijn leiding floreert het koor. De heer Van Vliet wordt gezien als drijvende kracht achter het koor. Ook is de heer Van Vliet bestuurslid van de Stichting Verenigingsgebouw Sint Joseph. Door zijn innovatieve denkwijze kan er bespaard worden op onder meer energiekosten en dat resulteert in lagere verhuurkosten voor de gebruikers van het pand. 
Tot slot is de heer van Vliet tijdens het vaarseizoen vrijwilliger bij de Stichting Welzijnsondersteuning Montfoort/Linschoten, de SWOM, voor het openen en sluiten van de sluis tussen de IJssel en de Vaart. 

De heer Theo Wierema 
De heer Wierema is al sinds de jaren tachtig vrijwilliger in diverse functies. Zo was hij actief voor stichting de Boskant, stilte- en bezinningscentrum met een christelijke/katholieke achtergrond. Als pastoraal werker in deeltijd gaf hij leiding aan de Boskant. In de praktijk bleek dat hij daarveel meer uren in stak. Toen het bisdom zich in 2012 terugtrok uit stichting de Boskant heeft de heer Wierema succesvol een doorstart gemaakt en is stichting de Zinnen opgericht. Wierema wordt geroemd om zijn tomeloze inzet en zijn vermogen bruggen te slaan.

Hij maakt zich vooral hard voor jeugd en de jongeren om een veilige, geborgen ontmoetingsruimte te creëren waar zij terecht kunnen met levensvragen of problematiek. Ook is Wierema actief voor de stichting Martin Luther King Lezing, die via activiteiten bekendheid met het gedachtegoed van Martin Luther King wil bevorderen, bijvoorbeeld via scholierendebatten, een stimuleringsprijs aan jongeren en publicaties. 

De heer Jos van Zijl “Mister Knopenbad.”
De heer Van Zijl is enorm verbonden met het prachtige lokale en regionaal vermaarde Knopenbad. Hij levert een niet te onderschatten en waardevolle bijdrage voor de Montfoortse  inwoners, onze stad en de omliggende regio. Onder zijn leiding is en blijft de toegang tot het zwembad betaalbaar voor alle bezoekers. 
Sinds 1992 is Van Zijl bestuurslid en sinds 2002 is hij voorzitter van Stichting Zwembad Montfoort. Dit jaar is hij dus 25 jaar verbonden aan de stichting. Het openlucht zwembad in Montfoort is, in een tijd waar steeds meer buitenzwembaden sluiten, een voorbeeld hoe met behulp van vele vrijwilligers een zwembad in goede staat verkeert en zeer succesvol is in het aantal bezoekers per jaar.
Onder leiding van Van Zijl zijn vele initiatieven genomen om de jaarlijkse kosten beheersbaar te maken. Zo is er een uniek roestvrijstalen bad gerealiseerd. Daarnaast heeft de commissie duurzaamheid ervoor gezorgd dat er geïnvesteerd is in zonnepanelen die het badwater opwarmen, in een zonneboiler voor de douches en afdekmatten om de warmte van het zwembadwater ’s nachts vast te houden. Ook is Van Zijl een sponsorcommissie gestart om de terugkerende kosten te blijven dekken. “En hij heeft een hekel aan vergaderingen over punaises en potloden,” glimlachte de burgemeester.

Mevrouw Elly Verburg
Mevrouw Verburg was tot oktober 2016 directeur van het Opleidings- en ontwikkelingsfonds voor het Technisch Installatie Bedrijf OTIB. OTIB ondersteunt ca. 120.000 werkgevers en werknemers in de installatietechniek, elektrotechniek en koeltechniek. Mevrouw Verburg heeft in haar functie als directeur een grote inzet, deskundigheid, scherpe visie, maatschappelijke betrokkenheid en vooruitziend leiderschap getoond. Vertegenwoordigers van organisaties met wie zij samenwerkte zijn onder de indruk van haar uitstraling, creatieve aanpak en aandacht voor de menselijke maat voor mensen werkzaam in de installatietechniek. Met veel passie zorgde zij ervoor dat partijen gingen samenwerken en oog hadden voor elkaars kwaliteiten. Mevrouw Verburg heeft zich zowel landelijk als regionaal ingezet voor de sector en nadrukkelijk bijgedragen aan het op een hoger niveau brengen van de kennis en kunde binnen de branche. 

De grote mate van betrokkenheid en inzet betrof niet alleen haar formele taken en verantwoordelijkheden. Mevrouw Verburg heeft zich ook doen kennen als een bestuurder die nadrukkelijk oog had voor de maatschappelijke aspecten, zoals de belangen van de kleine installateur. Ook heeft zij de branche op een hoger innovatieniveau gebracht en ontwikkelingen op het gebied van samenwerken, coachen en vakmanschap op de kaart  gezet. Zelfs in de economisch moeilijke jaren heeft mevrouw Verburg het opleiden van jongeren en zij-instromers alsook het ontwikkelen van modern vakmanschap gepromoot en ondersteund. Zij sloeg hierbij vaak nieuwe wegen in, startte innovaties en ontwikkelingen en was daarbij een voorbeeld voor andere technische branches. 
Ook heeft mevrouw Verburg gestimuleerd om gesprekken met werknemers te voeren over 'green skills' en onderzoek te doen. Verder heeft zij eraan bijgedragen dat er arbeidsmarktcoaches werkzaam zijn en zij heeft een bijdrage geleverd aan de intersectorale mobiliteit. 

 

15 Foto's bij dit artikel


Bekijk alle 15 foto's die bij dit artikel horen: lintjes

  






Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Op de hollandse toer


Regionieuws

Login

 
 Print
© Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2024