StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSM



Zoeken



Geplaatst op:14-04-2017
Bijgewerkt op:14-04-2017 11:08

Schaapskudde weer in de Lopikerwaard

Bron: Streekherder
  

Streekherder Huug trekt weer met zijn schapen door ons gebied. Vanaf deze week loopt hij in de Lopikerhout bij Lopik en volgende week trekt de kudde via de Damweg naar Oudewater.

Op dinsdag 11 april ontvingen wethouder Spelt van de gemeente Lopik en Harold van Velzen van het Streekfonds de Lopikerwaarden herder Huug met hond en een kleine kudde schapen in de Lopikerhout. De 60 Schoonebeeker schapen moeten nog een beetje wennen aan het buiten zijn en blijven vooralsnog dicht bij elkaar. In de Lopikerhout is een nachtweide ingericht voor de schapen, zodat ze ’s nachts kunnen rusten tot de herder weer verschijnt. Als er meer lammeren geboren worden en deze met de ooien de schaapskooi in Ottoland kunnen verlaten wordt de kudde circa 200 dieren groot. 

Door te hoeden met een schaapskudde komt er diversiteit in het beheer en de natuur; de kudde eet nu vooral de toppen uit de snelgroeiende grassen, waardoor kruiden de ruimte krijgen om te groeien. Ook blijven meer insecten en kleine zoogdieren gespaard in de weides. U kunt de kudde nu ontmoeten in de Lopikerhout. Ook met een hond aan de lijn gaat dat prima. Maakt u gerust een praatje. Huug zit vol verhalen over het hoeden, de hond en ‘de kwajongens’ die eigenlijk dames zijn.

Omdat de schaapskudde en -herder het gebied steeds beter leren kennen gaat de kudde dit jaar wandelend naar een nieuw gebied. U kunt binnenkort de kudde tussen Lopik en Oudewater - langs de Damweg - tegenkomen. 

Door de schaapskudde te steunen als Streekfan kunnen meer bijzondere gebieden worden begraasd en educatie met scholen worden ontwikkeld. Via het menu op de website van de Lopikerwaarden kunt u steunen en meer informatie vinden.

4 Foto's bij dit artikel


Bekijk alle 4 foto's die bij dit artikel horen: schaapherder

  






Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Ochtendgloren


Regionieuws

Login

 
 Print
© Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2024