StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSM



Zoeken



Geplaatst op:15-12-2015
Bijgewerkt op:15-12-2015 19:38

Voedselbank Montfoort ontvangt certificaat Voedselveiligheid

Bron: Nettie Kuijer, redactie Radio Stad Montfoort
  

Al vanaf 2006 heeft Montfoort een voedselbank. Ten opzichte van vele andere plaatsen is de Voedselbank Montfoort-Linschoten niet de grootste. Maar elke week opnieuw krijgen rond 25 gezinnen een voedselpakket*

In de afgelopen jaren zijn de eisen rondom voedselveiligheid verder aangescherpt. Het vraagt voor de vrijwilligers van de lokale voedselbank behoorlijk wat investering en inspanning om aan deze eisen te voldoen.

“Het is een heugelijk moment,” zei Eric de Kruik, voorzitter van voedselbank Montfoort. “Vroeger was alles simpeler. We vonden dingen voor de deur, deden gewoon wat we konden. Tegenwoordig moeten we strenger zijn dan een supermarkt. Afgelopen jaar is er hard gewerkt om de laatste “puntjes op de i” te zetten. En, was de eerste check net geen voldoende maar “best aardig,” we hebben het opgepakt en behaalden onlangs bijna een 10, we scoorden 9.3!”

In de kleine ruimte in Antoniushof ontving de voedselbank Montfoort uit handen van landelijk bestuurslid Jaap Sala het certificaat voedselveiligheid. Jaap vertelde dat de 2½ jaar geleden opgerichte landelijke vereniging nu 10.000 vrijwilligers heeft. Er zijn géén betaalde managers, er is géén duur hoofdkantoor. “Niet dicteren maar respecteren” is het motto.

Via 161 voedselbanken ontvangen 92.000 mensen wekelijks een voedselpakket. Dit wordt o.a. mogelijk gemaakt door de Lidl, die landelijk 15.000 kilo fruit en groente doneert. Door Albert Heijn, die hun donatie verdubbelde en alle waren die tegen de THT datum ** lopen tijdig te diepvriezen. Door Deen, die alle retourgoederen (denk aan een doosje eieren waar één eitje stuk is) doneren.158 Voedselbanken hebben nu het groene certificaat.

Namens de gemeente Montfoort was wethouder Vlaar aanwezig. Door zijn opleiding als levensmiddelentechnoloog had hij een goed inzicht in het ontwikkelingsproces van de Voedselbank.

*Ook worden er vele kerstpakketten gedoneerd, o.a. door Unilever, Jumbo en particulieren.

** Op verpakkingen kunnen 2 soorten houdbaarheidsdatums staan: een THT-datum (ten minste houdbaar tot) of een TGT-datum (te gebruiken tot).

Een THT-datum staat op producten die niet snel bederven. Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan. Je kunt het dan vaak nog wel veilig eten. 

Een TGT-datum staat op zeer bederfelijke producten. Na de TGT-datum moet je de producten weggooien. De TGT-datum is de laatste dag waarop het nog veilig is om het product te eten.

Hoe lang een product houdbaar is, moet op de verpakking te vinden zijn. Zolang de verpakking niet geopend is, kun je het product bewaren tot de houdbaarheidsdatum. Er zijn twee mogelijke aanduidingen:

THT-datum (ten minste houdbaar tot) 
TGT-datum (te gebruiken tot) 

 

 

5 Foto's bij dit artikel


Bekijk alle 5 foto's die bij dit artikel horen: Voedselbank

  






Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Middag mix


Regionieuws

Login

 
 Print
© Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2024